Sammanställning av GAIS spelartrupp

Det händer en del kring GAIS spelartrupp just nu och kanske känner du behov av en sammanställning av läget? Om så är fallet finns hjälp här nedan – för där hittar du samtliga spelare som har kontrakt med klubben idag samt de som hittills är klara för tränarstaben runt laget.

Spelartruppen inför 2020 börjar ta form och just nu har 20 spelare kontrakt med klubben för kommande säsong – eller längre. Sportrådet och tränarstaben jobbar vidare för att ha fylla på truppen med ytterligare något namn inför omstarten i januari.

Jonas Östergaard, fotbollsansvarig i styrelsen, berättar om det vidare arbetet:

– Vi började arbetet med spelartruppen med fokus på att förlänga med ett antal av dom spelare som varit i klubben under säsongen 2019. Just nu har vi 20 spelare i truppen och 13 av dessa har representerat GAIS i år och ytterligare en är grönsvart hemvändare. Det är en godkänd siffra men vi får se om det kan bli ytterligare någon som förlänger.

– Vad gäller nyrekrytering till både tränarstab och spelartrupp och vi har redan från början varit inställda på att det får ta den tid som krävs. Det gäller att vi är noggranna med att hitta killar som passar in i gruppen, har de fotbollsmässiga kvaliteter som vi söker och som vi dessutom tror kan utvecklas positivt i klubben. Jag kan ju också tillägga att det känns bra att vi tecknat avtal om minst två år med alla killar som anslutit till klubben.

– Det finns några luckor kvar att fylla och tittar man på hur truppen ser ut idag så behöver vi ytterligare en målvakt och ett par offensiva spelare som kan bidra med mål och poäng. Vi tittar i första hand på etablerade spelare som kan förstärka vår startelva och vi har några intressanta diskussioner igång.

– I den bästa av världar hade vi velat spika truppen före jul, men det är inte en realistisk förväntan. Istället räknar vi med att vi kommer att lämna en eller ett par platser öppna för att kunna ta in ytterligare någon spelare för att spetsa truppen efter det att försäsongen dragit igång.

– Vi för också diskussioner med ett par personer avseende roller inom vår ledarstab och förhoppningsvis kan vi återkomma med besked om detta innan de kommande helgerna.

GAIS SPELARTRUPP (per 13/12)

Mathias Karlsson, målvakt som visade upp sig i under testveckan. Imponerade i norrettan fram till 2017 och har därefter haft fin utveckling i Örebro SK trots brist på speltid. (Läs intervju med Mathias).

Calle Elfgren Nyström, supporterfavorit och meste gaisare i truppen med sina 114 matcher i Grönsvart. En kulturbärare. (Läs intervju med Calle).

Emil Wahlström, meriterad mittback med mångårig allsvensk erfarenhet. På väg tillbaka efter skada och vi hoppas att han är tillbaka på planen i februari.

Boris Lumbana, anslöt GAIS i somras efter att skorna legat på hyllan i två år. Kom snabbt i matchform och blev en viktig pusselbit i höstens lagbygge.

August Wängberg, maratonmannen som äger sin kant och kör slut på sin motståndare match efter match. Ende spelaren som startade 30 matcher under säsongen 2019.

Netinho, kom till GAIS från IFK Värnamo och visade under sin första säsong att han har stor potential, kanske främst som högerback/högervinge.

Niclas Andersén, temperamentsfull försvarsspelare som trivs både i mitten och på kanten. Var en del av Atleternas starka trebackslinje under sluttampen på årets säsong.

Fredrik Martinsson, nyförvärv från Qviding som återvänder till GAIS efter att tidigare ha spelat i akademin. En poängstark högerback som även kan spela högre upp i planen. (Läs intervju med Fredrik).

Anton Snibb, en vänsterspringare med driv och fart. Nyförvärv från LSK som ska bidra med sin fina vänsterfot och förmåga att komma till inlägg. (Läs intervju med Anton)

Marcus Bergholtz, värvades från Utsiktens BK för två år sedan och har varit en viktig kugge i det grönsvarta maskinrummet sedan dess. Kapten under 2019.

Predrag Randjelovic, kom till GAIS från IFK Värnamo inför säsongen 2019. Slitstark mittfältare med fler löpmeter per match än de flesta.

Haris Cirak, ett av årets sommarförvärv som bara hann med drygt tre matcher i GAIS innan korsbandet gav upp. En klasspelare som är tillbaka efter skada i juni.

Nuha Jatta, lovande mittfältare född 2003 som debuterade i A-laget under 2019. Het kandidat för en tröja i U17-landslaget.

Adam Wästlund, talangfull och U-landslagsmeriterad mittfältare som fick speltid under säsongen som gick. Tillbaka i klubben efter att ha varit utlånad under hösten.

Jesper Brandt, nyförvärv från Norrby IF med som tidigare spelat i GAIS akademi. Ett energiknippe som alltid spelar helhjärtat. (Läs intervju med Jesper).

Nikola Ladan, playmaker som flyttar med Stefan Jacobsson från Värmland till Göteborg. Siktar på att sätta tempot i GAIS matcher under kommande säsonger. (Läs intervju med Nikola).

Joackim Åberg, ännu en lokal talang som valt GAIS inför de kommande säsongerna. Central mittfältare i Onsala BK som tidigare även testat med Öis och Degerfors. (Läs intervju med Joackim).

Aiden Harvey, kvick och fyndig kantspelare som debuterade för två år sedan. Korsbandsskadad under hösten men är tillbaka i juni.

Julius Lindberg, en lokal talang som ansluter från Qviding FIF. Kvick och finurlig poängspelare med stor utvecklingspotential. (Läs intervju med Julius).

Paulo Marcelo, ett sommarförvärv som målade i debuten mot Degerfors. Anfallare eller 10:a som jobbar stenhårt för laget.

Vi vet också att följande spelare lämnar GAIS efter säsongen 2019: Andreas Östling, Alexander Angelin, Karl Bohm, Leonard Pllana, Niklas Olsson, Henrique Moura och Milos Andelkovic. Dessutom har våra lånespelare Marko Johansson, Rasmus Rosenqvist och Aaron Drinan lämnat klubben – åtminstone för den här gången.

Ledarstaben under 2020 består i skrivande stund av följande personer:

Stefan Jacobsson, ny tränare som lyckats lyfta Degerfors IF i tabellen under de tre och en halv säsong som han haft ansvar för laget. Har kontrakt över tre år. (Läs intervju med Stefan).

Fredrik Holmberg, tidigare elitspelare i Degerfors med många år som spelare i moderklubben Qviding FIF. Kommer närmas från tränaruppdrag i Onsala BK. Har kontrakt över två år. (Läs intervju med Fredrik).

Conor Mc Donagh, går in på sin fjärde säsong som fystränare för Grönsvart. Kommer under nästa säsong också ta ansvar för fysioterapi och rehab. Har kontrakt över två år. (Läs intervju med Conor).