Motståndarkollen: Halmstads BK

På lördag väntar hemmamatch för GAIS när serietvåan Halmstads BK kommer till Gamla Ullevi.

I omgång 22 av Superettan tar sig GAIS an Halmstads BK och som vanligt är det värdefulla poäng som står på spel. För HBK:s del gäller det nu att hålla undan för jagande Jönköping Södra IF och Östers IF och man kommer att vara inställda på att åka hem med tre poäng.

Matchen kommer att bli en tuff utmaning för Grönsvart, inte bara för att HBK vill hålla undan i toppen utan också för att man är ett dokumenterat skickligt bortalag. Visst, i förra omgången åkte man på en 1-0-förlust mot Jönköping Södra IF på Stadsparksvallen, men innan dess hade man elva raka matcher utan förlust – och tittar man i kalendern så var det faktiskt mer än ett år sedan den förra förlusten på bortaplan.

Matchen mot J-Södra var också första matchen sedan 8 augusti som hallänningarna inte gjorde mål i en match i Superettan – motståndare då var faktiskt GAIS som klarade ett mållöst kryss på Örjans vall. På lördag slipper Makrillarna också att tampas med bortalagets skyttekung Rasmus Wiedersheim-Paul eftersom denne nyligen såldes till norska Rosenborgs BK. Kanske kan det göra det aningen troligare att vi kan spika igen bakåt även denna gång.

Men i Halmstads breda trupp finns såklart ersättare och andra offensiva alternativ med imponerande CV. Mikael Boman och Sadat Karim spelade på topp i förra omgången och där bakom väntar även Alhassan Crespo Kamara, med allsvensk rutin från Örebro SK och BK Häcken.

Dessutom har man nyligen även hämtat in Simon Lundevall från IF Elfsborg, en snabb spelare som är fantastiskt skicklig i lägen en mot en. Han debuterade i den blå tröjan tidigare i veckan i 5-1 segern över Hässleholms IF i Svenska Cupen. Resultatet då blev två mål och en assist så varningen till Grönsvarts defensiv är härmed utfärdad!

Tittar man i formtabellen är det bara ett lag som gått bättre än GAIS de senaste sex omgångarna och det är serieledande Degerfors IF. Lördagens motståndare har under den perioden fått ihop tio poäng efter förluster mot topplagen Degerfors IF och J-Södra, vinster mot AFC Eskilstuna, Umeå FC och Ljungskile SK på undre halvan och ett kryss mot Akropolis IF. Till dessa matcher ska också cupsegern i veckan läggas.

Men ett större problem för HBK än ett hack i formkurvan är troligen det faktum att ett antal spelare och ledare smittats av covid-19. Det första fallet som blev känt var tränare Magnus Haglund men sedan dess har även flera spelare varit drabbade, varav nestorn Andreas Johansson varit det största avbräcket. Inför matchen rapporteras dock att de spelare som varit borta tidigare nu åter är redo för match. Vi får vänta och se vilka av dessa som får speltid på Gamla Ullevi, men självklart önskar GAIS snabbt tillfrisknande.

En som däremot garanterat är borta från matchen är tidigare gaisaren Dusan Djuric. Han är avstängd ytterligare en vecka efter den tråkiga incidenten i bortamatchen mot Umeå.

Men om vi istället fokuserar på dom som vi (med stor sannolikhet) kommer få se på planen på lördag så hittar vi 27-årige Malkolm Nilsson Säfqvist i mål. Där framför vaktar en fyrbackslinje med ett kapabelt mittlås, även om ”Ante” Johansson skulle vara borta, bestående av Alexander Berntsson och Josef Baffo. Senast spelade Joel Allansson och Thomas Boakye ytterbackar och det är en möjlig bemanning även i mötet med GAIS, men även Baffo och Andreas Bengtsson kan vara kandidater för dessa platser.

På mittfältet spelar assistkungen Samuel Kroon och Emil Tot Wikström på varsin kant men nämnde Lundevall lär vilja lägga sig i den diskussionen. Centralt tippas Jonatan Svedberg och Erik Ahlstrand få fortsätta men även Joel Allansson kan vara ett alternativ om han slipper ifrån platsen som högerback. Den offensiva duon lär åter bli Mikael Boman och Sadat Karim – men räkna med att även Crespo Kamara kommer att få speltid under matchen.

GAIS huvudtränare Stefan Jacobsson säger så här inför matchen:

– Halmstad är ett riktigt starkt kollektiv och kanske det laget i serien som är bäst i de båda straffområdena. Dom har bara släppt in 14 mål på 21 omgångar vilket är ett fantastiskt facit och det är svårt att lyckas vaska fram chanser och bra avslutslägen. Dom brukar alltid börja i ett högt tempo och försöka sätta press på motståndaren och helst få ett tidigt mål för att kunna styra matchen. Men vi får se till att vara förberedda på det och tänka lite extra på att sätta stopp för deras kanter.

– Sedan är ju luckan ner till J-Södra mindre och det kanske gör att dom inte spelar med samma lugn som tidigare, vi får se. För vår del så sätter vi mest fokus på det egna spelet och att få killarna att klara av att göra samma prestationer och jobb som man gjort sedan serien vände. Det kommer att bli en tuff match men vi är taggade för att ta oss an uppgiften.

Inför matchen

Detaljerna
Vad: GAIS – Halmstads BK.
När: Lördag 10/10 kl. 17.30.
Var: Du följer matchen på Dplay.
Domare: Granit Maqedonci.
Avstända: Charlie Weberg, GAIS, och Dusan Djuric, HBK.

Köp stödbiljett
Denna vecka är det Haris Cirak som pryder stödbiljetterna och du köper din plåt via denna länk eller via Swish 123 018 6734. Tack för att du stöttar GAIS!

Se matchen på Dplay
Vill du följa matchen på tv så behöver du abonnemanget Total hos Dplay. Teckna i så fall gärna ditt abonnemang via denna länk – för då går faktiskt en del av pengen till GAIS. Hittills har gaisares köp av abonnemang gett klubben drygt 41 000 kr!