Motståndarkollen: Örgryte IS

Ett tufft derby väntar Atleterna under onsdagskvällen när ett passningsinriktat och fysiskt ÖIS besöker Gamla Ullevi i säsongens första riktiga publikmatch.

Det vankas finbesök på onsdag och det är dags för atleterna att kliva upp i ringen igen för rond två mot rivalen Örgryte IS. Men det är inte bara derbyonsdag, det också första dagen som publikrestriktionerna försvinner i Sverige för kultur och idrottsevenemang och arenorna får ta in så många de vill och kan.

Matchen flyttades lämpligt till just detta datumet efter ett gediget arbete av klubbchef Sköldmark. I förra derbyt gick atleterna av planen som förlorare efter att Anton Andreasson satt bollen i Karlssons vänstra kryss. Förra säsongens derbyn gick mer i grönsvarta tecken då vi kryssat men spelat bra i första och segrat i det andra med 2-0 efter mål av Yarsuvat och Andersen.

Sedan dess har ÖIS bytt tränare och fruktstunderna har bytts ut mot en enträgen idé om att vårda bollen inom laget. Vi som följt Superettan har fått lära känna ett passnings och possession inriktat ÖIS. Men det var inte en succé direkt och inledningsvis såg ÖIS stundtals riktigt bleka ut.

Men ÖIS har lyckats vända den negativa trenden och är inne i en stark längre positiv trend, dels poängmässigt men i synnerhet prestationsmässigt, vilket statistiken understryker. Framförallt är det den förre gaisaren Ajdin Zeljkovic som varit väldigt framstående i offensiven med 11 gjorda mål. Ingen glömmer väl 4-4 målet som Ajdin prickade in i ett annat derby för några år sedan när han spelade för rätt lag.

ÖIS är inte bara bra på att hålla i bollen inom laget, vilket statistiken pekar på, utan de är också ett starkt duellerande lag. Enligt statistiken är Örgryte det lag som vinner flest defensiva dueller i hela Superettan. De har även dragit på sig två röda kort. Vi bör alltså förvänta oss en fysisk match med tanke på matchens historia och betydelse kopplat till det lag vi möter.

Sällskapet skjuter också näst mest skott i serien, vilket Zeljkovic i stor mån ansvarar för. Även den unge öisaren Herman Sjögrell var väldigt skottvillig under sin tid i Superettan, han har dock sålts till Sirius under sommaren.

ÖIS har under sommarfönstret tagit in Elias Gustafsson (Jönköpings Södra FF), Peru Ruiz (Real Sociedad), Erik Nohlgren (Lindome IF) och Jack Cooper Love på lån från Elfsborg.

Lindome har varit lite av en plantskola för båda GAIS och ÖIS. Hampus Dahlqvist, Elias Gustafsson, Erik Nohlgren, Ajdin Zeljkovic och Viktor Alexandersson har samtliga spelat i LIF och tränats av Örgrytes tränare Dane Ivarsson. Det är inget tvivel om att Nohlgren varit en gedigen förstärkning då han passat utmärkt in i ÖIS just på grund av Lindome
kopplingen.

I förderbyna mellan de båda lagens U17 och U19 lag förra veckan blev det 1-1 totalt. GAIS U19 åkte på en tung förlust med 5-1 men U17 lyckades vända ett 2-1 underläge med en man mindre på planen till 3-2. Förhoppningsvis kan atleterna ta med sig U17s prestation och bära med sig det stöd som kommer från läktaren men framförallt stödet som söndagens GAIShjälpen visade upp med ca 200 000kr insamlat till föreningen.

Text: Mikael Engelbertsen

Inför Matchen
Vad: GAIS – ÖIS.
Var: Gamla Ullevi.
När: Onsdag 29/10 kl. 19.00
Domare: Rickard Sundell
Avstängda: Inga spelare avstängda inför derbyt.

Följ matchen
Du löser biljett till matchen via denna länk. Som vanligt kan också du följa matchen via Discovery+ förutsatt att du har abonnemanget Total. Teckna ditt avtal via denna länk så får GAIS ett bidrag från Discovery+.