Med grönsvart perspektiv, april 2020

Under vinjetten Med grönsvart perspektiv hittar du ordförande Jonas Anderssons tankar och noteringar om läget kring GAIS.

Idag skulle jag och alla andra egentligen laddat för årets andra hemmamatch och säsongens tredje match mot Dalkurd som vann klart två gånger om mot oss förra säsongen. Mitt grönsvarta perspektiv hade nog skrivits om några dagar med en analys av de inledande resultaten. Istället väntar vi på att det ska bli möjligt att börja med träningsmatcher igen.

Pandemin fortgår och många människor drabbas hårt i dessa dagar, och även om längtan till fotbollen är stor så måste vi försöka acceptera att det finns uppoffringar som vi alla behöver göra för att minska spridningen för att skydda dem som behöver skyddet bäst.

I veckan blev det också klart att även träningsmatcher får anstå tills vidare för seniorspelare i Sverige så den planerade matchen mot Norrby nästa helg ligger för närvarande på is tills klartecken kommer från våra myndigheter.

#Derby2009

Förrförra helgen ersatte vi premiären med en tillbakablick på nyinvigningen av Gamla Ullevi när GAIS vann med 5-1 mot Örgryte. Det var ett försök från oss att förena lite nytta med nöje och bjuda alla fotbollstörstande GAISare på något extra, och som ni bjöd tillbaka. Fiktiva biljetter, öl, trumförsäkringar och kaffe såldes i en sådan utsträckning att klubbkassan förstärktes med över 200 000 kronor på det evenemanget. Som ordförande är det bara att buga, bocka och tacka för engagemanget.

Vi hoppas att snart kunna återkomma med fler aktiviteter som kan samla GAIS-familjen och förena just nytta med nöje också framöver.

Årskort och medlemskort

I veckan kunde vi börja skicka ut årskort och medlemskort till alla som ordnat med detta inför säsongen. Det stödet är otroligt mycket värt för klubben. Om du som har köpt årskort eller löst medlemskap för 2020 under den kommande veckan inte får ditt årskort med posten så är vi tacksamma om ni väntar några dagar till på att posten ska hitta fram, men att ni sedan hör av er till oss på info@gais.se så att vi kan hjälpa till att lösa problemet.

Det är fortfarande möjligt att via hemsidan både skaffa årskort för säsongen och lösa medlemskap för året. Det vore ett styrkebesked att denna konstiga säsong slå förra årets siffror.

Särskilda tider

GAIS har som vi har rapporterat om tidigare valt att ansöka om statligt stöd för korttidsarbete den närmaste tiden. Det innebär att spelare, tränare och administrativ personal nu jobbar 40% och alla andra aktiviteter utöver fem obligatoriska träningar i veckan för spelarna och ledarna får stå tillbaka.

På kontoret innebär det i huvudsak 2-dagarsvecka med närvaro framför allt på måndag och tisdag och det innebär i sin tur att det kan dröja längre att få svar på mejl och telefon.

Möjligheten till korttidsarbete och sänkta arbetsgivaravgifter är viktiga för oss och många andra arbetsgivare i detta skede när andra intäkter uteblir, och ger oss en möjlighet att förhoppningsvis få ihop ett år som inte blir allt för dramatiskt ekonomiskt, men mycket kommer att hänga på om och när säsongen kommer igång och om och när publik kommer att tillåtas på våra matcher.

Till sist…

…har styrelsen beslutat att konstgräsprojektet ska bli av trots de ekonomiskt bistra tiderna. Det är en nödvändighet för oss som klubb och en långsiktig investering som måste göras.