Klubbchefen har ordet – juni

Framöver kommer du att kunna ta del av regelbundna rapporter från vår klubbchef, Magnus Sköldmark. Idag kommer det första inlägget under vinjetten Klubbchefen har ordet.

När möjligheten presenterades för mig att GAIS sökte ny Klubbchef så ökade mitt intresse lavinartat. Klubben har betytt mycket för mig både i min personliga utveckling samt som spelare/tränare och som Klubbchef mellan åren 2000-2008.

Jag känner mig fortfarande, drygt 6-månader in i jobbet, väldigt stolt och glad men framförallt taggad och motiverad över att igen få kunna bidra till klubbens utveckling i min roll. Jag tänker ofta på och beundrar det stora engagemanget som finns i och runt klubben. Om jag skulle måla en bild av GAIS idag så är vi som ett stort segelfartyg med 10 mindre båtar runt om som seglar åt sitt håll och tar beslut och har självbestämmande. Så långt så gott, väldigt många saker blir genomförda och vi rör oss framåt. För att frigöra kraften i klubben behöver vi först tillsammans förstå att vi idag och framåt kommer vara beroende av den ideella kraften. Vi behöver gå åt samma håll och vi ska göra det stolta och på vårt eget sätt. Mitt mål och ambition är att leda klubben med en helhetssyn och en gemensam färdriktning.

Jag har sedan avslutad karriär som spelare 2003 varit verksam på elitnivå inom branschen fotboll i olika ledande roller. Sedan förra sejouren i GAIS har jag arbetat med ledarskap, verksamhetsutveckling, affärsutveckling, försäljning, strategi och varumärkesfrågor i ledande position i en konkurrerande SEF klubb. Min senaste utbildning, genomförde jag på Bosön arrangerad av SvFF och det var UEFA A tränarlicensen, den avslutades i mars 2019.
GAIS är en stor och viktig klubb i svensk elitfotboll. Jag säger det igen, GAIS är en stor och viktig klubb i svensk elitfotboll. Det finns en lång & stark TRADITION, en unik STIL och inte minst KLASS, i vår klubb som idag bäst symboliseras av alla trogna supportrar som stöttar oss genom allt. Våra medlemmar, supportrar, partners, aktiva spelare, ideella ledare, föräldrar & familjer, Ja alla ni som dagligen verkar i klubbens namn är värda ett omnämnande för utan er skulle mycket av den härliga andan som finns i vår klubb vara något annat.

Under våren 2021 har vi tagit några steg på vägen för att utveckla organisationen på Sportkontoret. Antal tjänster är idag totalt 5,5. Antal personer av dessa 5,5 tjänster är 7st. varav en förtillfället är föräldraledig och en är ”outsourcad” ekonomiresurs. Antalet personer på Sportkontoret är en ok nivå idag, för att möta de krav som medlemmar & partners har rätt att ställa på oss samt det samarbete som finns mellan oss som klubb och SEF i första hand men också SvFF.

Sportorganisationen runt vårt A-lag med Nicklas Karlström och Stefan Jacobsson i spetsen består av totalt 10 personer i olika roller. Akademiorganisationen med Kenneth Gustavsson och Mikael Lindström i spetsen består av drygt 50-talet tränare/ledare där majoriteten är ideella. Till det kan vi addera ca 250 barn & ungdomar samt deras föräldrar som varje vecka engagerar sig i verksamheten. Embryot till vår tjejfotboll har startat och det är en väldigt viktig signal för GAIS till beslutsfattare i Göteborg, alla är välkomna till oss och får också möjligheten att sätta på sig den finaste tröjan av alla.

Det finns en målmedvetenhet och engagemang som alltid innebär ett stort stöd bland Gaisarna, och vi vet att medlemmar, supportrar och partners inte vill något hellre än att vi ska tillbaka till Allsvenskan igen. Vi ska tillbaka! I Unibets ”Hemmaklubben” syns det med all tydlighet vilken storhet och volym det är på supporterskarorna och medlemmarna i GAIS. Med hårt arbete, kontroll och uppföljning så kommer vi att närma oss den nivån redan i år.

Vi ska sätta utveckling i första rummet på alla plan oavsett område som vi arbetar inom. Vi har stora ambitioner och ska ta fram en långsiktigt hållbar plan där alla inom klubben och ännu fler Göteborgare ska känna igen sig och vilja vara en del av vår gemenskap. Vi är redan många… Vi vill bli fler, Vi kan bli fler, Vi ska bli fler…

På samma gång ska vi arbeta hårt för att utveckla Sportkontoret med ambitionen att överträffa era förväntningar. Jag tar gärna emot synpunkter via mail på delar som vi kan utveckla och förbättra, hör gärna av er!

Vi har flera arbetsgrupper i gång inom klubben; Marknadsgrupp med fokus på utveckling inför 2022. Just idag prioriteras fortsatt bearbetning av företagsmarknad & privatmarknad. Redaktionsgruppen med fokus på kommunikation och information, text & bild på web och i sociala medier. Anläggningsgrupp med fokus på Gaisgården, vi har snart en ny 5-manna konstgräsyta som de yngsta lagen kan träna och spela på. Två nya omklädningsrum är snart klara att tas i bruk samt renovering av ytterligare tre omklädningsrum för att kunna möta den ökade tillströmning av spelare som söker sig till GAIS. Akademigrupp Äldre med fokus på utvecklingsfrågor samt bemanning och utbildningsnivå för tränare.

Akademigrupp Yngre med fokus på att vi ska bli fler spelare i respektive åldersgrupp, nya träningsytor i centrala Göteborg är också en prioriterad fråga. GAIS Open med fokus på att turneringen 2021 ska bli större och bättre än någonsin. Sportkontoret med fokus på att leverera gentemot medlemmar, årskortsköpare, partners m.m. Vi genomför i dagarna ett värdegrundsarbete med målet att ta fram ledord för verksamheten på Gaisgården.

Evenemangsgruppen med fokus på att fortsätta att genomföra säkra arrangemang nu med publik på arenan. CSR gruppen med fokus på att utveckla arbetet och skapa en modell för vårt sociala engagemang i samhället. Sist men inte minst Sportgruppen med fokus på A-laget och dess försörjning av spelare och utveckling av trupp & organisation runt A-laget.
Vi har som sagt stora ambitioner med målet att nå dit alla Gaisare vill. Supportrar och medlemmars passion för klubben lyser som starkast på matcherna i den underbara stämning som skapas, min längtan tillbaka till kokande, böljande och levande läktarsektioner är enorm och snart är vi där igen. Stämningen från läktarna, sektion 23 behövs mer än någonsin!

Snart ses vi äntligen på Gamla Ullevi igen. Kom igen Grönsvart!

Magnus Sköldmark