Motståndarkollen: Falkenbergs FF

Efter den viktiga vinsten i Borlänge är det dags för nästa sexpoängsmatch när ex-allsvenska laget från havet kommer till Gamla Ullevi.

GAIS kommande motståndare, nu på lördag klockan 13, är Falkenbergs FF. Utan tvekan en av seriens största negativa överraskningar så här långt. Kanske till och med den största besvikelsen med tanke på de förväntningar man gick in i säsongen 2021 med.

Tippad som toppkandidat av många bedömare, inklusive den lokala pressen. Men efter 21 omgångar hittar vi de gulklädda hallänningarna sist i tabellen istället och med risk att ramla ned i tredjenivån av den svenska fotbollspyramiden, bara en säsong efter att man samsades med den absoluta eliten i Allsvenskan.

Läget var på väg att förbättras i slutet av augusti med två raka vinster (tre om vi inkluderar cupvinsten mot IK Oddevold) mot Trelleborgs FF (1-0) och Västerås SK (3-1). Därefter följde en övertygande första halvlek hemma mot Akropolis IF och en “säker” 3-0-ledning. Men vad har hänt sedan dess? Jo, Akropolis kom tillbaka och fick med sig ett 3-3-resultat. Och ovanpå detta: förluster mot Jönköpings Södra IF (1-2) och Östers IF (0-2).

Är det så att “Laget vid havet” egentligen inte lyckats komma över seriepremiären då man på hemmaplan föll just mot GAIS med matchens enda mål sedan Daniel Sterner nätat i den 50:e minuten? Nej, så enkelt är det förstås inte men faktum är i alla fall att år 2021 hittills har varit en stor missräkning, alltifrån en medioker försäsong (med bara en vinst på tio matcher) och över till seriespelet.

Inte heller ett tränarbyte i slutet av maj har gett förväntade resultat. Då fick trogne Hasse Eklund lämna över ansvaret till Tobias Tuvesson, dåvarande assisterande tränare i klubben. På den posten har det för övrigt varit lite rörigt sedan Tuvesson testades positivt för covid-19 för ett par veckor sedan.

Om vi går till statistiken hittar vi en intressant detalj ang Falkenbergs insatser i serien. Enligt den så kallade xG-faktorn (en beräkning av förväntade mål utifrån skapade chanser) borde FFF ha gjort fler mål framåt än insläppta mål bakåt. Istället har man i nuläget en målskillnad på minus 15. En iögonfallande diskrepans som avslöjar att laget inte har presterat i respektive straffområden.

Exempelvis har inte Adam Bergmark-Wiberg, anfallaren med förflutet i Djurgårdens IF och Örgryte IS, producerat fler än fyra mål. Det är färre än vad klubbens anhängare hade hoppats på. Lagets bäste målskytt är istället Kwame Kizito, sex mål, men han är avstängd i matchen mot GAIS efter utvisningen senast mot Öster. Det finns emellertid anledning till att se upp med “ABW” inför lördagens match – enligt Hallands Nyheter var det “bara målet eller assisten som fattades” efter en bra insats mot Öster.

Möjligtvis kan även Nsima Peter råda bot på ineffektiviteten: tillbaka i FFF efter en utflykt till Turkiet har han dock inte hittat målet än, på fem matcher. En annan sen nykomling i truppen, den 23-årige nigerianen Godwin Aguda, är också värvad för att bistå med sin offensiva egenskaper. Aguda har hittills gjort två inhopp i Superettan och har redan lyckats göra ett mål.

Vad gäller försvarsspelet har Adam Eriksson (återkomst efter spel med Helsingborgs IF) och Ludvig Öhman tillkommit i samband med sommarfönstret, samtidigt som Kalle Björklund, lånet från Hammarby IF, har lämnat klubben. Inte helt säkert att Öhman är spelklar mot GAIS dock, på grund av en smäll mot knät tidigt i matchen mot Öster.

GAIS kommer med god energi till lördagsmatchen, efter den fina 4-1-vinsten i Borlänge. Men alla matcher lever som bekant sina helt egna liv, inte minst i den här mycket svårtippade serien. Vi har stor respekt för motståndaren men hoppas och tror på seger för de grönsvarta.

Text: Andy Bolander

Inför matchen

Detaljerna
Vad: GAIS – Falkenbergs FF.
När: Lördag 25 september kl. 13.00. (OBS! Tidig avspark)
Var: Gamla Ullevi.
Domare: Fredrik Hansson.
Avstängda: Kwame Kizito, FFF.

Följ matchen
Du löser biljett till matchen via denna länk. Som vanligt kan också du följa matchen via Discovery+ förutsatt att du har abonnemanget Total. Teckna ditt avtal via denna länk så får GAIS ett bidrag från Discovery+.