Rune Jingård pryder årskorten för 2020

Idag kl 15 släpper vi årskorten för 2020 i samband med Green Black Friday på GAIS-gården. Välkomna upp till oss för ditt personliga köp eller köp direkt på www.gaisare.se.

På årets årskort finner ni en av de största gaisarna under det förra århundradet, Rune Jingård.

Text nedan från sällskapet Gamla Gaisare:

Rune Jingård ‐  guldmedaljören

Rune kom till GAIS redan 1948 och gjorde 12 säsonger i den grönvita tröjan. Han kom från Holmalunds IF och bodde hela tiden kvar i sitt Alingsås. Han kom följaktligen att kallas ”Alingsåsarn”.

Det betydde att till träningar måste han ta sig till Göteborg med tåg, fram och tillbaka. Rune var alltså beredd att göra den uppoffringen under hela sin tid i GAIS. Något som kom att bli ett signum för honom. Han tjänade det han trodde på, nämligen GAIS.

Springande autografer

Vi pojkar på femtiotalet som gillade GAIS samlade självklart på våra idolers autografer. Väntande utanför Gamla Ullevi, där GAIS klädde om efter träning på Heden, fick vi se Rune och Hasse Olsson på väg ut från innandömet av den gamla träläktaren.
Vi bad vördsamt att få deras signaturer i våra autografblock. ”Visst får ni det! Men då får ni springa med oss till tågen på Centralstationen så vi inte missar avgångarna”.

Väl där fick vi de eftertraktade underskrifterna i våra block. Det bör kanske tilläggas att på den tiden gick tågen i tid, både Runes till Alingsås och Hasses till Trollhättan. Guldet var vårt och Runes Rune nådde sin karriärs höjdpunkt när han fick ta emot guldmedaljen som Svensk Mästare år 1954. Det gjorde han i sällskap med de andra legendarerna, Töta, Sernros, Tjärpapp, Jompa, Karl‐Alfred, Sanny, Stig Andersson, Hasse Olsson, Stig Björkman, Leif Forsberg och Ingemar Ögat Eriksson. Arne Lund och Leif Andersson fick inga medaljer då de spelade för få matcher.

Förebild och mentor

Sune Persson gav en mycket fin bild av Rune i samband med begravningen den 13 april i Ljusets Kapell i Alingsås. ”Han var min mentor och gjorde om mig till vänsterback från tidigare vänsterytter. Han var så lugn som man fick intrycket av från sidan av planen, dessutom en lysande förebild.”

För GAIS del innebar det att vänsterbacksplatsen var intakt i över 400 matcher av endast två spelare, Rune och Sune. En enastående kontinuitet när man betänker att i dagens fotboll innehåller laguppställningarna åtskilliga flyttfåglar.

Runes karriär i siffror 237 seriematcher – varav 222 allsvenska, 8 mål, 2 A‐landskamper, 4 B‐landskamper, flera presslagsmatcher mot landslaget, åtskilliga matcher i Göteborgs‐Alliansen

Modern back redan på 50‐talet

Runes åtta mål under karriären är en riktigt bra siffra mot betänkande av att alla lag spelade med femmanna anfall och därtill två ytterhalvor i sin offensiv, hela sju man framåt vid behov. Backarna hade en mer traditionell defensiv uppgift. Då förstår vi att Rune var, en vad man i våra dagar kallar, modern ytterback, och detta redan föröver sextio år sedan.

Spelare – Tränare – Lagledare

Rune kom till GAIS redan 1948 och spelade till och med säsongen 1959. Han nöjde sig inte bara med denna långa och trogna tid. Han återkom när GAIS kallade. Vi minns 1965 när han som lagledare och tillsammans med Holger Hansson som tränare var inofficiella mästare i kvalmatcher. Dessa matcher minns vi med välbehag, tre vinster av tre möjliga och avancemang till Allsvenskan som en raket mot skyn.

När Vilmos Varszegi var tvungen att lämna tränarsysslan under säsongen 1976 tog han över som tränare med följd att nu grönsvarta GAIS gick från hotande nedflyttning till en stabil mittenplacering. Ett sådant briljant exempel på trohet och inte minst engagemang för klubben i hans hjärta. Rune var självklart inröstad i det celebra Sällskapet Gamla Gaisare sedan lång tid, han var innehavare av stol nummer två.

Godis på planen och vid sidan av

Rune jobbade många år för Kronbergs konfektyrer och schweiziska Suchards chokladfabrik i Alingsås, som senare blev Karamellpojkarna. Där fick man ofta en pratstund med honom innan man körde vidare västerut för varmt välkomnande i Göteborg. I bagaget hade man ju en god historia från en flydd storhetstid och en påse med godis i vackra färger. Grönvit även efter tiden i GAIS Rune blev tränare i grönvita Alingsås IF 1960 och stannade på den posten till och med 1963.

Han var också sin hemstad Alingsås trogen under hela sitt 93‐åriga liv. Ett långt och i sanning strävsamt liv fick Rune och mycket passande avslutades akten i Ljusets Kapell av musikstycket ”En afton vid Mjörn”. Rune avled den 27 mars 2018.