Michael Kargbo blev matchhjälte i hemmapremiären

Det bjöds på fin fotboll på gräset på Ullevi när GAIS tog revansch för cupförlusten mot Västerås SK tidigare under säsongen. Nyförvärvet Michael Kargbo gjorde matchens enda mål i sin första start för Grönsvart och visade att han kan bli ett succéförvärv under säsongen.

Det var en vårvarm eftermiddag när GAIS bjöd till hemmapremiär mot VSK på en fin gräsmatta på Ullevi. Atleterna kom närmast från en vinst mot Falkenberg FF medan Västerås, som ännu inte gjort mål i årets serie, kryssade mot AFC Eskilstuna i premiäromgången. Matchen spelades som vanligt inför tomma läktare men 152 gaisare löste stödbiljett till drabbningen.

Båda lagen började piggt och ville framåt. Matchen hade knappt börjat innan den Sierra Leone-ättade forwarden Michael Kargbo var på väg att sätta 1-0 till GAIS efter en långboll som skapat lite panik och givit öppet mål, men bollen gick precis utanför. Han skulle dock få sin revansch lite senare i matchen.

Men tidigt i halvleken fick Västerås bättre ordning på sitt spel och tog vart eftersom över dirigentpinnen. Med både tyngd i defensiven och offensiven vinner bortalaget fler och fler närkamper och är väldigt farliga i inläggsspelet. Det absolut farligaste läget uppkommer efter att GAIS tappat boll i ett anfall och Västerås kommit runt på högerkanten. Erfarne målskytten Viktor Prodell fick stå helt ren i boxen men hans avslut gick strax utanför Karlssons första stolpe. Ytterligare ett inlägg nådde strax därefter Filip Tronets huvud men anfallaren avslutade en bit över ribban.

I jämförelse med matchen mot Falkenberg, som också spelades på gräs, får GAIS bättre ordning på sitt spel i hemmapremiären. Laget har mer av spelet och kan hantera Västerås press på ett bättre sätt. Samtidigt vinner VSK första halvlek på poäng och även Stefan Jacobsson tyckte att västeråsarna fick till fler etablerade anfall mot GAIS.

Precis som i första halvlek, hamnade Michael Kargbo i händelsernas centrum när den andra akten inleddes. Efter en hörna för Västerås får vi se en snabb och direkt kontring av GAIS – ett matchinslag som många gaisare gärna vill se oftare. Ousou vinner bollen och sätter upp Kargbo vid mittlinjen, anfallaren petar bollen till ett friläge men blir sedan kapad av den gamle Öisaren Filip Almström-Tähti.

Domare Daradic tvekade inte – rött kort för Tähti. Ett beslut som fick medhåll av de flesta bedömare, dock ej VSK-tränaren Askebrand som senare i matchen blev varnad för protester mot andra domslut.

Efter utvisningen öppnade matchen upp sig och Atleterna började nu omsätta ett ökande bollinnehav till skarpare och bättre målchanser. Det skulle inte dröja länge innan Kargbo åter kom hamnade i huvudrollen. Ännu kontring av GAIS och efter en lång boll av Maric hittar Kargbo fram till Julius Lindberg som går i djupled. Lindberg klackar bollen elegant tillbaka i straffområdet där Kargbo med lite tur med studsarna sätter bollen i nät.

En utmärkt prestation av både Lindberg och Kargbo och till den senare säger vi grattis till första målet i första matchen från start i GAIS.

Efter målet så fortsätter GAIS att spela sitt spel på de lite större ytor som uppstod. Både Malkom Moenza och inhoppande Johan Andersson får var sitt utmärkt läge att punktera matchen, men bollen ville inte in. Även Västerås fortsätter dock vara farliga och gör en bra match med en man mindre.

Anfallaren Filip Tronet bjöds på ett friläge i en snabb kontring och var nära att sätta kvitteringen. Mot slutet matade bortalaget inlägg mot GAIS straffområde och även om det såg farligt ut vid ett par tillfällen stod sig 1-0 matchtiden ut.

Som helhet gör GAIS en bra prestation, ett klart steg framåt jämfört med matchen mot Falkenberg. Veckans grästräning, lite varmare väder och lite bättre plan verkar ha gynnat Atleterna som har fått en fin inledning på Superettan 2021.

Sex poäng och inga insläppta mål efter två omgångar är en utmärkt seriestart. Därmed kunde också alla med grönsvart hjärta fira lördagskvällen som ledare av en haltande tabell.

Nästa söndag väntar nästa knepiga utmaning i Superettan: AFC Eskilstuna på bortaplan, ett lag som precis som Makrillarna, ännu inte släppt in något seriemål.

Text: MIkael Engelbertsen

Matchen i korthet

Laget
Mathias Karlsson – August Wängberg, Aiham Ousou, Emin Grozdanic, Malkom Moenza – Nikola Ladan, Boris Lumbana, Adam Egnell – Michael Kargbo, Adnan Maric, Julius Lindberg.

Mål
1-0 Michael Kargbo (Julius Lindberg)

Gula kort
Boris Lumbana

Publik
Nej, men 152 personer löste stödbiljett till matchen.

Stödbiljetter
Vid seriepremiären 2020 löste 1094 gaisare stödbiljett till 1-0-vinsten mot Jönköping Södra IF. Vill du hjälpa oss att putsa till årets siffra i efterhand så gör du det via denna länk eller via Swish 123 018 6734. Tack för att du stöttar GAIS!