Med grönsvart perspektiv – mars 2020

Först av allt vill jag rikta ett tack för förtroendet att få vara ordförande i GAIS ännu ett år. Det är ett stort ansvar som följer med uppdraget, men det följer ju också möjligheter att få vara med att påverka utvecklingen i vårt kära GAIS. Jag ser fram emot det kommande året även om det just nu är mer osäkert än någonsin om hur året kommer att se ut.

Seriestart i juni?

Som de allra flesta redan noterat så kommer vi att behöva vänta minst två månader till på att Superettan 2020 kommer igång. Idag har Svenska Fotbollsförbundet formellt beslutat det som klubbarna i Svensk Elitfotboll var överens om tidigare i veckan – seriestarten skjuts till i början av juni eller kanske sista helgen i maj.

Någon garanti för att serien då verkligen kan starta finns inte, och det kan också bli så att serien faktiskt startar men att de första omgångarna ändå blir utan publik.

Det är just nu också oklart hur de kommande månaderna fram till tänkt seriestart kommer att se ut. Hur mycket vi än planerar i vår klubb så kommer det mesta att bestämmas av hur utvecklingen blir kring det coronavirus som nu påverkar alla delar av samhällslivet.

Ekonomiska konsekvenser för GAIS

GAIS kommer, som nästan alla i samhället, att påverkas av de begränsningar som nu sker. Exakt hur och hur mycket är svårt att säga just nu. Vi har självklart räknat med en spurt i årskortsförsäljning de sista veckorna innan den planerade seriestarten och publikintäkter från de första månadernas matcher med vårderbyt som en mycket viktig inkomstkälla.

När styrelsen träffas i nästa vecka för sitt första ordinarie möte efter årsmötet så kommer just detta naturligtvis att vara huvudpunkten på vår dagordning.

Tålamod

Jag skrev i verksamhetsberättelsen inför årsmötet att vi alla behöver ha ett visst tålamod innan GAIS kan vara där vi alla vill att vi ska vara. Just nu vill jag passa på att vädja till medlemmar, årskortsköpare, partners och andra engagerade om ett visst tålamod med vad som händer med säsongen, årskortets värde och partnerskapets värde när fotbollen dröjer. Vi kommer att återkomma med mer information och dialog så snart vi vet mer.

Till sist…

…kan jag notera att en cirkel knöts ihop i veckan. Mervan Celik är tillbaka i GAIS och vi fick i veckan en check till GAIS utställd av The Royal Bank of Scotland från den nu avslutade likvidationen i Glasgow Rangers där GAIS erhöll en bråkdel av det krav vi haft på klubben sedan Mervans övergång dit 2012.