Rapport från sportrådet

Här följer en intervju med Jonas Östergaard med fokus på Sportrådets vidare arbete med spelartrupp och ledarstab inför den kommande säsongen.

På tisdag drar GAIS igång säsongen 2020 och på onsdag 8/1 kör vi en öppen träning där du har möjlighet att få en första koll på läget i laget. Välkommen till Valhalla IP där nye tränaren Stefan Jacobsson blåser igång aktiviteterna kl. 16.30. Under en timma får du sedan möjlighet att få en första glimt av såväl gamla som nya spelare och ledare.

En stor del av spelartruppen och ledarstaben inför den kommande säsongen blev klar före årsskiftet och därefter har det nya året bjudit på två nyheter. Dels har vi gjort klart med Tomas Vainio som förlängt sitt avtal som målvaktstränare och vi har också berättat att talangen Julius Johansson flyttas upp till A-truppen. Men klubbens sportråd och tränarstab jobbar vidare för att sätta de sista detaljerna inför den nya säsongen. För att informera lite om det vidare arbetet följer här en intervju med Jonas Östergaard, fotbollsansvarig i GAIS styrelse och sammankallande i klubbens sportråd.

Det blev en intensiv avslutning på 2019 för dig och sportrådet med förlängningar av avtal och ett gäng nya spelare som blivit klara för klubben. Hur är läget nu med några dagar kvar till säsongen startar?

– Ja, det var en hektisk period från serieavslutningen i början av november och fram till julhelgen. Men vi är fyra personer i Sportrådet som kunnat dela på bördan med diskussioner med spelare, ledare och agenter med flera. Men läget är bra och nu tror jag att vi går in i en period där fokus blir på det som händer på planen och snarare än vid förhandlingsbordet.

– Så även om sportrådet kommer att fortsätta sitt arbete så blir det ju vår ledarstab med Stefan Jacobsson, Fredrik Holmberg, Conor Mc Donagh och Tomas Vainio som tar över mycket av ansvaret för det som ska hända framöver.

Var står vi med truppbygget inför säsongen 2020?

– För närvarande har vi 21 spelare klara för den kommande säsongen varav 14 spelade för klubben under 2019 och ytterligare två har spelat i GAIS tidigare. Det känns som en spännande trupp med en tydlig grönsvart ryggrad, bra mix av ungdom och rutin och många starka ledare både på planen och utanför. Men vi har några platser lediga och det är ingen hemlighet att vi tittar på ytterligare ett par spelare.

– Men när man räknar in spelarna ska man komma ihåg att alla inte är tillgängliga när vi drar igång i veckan som kommer. Både Haris Cirak och Aiden Harvey åkte ju på allvarliga skador under höstsäsongen och kommer inte att vara spelklara förrän närmare sommaren. Dessutom genomgick Marcus Bergholtz en operation efter förra säsongen och han kommer också att behöva viss tid för rehab. Däremot ser det bra ut för Emil Wahlström som var skadad under stor del av 2019, men som kommer att kunna starta träning med laget under januari.

Hur skulle du beskriva truppen som den ser ut idag?

– Jag tycker att vi har en väldigt spännande trupp som överensstämmer bra med vad vi varit ute efter. En stomme av duktiga spelare från förra året blandat med unga talanger som ska bli spännande att följa. En krigare som Brandt och en playmaker som Ladan kommer också att kunna bidra med egenskaper som vi letat efter.

– Det känns också bra att vi har kunnat teckna så många kontrakt som är längre än över bara en säsong och i de flesta fall raka tvåårsavtal. Vi har ju en ambition att skapa en tydligare kontinuitet i klubben och då är det en nödvändighet att börja skriva längre kontrakt. Jag är också nöjd med att vi kunnat knyta många utvecklingsbara spelare till GAIS och det ska bli väldigt spännande att följa dem under de kommande åren.

– Men man ska komma ihåg att vi just har startat en resa för att rusta GAIS för att kunna konkurrera på en högre nivå än vad vi gjort de senaste åren. Så man får ha lite tålamod, vi räknar med att det kommer att ta lite tid att skapa en starkare klubb men sammanfattningsvis tycker jag att vi idag har en trupp som känns som ett bra första steg i den utvecklingen.

Vi har bara en målvakt i truppen, hur tänker ni i Sportrådet kring det?

– Vid sidan av Mathias Karlsson har vi ju också lovande Erik Wästgärds i klubben och det är en kille som kan bli riktigt duktig. Men vi vill ändå ha in ytterligare en målvakt till klubben och där arbetar Stefan Jacobsson och Tomas Vainio med att utvärdera några alternativ som vi har på bordet. Vårt huvudspår är att det ska vara en ung och utvecklingsbar målvakt men som ändå har visat talang och kvalitet på elitnivå eller just under Superettan.

Det har också nämnts att vi tittar på ytterligare en mittback, stämmer det?

– Ja, det gör vi. Vi har ju Calle Nyström, Emil Wahlström och Niclas Andersén med oss från förra året. Dessutom så vet vi att August Wängberg och Boris Lumbana kan spela som mittback även om dom också gör sig bra på andra positioner. Men vi behöver nog ha in ytterligare en kille på denna viktiga position och vi tittar på ett par olika alternativ, det finns namn som har erfarenhet från Superettan men också killar som är redo att ta steget upp från division 1.

– Men vi har ju en budget att hålla oss till och det gäller att vi lägger de pengar som återstår där vi får störst effekt. Så vi kommer att väga denna rekrytering mot att vi också tittar på offensiva spelare.

Ja, det ska tydligen in två anfallare också, en Mr X och en Mr Y möjligtvis?

– Haha, ja det stämmer fast inom Sportrådet använder vi inte dom benämningarna. Men alla som följde GAIS under förra året kunde ju se att vi inte var tillräckligt vassa framåt och att vi behöver förstärka på den fronten.

– Vi vill hitta en eller två spelare som kan bidra med tio mål eller mer, men det är ju inte en spelartyp som växer på träd och dom som finns tillgängliga har ofta många alternativ att välja mellan. Men nu när de Allsvenska lagen börjar sätta sina trupper tror vi ändå att det ska kunna lossna i diskussionerna och förhoppningsvis kan vi vara i mål inom kanske 2-3 veckor.

Vad är det för profil som ni satt upp för dessa spelare?

– Vi har ett par diskussioner igång och då handlar det om killar som spelat på elitnivå och som har ett bra “track record” vad gäller att bidra med poäng. I första hand tittar vi på etablerade spelare som kan förstärka vår startelva och vi har några intressanta diskussioner igång. Vi har ju en lite yngre profil på truppen i år och därför ser vi gärna någon som kan bidra med erfarenhet och som vet vad som krävs för att laget ska prestera.

– Sedan ska vi ju hitta spelare som också ryms inom den budget som finns tillgänglig och det kan bli aktuellt med att någon av spelarna kommer till GAIS på lån.

När tror du att GAIS har spikat spelartruppen inför säsongen?

– Vårt mål är såklart att vara färdiga så snart som möjligt men vi styr ju inte över processen själva. Jag hoppas i alla fall att vi är klara under januari men helt säker kan man inte vara.

Du hittar en sammanställning av GAIS trupp per 13/12 via denna länk. Efter den texten publicerades har Tomas Vainio blivit klar som målvaktstränare och talangen Julius Johansson, som debuterade i Superettan under hösten, har flyttats upp till A-truppen.

Välkommen till Valhalla på onsdag 8/1 för att se GAIS första öppna träning för säsongen – laget kör igång kl. 16.30!