Motståndarkollen

Motståndarkollen: IFK Värnamo

GAIS står inför en gedigen utmaning när serieledande IFK Värnamo välkomnas till Gamla Ullevi, med tidig matchstart (kl 13) nu på lördag.

IFK Värnamo alltså: Nykomlingar och bottentippade inför årets säsong. Men här, i mitten av oktober och när vi närmar oss slutspurten på serien, återfinner vi dem högst upp i tabellen och med hela sju poängs marginal till tredjeplacerade Helsingborgs IF. Har man inte en fot i högsta serien så handlar det i alla fall om ett par tår åtminstone. “IFK Värnamo kommer aldrig få en bättre chans att nå allsvenskan”, skrev Christian Ahlin i lokaltidningen häromdagen. Han har troligen rätt.

Det vore dock en överdrift att påstå att Värnamo går fram som en ångvält i serien. Det handlar mer om ett tryggt spelande lag, ett kollektiv med självförtroende, som kan spela avslappnat, utan större press, varken inifrån eller utifrån.

Värnamo behärskar konsten att komma vinnande ur jämna matcher. 32-20 är ingen imponerande målskillnad för en serieledare, men det är insamlandet av poäng som räknas och där intar man alltså en privilegierad position så här långt.

Med andra ord: en mycket svårspelad motståndare under tränarparet Robin Asterheds och Jonas Therns ledning. Asterhed, 34 år ung och huvudtränare på pappret. Thern, ikonen och systemkritikern som väljer det enkla livet framför att genomgå förbundets obligatoriska tränarutbildning och satsa på en elitkarriär som coach. Fokus på träningarna har varit “spel, spel, spel och spel” (enligt en intervju i DN nyligen) och resultatet har mycket riktigt blivit ett spelskickligt IFK Värnamo.

I Värnamos anfallsspel är det inte direkt “långa bollar på Bengt” som räknas, utan snarare uppspel i djupet på centern Christian Moses, en intressant spelare med pass från Sierra Leone som smålänningarna hämtade från krisklubben Linköping City under sommaren. Värnamo kan ställa om kvickt från försvar till anfall och inte sällan handlar det om att hitta ytor för Moses. Moses har tagit ett framgångsrikt steg från Ettan till Superettan och hittills noterats för fyra mål på tio matcher.

En annan anfallspjäs som GAIS försvar måste förhålla sig till är unge Oscar Uddenäs. Fostrad i Malmö FF:s organisation handlar det om en teknisk och finurlig spelare som ofta orsakar problem för motståndarna genom att vika in mot mål från sin vänsterkant. Lägg dessutom till Oscar Johansson, främst i laget både vad gäller mål (6) och assist (5), så kan vi konstatera att Värnamo har resurser vad gäller det offensiva spelet.

Vad gäller försvarsarbetet är enligt kalla fakta Värnamo bäst i klassen. Inget annat lag i Superettan har släppt in så få mål, 20 stycken. Här har man på ett stabilt sätt överkommit förlusten av Bernardo Vilar (värvad av IFK Göteborg under sommaren). Hans roll som mittback har förtjänstfullt tagits över av Malmö FF-lånet Hugo Andersson.

Andra nyckelspelare vi kan nämna hos serieledarna är ytterbackarna Francis de Vries och Freddy Winsth, den senare lagkapten och trotjänare i klubben. Dessutom viktiga mittfältare som brasilianaren Erick Brendon, nigerianen Abdussalam Magashy och William Kenndal. Mellan stolparna finner vi den belarusiske målvakten Filipp Voytekhovich – “Bättre än någonsin”, enligt Värnamo Nyheter.

Det var just Värnamo som var ofina nog att sätta stopp för GAIS fina serieinledning i maj detta år. Efter tre vinster och en oavgjord förlorade de grönsvarta med 1-0 på Finnvedsvallen i den femte omgången (mål av Oscar Johansson i första halvlek) och sedan dess har det, som bekant, utvecklat sig till en besvärlig säsong för GAIS.

Vi har revansch att utfodra och vi hoppas att den kommer nu på lördag. Alla hälsas välkomna till ett högintressant möte på Gamla Ullevi.

Text: Andy Bolander

Inför matchen

Detaljerna
Vad: GAIS-IFK Värnamo.
När: Lördag 16 oktober kl. 13.00.
Var: Gamla Ullevi.
Domare: Enzo Vesprini.
Avstängda: Johan Andersson, Adam Egnell och Daniel Hultqvist, GAIS.

Följ matchen
Du löser biljett till matchen via denna länk – vi ses på Gamla Ullevi.