Grönsvart perspektiv

Med grönsvart perspektiv – september 2021

Med två tredjedelar av säsongen spelad är det hög tid att åter dela med mig av några tankar om GAIS utifrån mitt grönsvarta perspektiv. Det är med lätthet jag idag sätter mig vid tangentbordet efter gårdagens viktiga och sköna 4-1 seger mot Brage uppe i Dalarna.

När tio matcher återstår för oss (och nio för de flesta andra lagen) ligger vi på en placering och med en insamlad poängskörd som är lägre än vad de flesta av oss trodde och hoppades på efter en fin försäsong och bra inledning på årets seriespel.

Superettan är mer Superettan än någonsin. När den nu pågående omgången är färdigspelad kan nio lag ligga inom fem poäng i den nedre delen av tabellen, och även de sju övre lagen ligger allt tätare. Vi kan få en avslutning på säsongen där i princip alla lag har något att spela för hela vägen för att nå eller undvika vissa placeringar i sluttabellen.

Restriktionerna lättar

Regeringens besked i förra veckan om att lätta på restriktionerna den 29 september är välkommet för hela idrottsrörelsen, och jag kände en extra stor lättnad när det också stod klart att derbyt mot Öis kunde flyttas fram en dag så att vi kan få den publikfest som vi hoppas på och färga läktarna på Gamla Ullevi i grönsvart.

Lättade restriktioner gör att vi snart kan återgå till mer normala rutiner också kring matcher och vi hoppas kunna locka tillbaka större delen av vår publik till våra sex avslutande hemmamatcher. Ert stöd på läktarna behövs i den tuffa avslutningen på säsongen och GAIS mår också bra av ökade publikintäkter.

På tal om ekonomi så ser våra prognoser för året helt okej ut. Vi kommer troligen inte att nå de budgeterade matchintäkterna, men vi räknar med att andra intäkter kommer att kompensera för det. Klubbens ekonomiska läge är stabilt och i balans och en förutsättning för att vi ska kunna utveckla klubben vidare.

GAIS Open

Med lättade restriktioner ökar också chanserna att vår ungdomsturnering GAIS Open i år verkligen kan genomföras i början av november. Vi har inför årets cup valt att projektanställa en cupansvarig på halvtid, Niklas Nord, för att kunna jobba hårdare med att locka lag till cupen och genomföra en riktigt proffsig cup. Det ser ut att ha lönat sig.

Just idag är det 175 anmälda lag till cupen och vi hoppas att den siffran hinner närma sig 200 lag innan anmälan stänger den sista september. Det ska jämföras med rekordmånga 120 lag som var anmälda till förra årets inställda cup.

Till sist…

…så hoppas jag ingen missar Gårdkvarnens arrangemang GAIS-hjälpen den kommande helgen och möjligheten att ta del av musik, intervjuer, insamlingar, auktioner med mera. Förra årets arrangemang var magiskt och jag ser fram emot försöket att göra något ännu bättre i år.