Motståndarkollen

Motståndarkollen: Västerås SK

GAIS tar nu på lördag emot Västerås SK på Ullevi i Superettans andra omgång och när serien drar igång är också våra stödbiljetter tillbaka – läs mer längre ner på sidan.

GAIS kommer som bekant från en 1-0-seger i premiären i Falkenberg samtidigt som VSK, i sin öppningsmatch, spelade 0-0 hemma på Iver Arena mot AFC Eskilstuna.

Det förestående mötet innebär en möjlighet till relativt snabb revansch för GAIS efter den tuffa förlusten mot samma motstånd i Svenska Cupen i mars. Då var Västerås det klart bättre laget, och tog en rättvis 3-0-seger (även om de två avslutande målen kom sent) och tog sig därmed vidare till kvartsfinal på gaisarnas bekostnad.

Cupspelet har för övrigt varit en framgångssaga för VSK denna vinter och vår. Segrar mot Malmö FF och GAIS, samt oavgjort mot Halmstads BK, gav alltså gruppseger och på detta följde en stark 4-3-vinst efter förlängning mot Degerfors IF i kvartsfinalen. Även om laget var chanslöst mot BK Häcken i semifinalen har insatserna i cupen skapat förväntningar inför stundande äventyr i Superettan.

Det är intressant i sammanhanget att klubbens tränare Thomas Askebrand närmast viftar bort cupen som ett störande moment i förberedelserna inför serien. “Jag är ingen fan av cupen om jag ska vara riktigt ärlig”, sa Askebrand i Discoverys intervjuserie inför seriestarten. “Tyvärr har den [cupen] kostat oss en del”, fortsätter tränaren och syftar på de mentala och fysiska konsekvenserna som vandringen mot semifinalen har inneburit.

Kanske var premiärmatchen mot AFC en indikator på just detta. Den blev som nämnts mållös men det var trots allt hemmalaget som stod för de flesta och vassaste chanserna. Västerås dominerade, låg närmast en seger och förvandlade Josh Wicks i eskilstunalaget till matchhjälte. Filip Tronêt, till exempel, var väldigt nära ett vinstmål för VSK när han prickade den övre delen av stolpen med ett fint högerskott. “Förlorade poäng”, tyckte Tronêt om matchen i intervjun med Discovery efteråt.

GAIS har en del saker att se upp med inför lördagens match. Utifrån lagets 3-5-2-formation gäller det inte minst VSK:s solida inläggsspel (med leveranser från spelare som Emil Skogh och Simon Johansson med sin utmärkta högerfot) där framför allt Viktor Prodell är stark i boxspelet. Det såg vi ett tydligt exempel på i cupmatchen: Skogh fann just Prodell med ett väl avvägt inlägg som resulterade i Västerås 1-0-mål på nick.

Viktor Prodell är alltså måltjuven som GAIS försvar behöver förhålla sig till för att optimera förutsättningarna till ett positivt resultat. Han kom till VSK i höstas efter ett kort äventyr i den vietnametiska ligan och bidrog till att rädda klubbens kontrakt med Superettan. 33-åringen kommer med mängder av rutin och mängder av mål från sina perioder i bl a Åtvidabergs FF, IF Elfsborg och Örebro SK. Det är faktiskt så att endast Häckens Paulinho överglänser Prodells sammanlagt 68 mål i Allsvenskan under 2010-talet.

Västerås har även styrkor försvarsmässigt. Anton Fagerström anses vara en av Superettans främsta målvakter och i trebackslinjen finner vi som samlande kraft den rutinerade David Engström, med ett skickligt huvudspel som en av de viktiga ingredienserna i sitt register.

Sedan mötet mot GAIS i cupen har det skett några ändringar i VSK:s trupp. Backen och lagkaptenen Sean Sabetkar lämnade för Degerfors, bara några dagar efter att han avgjort kvartsfinalen mot sin kommande klubb. I hans ställe har klubben kontrakterat Jesper Merbom Adolfsson, mittback från Motala AIF. Dessutom har Simon Gefvert, yttermittfältare alternativt wingback, tillkommit från IK Sirius.

Segern i Falkenberg innebär att GAIS nu har sex raka år utan förlust i premiäromgången (fyra vinster och två oavgjorda). Statistiken från spelomgång 2 är dock klart sämre under motsvarande period: bara en seger (mot IFK Värnamo 2018), en oavgjord (mot Östers IF 2019) och för övrigt tre förluster. Vi hoppas på ett trendbrott på lördag och konstaterar samtidigt att denna upplaga av Västerås SK innebär en stor utmaning för vårt unga grönsvarta lag.

Text: Andy Bolander

Inför hemmapremiären

Detaljerna
Vad: GAIS – Västerås SK.
När: Lördag 17/4 kl. 15.00.
Var: Ullevi
Domare: Robert Daradic.
Avstängda spelare: Nej.

Följ matchen på Discovery+
Matchen spelas utan publik men du kan se matchen hos Discovery+ förutsatt att du har abonnemanget Total. Teckna ditt avtal via denna länk så får GAIS en del av intäkten.

Stötta GAIS med årskort eller stödbiljetter
I en intervju efter årsmötet sa ordförande Jonas Andersson att det viktigaste som du kan göra som supporter för att stötta din klubb är att lösa årskort även för säsongen 2021. Läs mer via denna länk.

Inför vårens hemmamatcher kör vi åter igång med stödbiljetter och det kan ju vara ett alternativ för dig som vill stötta klubben men väljer att vänta med att inhandla årskortet. Du löser din biljett via denna länk eller via Swish 123 018 6734. Tack för ditt stöd.

Matchtruppen
Atleternas matchtrupp publiceras som vanligt på hemsidan kvällen före match.