Makrillväder när GAIS tog poäng i Västerås

GAIS kom tillbaka efter underläge och knep en poäng efter 2-2 mot topptippade Västerås SK i en match där ett regnuppehåll gav Grönsvart en andra chans. Dessutom fick Mervan Celik göra sitt första seriemål för klubben sedan återkomsten.

När Jonas Hellgren nickade in 3-0 för Västerås SK talade allt för att det skulle bli en tung dag för GAIS, men fotbolls- och vädergudarna ville annat och Grönsvart fick med sig en pinne hem efter 2-2 i en svår bortamatch. Först dömdes 3-0-målet bort för offside och strax därefter tilltog ovädret och tvingade fram ett avbrott för att den vattensjuka planen var ospelbar.

Spelarna fick gå tillbaka in i omklädningsrummen och därmed gavs GAIS en chans att samla ihop trupperna, rätta till det som inte funkat inledningsvis och komma ut för att starta om matchen.

VSK får drömstart på matchen

För hemmalaget hade fått en drömstart på drabbningen då Karvan Safari skarvade in 1-0 på ett skott utifrån. Då hade man också haft stolparna med sig i situationen före då GAIS var nära att göra mål. Först nickade Julius Johansson bollen i stolpen och sedan var August Wängberg bara någon tiondel ifrån att kunna raka in returen.

Efter en kvart gjorde sedan Safari sitt och VSK:s andra mål och därmed var GAIS i rejäl uppförsbacke. Läget såg sedan ut att bli ännu värre när hemmalaget bara fem minuter senare nickade in ytterligare en boll, men till Grönsvarts fromma dömdes målet alltså bort för offside.

Efter hand som regnet tilltog blev spelet allt mer lidande och efter 20-25 minuter fanns det stora pölar på planen där bollen helt stannade upp. Det var klassiskt Makrillväder och domaren Patrik Eriksson blev till sist tvungen att avbryta matchen i väntan på att regnet skulle avta.

Cirka 45 minuter senare var det dags att återstarta matchen och det märktes att GAIS hade kunnat korrigera sitt spel efter en tuff matchinledning. Nu var defensiven lite tätare med ett lågt försvarsspel i 5-4-1-uppställning men Atleterna var också lite rakare i sitt eget spel och lyckades vid flera tillfällen ta sig in bakom hemmalagets backlinje.

Ricky Yarsuvat var ofta inblandad i framstötarna och i den 40:e minuten tog en fin löpning in i straffområdet och var nära att få fram bollen till en i mitten framstormande Mervan Celik. Fem minuter senare var det dags igen och nu kom Yarsuvat runt på högerkanten och slog ett inlägg som styrdes på en hemmaback. Bollen fick en udda bana och gick över Julius Johansson i första ytan, men där bakom kom Mervan Celik som kunder få bollen i nät trots att träffen inte var den bästa.

Strax därefter blåste domaren för pausvila och GAIS gick av planen med känslan av att det faktiskt fanns en chans att få med sig något hem från matchen. I pausen gjorde GAIS sedan två byten, Niclas Andersén och Julius Lindberg kom in istället för Emin Grozdanic och Julius Johansson.

I andra halvlek gjorde VSK ett försök att upprepa inledningen från första halvlek, men nu var Atleterna modigare och man stod bättre upp mot hemmalagets offensiv. Dessutom fick Grönsvart till lite längre spelsekvenser lite högre upp i banan och gjorde tillställningen till en jämn historia. Laget skulle också få sin belöning för uppryckningen tio minuter in i halvleken.

Då fick GAIS en hörna från höger efter att August Wängberg gjort en fin framtstöt längs sin kant. Calle Elfgren Nyström kom högst på bollen och kunde nicka in kvitteringen i den bortre gaveln. Det som tidigare kändes som en avgjord match var nu en helt öppen historia.

Efter 63 minuter skulle GAIS få sin stora chans att avgöra matchen. Då gjorde Julius Lindberg en fin löpning, tog sig förbi en back men blev sedan fälld av nästa. Domare Eriksson blåste utan tvekan för straff och Mervan Celik klev fram för att ta den. Han väntade ut målvakten som gick i sitt högra hörn och men slog den sedan i motsatt stolpe.

GAIS höll sedan spelat väl uppe ett tag till men när klockan visade tio kvar så var taktpinnen åter hos VSK. Hemmalaget tryckte på och skapade flera riktigt bra tillfällen för att avgöra matchen. Mathias Karlsson avstyrde ett öppet läge efter flipperspel i straffområdet och gjorde sedan en kanonräddning på en farlig frispark. Dessutom krigade samtliga spelare förtjänstfullt för att freda det egna målet och trots sex minuters tillägg så lyckades man med uppgiften.

GAIS startade blekt, ryckte upp sig rejält och kunde vunnit matchen. Men att få en poäng med hem från Västerås känns riktigt bra med tanke på underläget. Kämpainsatsen var total och många förtjänar beröm – värt att nämna också att Mervan Celik fick öppna årets målkonto för Grönsvart.

På onsdag väntar nästa match då Dalkurd FF kommer till Gamla Ullevi, låt oss hoppas att dagens poäng kan ge självförtroende och energi inför den matchen.

Matchen i korthet

Laget
Mathias Karlsson – Carl Elfgren Nyström, Boris Lumbana, Charlie Weberg – August Wängberg, Nikola Ladan (Joackim Åberg, 90+1), Jesper Brandt, Emin Grozdanic (Niclas Andersén 46) – Julius Johansson (Julius Lindberg 46), Richard Yarsuvat (Fredrik Martinsson 87), Mervan Celik.

Målen
1-0 Kervan Safari
2-0 Kervan Safari
2-1 Mervan Celik (Richard Yarsuvat)
2-2 Carl Elfgren Nyström (Mervan Celik)

Varningar
August Wängberg

Publik
Nej.