Nicklas Karlström: Det kan bli två förstärkningar till under sommaren

Det råder inte några semestertider för GAIS sportchef Nicklas Karlström som idag berättar om hur han och sportrådet jobbar på för att förstärka laget och truppen under sommarfönstret.

Sommarens transferfönster är öppet sedan någon vecka och GAIS har redan varit inblandade i tre övergångar. Nyförvärven Jonas Lindberg och Simon Alexandersson har anslutit och båda debuterade i matchen mot IK Brage. Dessutom har vi drabbats av ett avbräck i och med att mittbackslånet Aiham Ousou lämnat för att fortsätta karriären i Tjeckien.

Igår berättade Stefan Jacobsson i en intervju på hemsidan att klubben letar efter en ersättare till Ousou. Därför tog vi ett snack med GAIS sportchef Nicklas Karlström för att höra lite mer om hur klubbens sportråd arbetar under fönstret och om vi kan förvänta oss att något händer redan innan måndagens viktiga match mot Akropolis IF.

Stötta GAIS till tre poäng på måndag – köp din biljett via denna länk.

Vi har ju två nyförvärv som redan är klara och du kan väl börja med att berätta lite om tankarna kring Jonas Lindberg och Simon Alexandersson?

– Vi följer ju lagets matcher noga och gör diverse uppföljningar och en sak där vi inte presterat som vi hoppats är i offensiven och att få bollen i nät. Jag tror att både Jonas och Simon kommer att visa sig vara viktiga tillskott för att vi ska kunna prestera bättre och knipa fler poäng under återstoden av säsongen.

– Jonas hade ju tränat med oss under en längre tid och när han bara blev bättre och bättre så var det såklart lockande att försöka få till ett avtal med honom. Simon har med sin fysik och kraft egenskaper som vi inte riktigt haft i truppen tidigare så även han ska kunna hjälpa oss att bli skarpare framför motståndarnas mål.

Det var kul att få in dessa spelare, men sedan kom det sämre nyheter avseende Aiham Ousou. Hur såg egentligen låneavtalet med BK Häcken ut och vad fanns det för klausuler avseende en vidareförsäljning?

– Jag vill inte gå in på några detaljer om avtalet men det gällde ett lån över hela säsongen. Vi tog ju ändå beslutet att medverka till att Aihams övergång kunde bli verklighet men att vi då måste bli kompenserade för det. Efter diskussioner har vi hittat en lösning där vi får ersättning dels nu men att det också kan bli mer om Häcken får ytterligare intäkter om han säljs vidare.

– Vi hade hellre haft Aiham kvar hela säsongen men den uppgörelse som vi gjort nu är i alla fall tillräckligt bra för att vi skulle acceptera övergången.

Så nu letar vi efter en ersättare till en spelare som varit ett mycket positivt tillskott till laget och vi vet hur knepigt det kan vara med sommarförvärv. Finns det några intressanta alternativ och vad är det som ni tittar på?

– Ja, Aiham har varit jättebra för oss under det senaste halvåret och vi är medvetna om att sommarfönstret kan vara en utmaning. Men det är klart att vi ska ha in en ersättare och den processen är igång sedan någon vecka.

– Vår utgångspunkt är att vi ska försöka att hålla oss till den strategi som vi slagit in på de senaste åren. Alltså att vi försöker att hitta utvecklingsbara spelare som kan ta ytterligare steg i GAIS och det är positivt med killar som har en koppling till vårt närområde. Vi har ett par alternativ som vi jobbar med och vår ambition är att dessa ska vara i GAIS under en längre period.

– Vi ser gärna att vi hittar en ersättare som kan fungera som en ledare på planen och som står pall när det hettar till, så vi har också något alternativ som har lite mer erfarenhet. Just nu är det mycket arbete med alla aspekter som ska till för att få till en övergång, men vi sätter mycket resurser för att få processen i mål.

Handlar det om övergångar eller lån?

– Det råder ingen tvekan om att vi helst vill hitta spelare som kan vara med oss under längre tid, men som vi sa innan så kan sommarfönstret vara lite knepigt så vi stänger inga dörrar i den frågan.

Hur ser du på tidsaspekten?

– Jag skulle helst se att vi hade någon på plats på Gaisgården på tisdag för att komma igång med träning med laget per omgående. Men det är att lägga ribban högt och det finns en risk att det kommer att ta lite längre tid än så.

Stefan berättade i gårdagens intervju att det finns ett par spelare som lider av skador eller känningar och att vi väntar på diagnoser från klubbens läkare. Kan det göra att det kan komma in ytterligare någon spelare innan fönstret stänger?

– Ja, det är inte omöjligt för vi har ju ett skadeläge som skapar viss osäkerhet. Nu väntar vi på mer information och får ta det lite dag för dag.

– Det känns ju bra att Viktor Alexandersson, Aiden Harvey, Ricky Yarsuvat och Donat Zejnullahu alla verkar vara på god väg tillbaka, även om dom måste få till formen och tempot för att kunna vara aktuella för att spela 90 minuter. Men Michael Kargbo är nyopererad och borta 6-8 veckor och Harun Ibrahim har åkt på en knäskada som gör att han måste vila ungefär lika länge. Sedan finns det också viss osäkerhet kring Adnan Maric och Joackim Åberg.

– Så beroende på vad vi får för besked så kanske vi också kommer att ta in någon spelare som opererar lite högre upp i planen. Processen är igång men vi avvaktar besked från våra läkare innan vi bestämmer oss för hur vi vill gå vidare.

Men det skulle kunna vara så att vi får in ytterligare två spelare under sommarfönstret?

– Ja, så är det. I det stora hela så tycker vi att laget har utvecklats positivt under året och att vi är bättre än förra året. Men det gäller att driva på den utvecklingen hela tiden och kan vi hitta spelare som passar in i vårt sätt att arbeta så kommer det att hjälpa oss under hösten.

Vad förväntar du dig av resterade del av säsongen?

– Om vi tycker att laget utvecklas positivt så måste vi också förvänta oss att resultaten gör det. Jag kan garantera att sportrådet, ledarstaben och spelartruppen jobbar på för att det ska bli så och förhoppningsvis kan vi plocka poäng redan på måndag mot Akropolis.

Vad gör att vi tar tre poäng på måndag?

– Ett ramstarkt försvar och en lite spetsigare offensiv. Och såklart, ett rejält stöd för publiken. Det ska räcka till en efterlängtad seger.

Inför matchen

Detaljerna
Vad: GAIS – Akropolis IF.
När: Måndag 26/7 kl. 19.00.
Var: Gamla Ullevi.
Domare: Martin Strömbergsson.
Avstängda spelare: Fredrik Hammar, Akropolis IF.

Följ matchen
Laget behöver rejält stöd från läktarna på måndag, så lös biljett och kom och stötta Grönsvart till tre poäng. Du hittar biljettinformation via denna länk.

Du löser din biljett via denna länk.

Som vanligt kan också du följa matchen via Discovery+ förutsatt att du har abonnemanget Total. Teckna ditt avtal via denna länk så får GAIS ett bidrag från Discovery+.