Matchrapport

Storseger i Borlänge gav GAIS värdefulla poäng

GAIS tog en övertygande 4-1-seger på Domnarvsvallen och Adam Egnell blev matchhjälte efter att ha gjort tre av målen. En gedigen laginsats belönades med tre välbehövliga och värdefulla poäng.  

När vi behövde det som mest stod GAIS för en mycket solid insats i den svåra och viktiga bortamatchen mot IK Brage. Det blev en solklar seger, den första på åtta försök sedan Brage tog sig tillbaka till Superettan för fyra år sedan – och den första mot borlängelaget sedan 2013. Slutresultatet skrevs till 4-1 efter tre mål av Adam Egnell (två på straff) och ett av Daniel Sterner.

Budskapet från Sveriges trognaste hejarklack, som hade rest de 45 milen från Göteborg och högljutt befann sig på plats på den ena kortsidan, hade varit tydligt: “Vi reser mil efter mil. Prestera som vi”. Ja, idag fick vi verkligen se (och höra) en bra prestation, både på plan och på läktaren.

Jämfört med förlustmatchen i Landskrona presenterade Stefan Jacobsson tre förändringar i startelvan. Johan Andersson tog avstängde August Wängbergs plats på högerkanten, Boris Lumbana var tillbaka på det defensiva mittfältet efter en matchs avstängning och i anfallet startade Viktor Alexandersson i stället för Jonas Lindberg som idag inledde på bänken på grund av en känning på hälen.

Det dukades upp för en match mellan två lag indragna i bottenträsket. En tillknäppt matchbild var kanske vad vi hade att vänta oss men faktum är att lagen turades om att skapa riktigt farliga lägen under den inledande kvarten.

Brage hade två heta chanser: först Seth Hellberg med ett skott från nära håll som Mathias Karlsson räddade, efter inspel från Leonard Pllana. Därefter prickade André Reinholdsson stolpen efter att Hellbergs passning öppnat upp GAIS mittförsvar i den elfte minuten.

Men GAIS var också nära att slå hål på målnollan inledningsvis. Julius Lindberg stod för en mycket bra aktion i den sjätte minuten när han efter ett par finter hittade ett bra läge men skottet gick tyvärr rakt på målvakten. Bara ett para minuter senare kom Johan Andersson i friläge till höger i straffområdet, det blev en kall lobb över målvakten men Alexander Zetterström dök upp på mållinjen och nickade bort.

Två missade chanser bådade inte gott. Det är ju något som har präglat den här jobbiga säsongen. “Vi har haft bra prestationer men inte fått med oss någonting”, som Stefan Jacobsson påminde om inför avspark. Men denna eftermiddag skulle GAIS faktiskt producera ett par mål i den första halvleken.

Vid 1-0, efter en knapp halvtimme, visade Daniel Sterner att en målskytts främsta egenskap består av att vara på rätt plats vid rätt tidpunkt. Malkolm Moënza hittade Julius Lundberg med ett precist vänsterinlägg, nicken från Julius resulterade i en målvaktsräddning och på returen var Sterner först framme. “Det var min stora panna som gjorde det”, sa målgöraren i halvtidsintervjun.

Sju minuter senare: 2-0. Julius Lindberg blev stämplad i straffområdet, domare Oppong pekade på straffpunkten och Adam Egnell rullade behärskat in bollen från elva meter.

GAIS såg ut att gå till pausvila med en stabil tvåmålsledning men tyvärr kom 1-2 som en obehaglig överraskning några minuter före halvtid. Det var backen Mattias Liljestrand som nickade in bollen på hörna, hans första mål i serien för övrigt.

“Skönt att vi leder, trots att Brage har haft mer boll”, sa Sterner i halvtid. “I andra halvlek måste vi tycka att det här är viktigare än någonting annat”.

Den andra halvleken hann mycket riktigt knappt börja innan Julius Lindberg var ytterst nära att peta in 3-1 invid första stolpen på Viktor Alexanderssons passning. Pekade situationen mot ytterligare en match där missade chanser skulle innebära fler tappade poäng, eller såg vi ett GAIS som äntligen var på väg mot seger?

Jo, det skulle visa sig att svaret klart och tydligt skulle gå mot det andra alternativet. Under matchens avslutande 45 minuter fick vi nämligen se en utmärkt insats från GAIS, genom samtliga lagdelar. Det var ett tryggt och framåtlutat GAIS som bjöd på spelglädje, offensiva initiativ, resoluta beslut i försvarsspelet och ett säkert passningsspel.

Dessutom två mål och förutom det åtminstone sex skapade lägen i närheten av hemmalagets målområde. Den här lördagseftermiddagen var det som visan säger underbart att vara gaisare!

Hela laget ska premieras. Samtidigt är det svårt att inte nämna individuella prestationer i form av Moënzas energifulla rusher på vänsterkanten, Julius Lindbergs och Egnells initiativ i det offensiva spelet och Boris Lumbanas tyngd och kraft på det defensiva mittfältet, framför en stabil trebackslinje.

Det viktiga 3-1-målet var riktigt fint. Först en precis långboll från Filip Örnblom som gav Viktor Alexandersson en bra yta på högerkanten. Det mynnade ut i en klassisk passning snett-inåt-bakåt som Egnell vackert styrde in med vänstern.

Därefter 4-1. Åter en straff (efter att Moënza blivit fälld) som Egnell tog vara på. Även denna gång i målvaktens högra hörn.

“Jävligt skönt”, kommenterade Adam Egnell i intervju efter slutsignalen. “Vi är effektiva idag. Det belönas med tre poäng”.

Med minnet från bortamötet mot Vasalunds IF relativt färskt, då en 4-1-lednings snabbt förvandlades till 4-3 och panikartade slutminuter, fanns det fortfarande utrymme för oro bland beprövade gaisare. Men den visade sig vara helt omotiverad. GAIS spelade enkelt ut matchen och kunde till och med ha vunnit med större siffror än slutgiltiga 4-1.

GAIS tar alltså med sig härliga tre poäng från resan till Dalarna och kan nu med lite större lugn se fram emot kommande match, hemma på Gamla Ullevi mot Falkenbergs FF nästa lördag.

Text: Andy Bolander

Matchen i korthet

Laget:
Mathias Karlsson – Filip Örnblom, Emin Grozdanic, Niclas Andersen – Johan Andersson (Nuha Jatta 87), Boris Lumbana, Adam Egnell (Nikola Ladan 87), Malkolm Moënza – Viktor Alexandersson, Daniel Sterner (Jonas Lindberg 60), Julius Lindberg (Prince Isaac Kouame 77).

Målen:
0-1 Daniel Sterner (29)
0-2 Adam Egnell (36, straff)
1-2 Mattias Liljestrand (43)
1-3 Adam Egnell (52)
1-4 Adam Egnell (63, straff)

Varning i GAIS:
Julius Lindberg.

Publik:
919, bara gaisare.