Med grönsvart perspektiv, december 2020

Lättnad, snarare än glädje, är den känsla jag drabbades av vid 17-tiden i lördags eftermiddag. Segern mot Dalkurd borta i den sista och avgörande matchen betydde inte bara att vi fixade det själva, det betydde att vi slutade på en 10:e plats i tabellen med 36 inspelade poäng. Det är två platser bättre och fyra poäng fler än 2019 och ligger i linje med min och styrelsens ambition att vi ska bli lite bättre för varje år, även om osäkerheten om divisionstillhörighet blev mer utdragen än önskat.

Fjärde året i rad som kontraktet säkras i sista omgången är tydligen någon form av svenskt rekord, samtidigt är det ju så att om man ligger på den nedre halvan så riskerar man att bli indragen hela vägen in i mål. Min företrädare Tomas Koronado Andersson brukar påpeka det faktum att det faktiskt är 25% av lagen i Superettan som antingen åker ur eller får kvala för att klara sig kvar. Det visar sig också i det faktum att när nästa säsong av Superettan börjar är det bara GAIS och Örgryte som har spelat fem säsonger på raken i Superettan. Alla andra 14 lag har varit ur eller upp.

Att GAIS nu fortsatt spelar i Superettan nästa säsong innebär att vi kan fullfölja de planer vi har haft inför 2021. Den långsiktiga planen ligger fast med att successivt bygga en förening som är redo att ta steget upp i Allsvenskan. En viktig del i det är ökad kontinuitet i spelartruppen. Just nu är 20, nej förlåt 19 (jag återkommer till det) spelare som avslutade säsongen med oss under kontrakt också under 2021 och ett par nyförvärv är också redan klara i form av Daniel Sterner från Täby, Harun Ibrahim från Angered och Youssef Fayad från den egna akademin. Sportchefen, sportrådet och tränarna tittar nu på hur truppen behöver kompletteras och med vilka. I det jobbet ligger också fortsatta diskussioner med spelare som varit med oss under året men som har utgående kontrakt.

Matchfixning

En timme innan GAIS medlemsmöte i mitten av november fick jag ett samtal från polisen om att de utreder kriminella nätverk som använt spel på GAIS matcher under förra året som misstänkt matchfixning. Informationen om utredningen nådde media och i ett illa valt läge på säsongen fick vi också detta att hantera. Polisen var på Gaisgården en dag i förra veckan för att prata med spelare och ledare informativt om matchfixning och hörde också dem upplysningsvis.

Det finns nästan inget avståndstagande som är starkt nog mot att händelser och resultat kan påverkas i idrotten. GAIS liksom många andra måste ta frågan på ännu större allvar framöver för att minimera risken att vårt namn nämns i samma sammanhang som matchfixning.

Polisutredningen fortgår och när vi vet något mer som vi också kan och får berätta för omvärlden så kommer vi att göra det.

Avsluta året, förbereda nästa

Några veckor återstår innan vi ringer ut det märkliga året 2020 och vi kan ta nya tag med 2021.

Avslutningen blir inte heller som vanligt. Det blir ingen traditionell julmarknad och försäljningen av årskort dröjer till en bit in på nästa år.

Vi har övervägt att försöka flytta julmarknaden till Gaisgården istället för att mötas i Nordstan men av samma skäl går det inte att organisera i år. Vi hoppas att ni istället tar chansen att göra julklappsinköpen via www.gaisare.se som de närmaste dagarna kommer att fyllas med fler nyheter. För att räkna med leverans före jul behöver vi ha din beställning senast den 16 december och vädjar till alla av risk för smittspridning att inte heller komma till Gaisgården för att försöka handla på plats.

Den utdragna säsongen gör också att årskortsförsäljningen kommer att komma igång senare för nästa år. Det finns ju fortsatt stor osäkerhet om publik även under nästa år och vi vill kunna vara tydliga med vad som gäller när vi börjar sälja årskort för 2021.

Därför kommer vi under nästa år att separera medlemskapen från årskorten och sälja medlemskap separat. Mer info om hur du löser medlemskap för 2021 kommer snart och jag kan varmt rekommendera möjligheten att bli GULD-medlem i den finaste av föreningar.

Till sist…

…fick vi beskedet efter den sista matchen att Calle Elfgren Nyström valde att avsluta sin GAIS-karriär efter fem år i klubben. Jag har sett otaliga tack och hyllningar till Calle som på många sätt burit och personifierat GAIS under de senaste åren. ”Calle har varit respekterad som spelare, men älskad som människa” är kanske det citat jag hört som bäst sammanfattar mina och mångas känslor för vår kapten.

Från hela föreningen och alla supportrar vill jag rikta ett stort TACK för alla dina insatser på och vid sidan av planen under de här åren. Du kommer att bli ihågkommen som en av våra stora och vara med i våra hjärtan för alltid.