Motståndarkollen: Jönköpings Södra IF

Efter en stabil kämpainsats och seger borta mot Norrby har GAIS återigen kravlat sig över det negativa kvalstrecket. Bara lite längre bort på väg 40 återfinns söndagens motstånd och varje höstpoäng fortsätter att vara precis lika viktiga som alltid. Vi befinner oss i den sextonde söndagen efter trefaldigheten och GAIS möter Jönköping Södra på bortaplan. Den liturgiska färgen är grön och temat är livet och döden.

Jönköping Södra inledde serien med en förlust mot Halmstads BK och för en kort stund verkade det som hallänningarna var det av de traditionstyngda lagen som skulle storma mot Allsvenskan. Men framgångarna vände tidigt och Jönköpings Södra har sakta men säkert etablerat sig i toppen av årets superetta. Efter att länge skuggat precis under de möjliga uppflyttningsplatserna tog man i 21:a omgången steget upp på topp tre och efter ytterligare 5 spelade matcher ligger man idag tvåa: en poäng bakom Mjällby och lika många före jagande Varbergs BoIS och Brage. En av få plumpar i protokollet kom i vårmötet mot GAIS då grönsvart vann med 1-0 efter att Randjelovic skruvat in en hörna direkt i mål.

Formen för Södra ser till poängen inte ut att vara på topp men man har haft tufft motstånd i de senaste omgångarna. I möten mot de andra topplagen har man delat poängen och sett till att man har fortsatt slagläge. Förlusten mot Norrby för tre omgångar sen var lagets första sen den 14:e Juni.

Fem senaste matcherna (Jönköping Södras siffror först):

Mjällby IF 0-0 (H)
Varbergs BoIS 0-0 (B)
Norrby IF 0-2 (H)
Östers IF 2-0 (B)
Örgryte ISFF 5-2 (H)

Jönköpings Södra har säsongen igenom spelat 3-5-2 framför Frank Petterson som håller förstaplatsen i kassen före Anton Cajtoft. I det senaste mötet med Mjällby bombade man på med kreativa spelare i startelvan men blev ändå nollade, precis som mot Varberg och Norrby dessförinnan. Rutinerade spelare som Tom Siwe i backlinjen, Fredric Fendrich på innersta mittfältet, och Jakob Orlov på topp varvas med t.ex. U21 landslagets back Alexander Jallow och Amir Al-Ammari på mittfältet, födda -98 resp -97. På topp spelar Orlov med Edin Hamidovic som leder lagets skytteliga med 13 gjorda mål trots att han anslutit sent till truppen. Jönköpings Södra IF har inga avstängda inför mötet.

Senaste inbördes möten:

2019: GAIS – Jönköpings Södra IF 1-0
2018: Jönköpings Södra IF – GAIS 2-0
2018: GAIS – Jönköpings Södra IF 2-1
2015: GAIS – Jönköpings Södra IF 1-2
2015: Jönköpings Södra IF – GAIS 1-0

En av Sveriges finaste bortaarenor står ännu kvar, ta chansen att stötta grönsvart på plats.

COYG!

Text: Henrik Elofsson.

Inför matchen

Detaljerna
Vad: Jönköpings Södra-GAIS.
När: Söndag 6/10 kl. 17.30.
Var: Stadsparksvallen.
Domare: Robert Daradic.
Avstängda: Karl Bohm.

Biljetter
GAIS rekommenderar som vanligt att du ska lösa förköp för att slippa köer på matchdagen. Det gör du enklast via denna länk.

Åk med Gårdakvarnen
Det finns fortfarande platser kvar i Gårdakvarnens bussar mot Jönköping. Boka din plats via denna länk.

Matchtruppen
Truppen presenteras på GAIS.se under lördagskvällen.