Klar seger för GAIS i plastpremiären

GAIS tog en övertygande 3-0-seger över Norrby IF i plastpremiären på Bravida Arena. Mål av Wängberg, Ladan och Persson gav Grönsvart en fin inledning på säsongen 2021. 

Det finns alltid en viss förväntan i luften när det drar ihop sig till plastpremiär, inte minst eftersom Stefan Jacobsson inför matchen konstaterat att GAIS startar på en högre nivå jämfört med för ett år sedan. Inför matchen hoppades Jacobsson att få se Atleterna spela med hög intensitet och med mer fart än förra säsongen. Han skulle också hålla ett öga på hur laget lyckades med det höga försvarsspelet som han tyckte sett lovande ut på träning.

Det är ju alltid spännande att se nya spelare komma in i A-laget och eftersom truppen innehöll sex nyförvärv och två killar från akademin skapade detta ytterligare intresse för matchen.

En första halvlek med hög intensitet

I första halvlek gjorde nyförvärven Aiham Ousou, Johan Andersson och Daniel Sterner debut för klubben och U19-spelaren Nikola Jelacic fick debutera i A-laget. Dessutom tog Mathias Karlsson, Emin Grozdanic, August Wängberg, Jesper Brandt, Nikola Ladan och Joackim Åberg plats i startelvan som var formerad enligt 4-3-3.

Precis innan avspark hälsades spelarna välkomna till den nya säsongen med ett rejält fyrverkeri från parkeringen utanför arenan – strax efter den sista raketen smällt av blåste domaren till spel. Redan från start stod det klart att mycket av det som tränare Jacobsson hoppats på att få se infriades i matchen.

Atleterna gick in i matchen med stort självförtroende och tog direkt tag i taktpinnen. Med ett tydligt bollinnehav satte man press på bortalaget och tog sig också fram till några halvchanser. Efter en knapp kvart kom säsongens första mål då August Wängberg höll sig framme på en retur efter att Julius Lindberg kommit högst på en hörna. GAIS fortsatte därefter att mala på och visade upp ett snabbt och fyndigt spel där man också kunde utökat ledningen.

Ytterligare ett mål skulle dock komma före paus. Nikola Ladan satte en straff på tilläggstid efter att Julius Lindberg blivit nerdragen i boxen.

En bra första halvlek av GAIS där det var många spelare som gjorde ett gott intryck. Aiham Ousou visade klass i backlinjen, Joackim Åberg hittade fina ytor på mitten och var ofta inblandad när GAIS gick framåt och vänsterkanten med Wängberg och Lindberg skördade fina framgångar.

GAIS behåller greppet i andra halvlek

I paus bytte GAIS nio utespelare och i andra halvlek fick vi se nyförvärven Viktor Alexandersson och Harun Ibrahim debutera för klubben. In kom också Fredrik Martinsson, Nuha Jatta, Niklas Andersen, Boris Lumbana, Julius Johansson, Adnan Maric och U19-spelaren Theodore Persson (2003). Aiham Ousou var den ende som spelade vidare från första halvlek.

Även i andra halvlek hade GAIS ett grepp om handlingarna, även om spelet inte var lika ordnat som i första halvan av matchen. Men när Makrillarna fick till sina framstötar så såg det fortsatt bra ut, kvicke Harun Ibrahim var pigg på vänsterkanten och Julius Johansson tog initiativ till höger.

Adnan Maric gick in i rollen som central anfallare och var ofta inblandad när GAIS gick framåt. Med fin bollkontroll kunde han hålla i och fördela bollar högt upp i planen och efter ett en fin aktion kom också lagets tredje mål. Maric var inblandad i en snabb kombination där bollen passerade Theodore Persson, Julius Johansson och en överlappande Fredrik Martinsson, vars inspel nådde nämnde Persson som satte sitt första mål i A-lagströjan – via ribban!

3-0 stod sig sedan matchen ut och GAIS kunde summera en fin första insats för säsongen. Tyvärr drog Daniel Hultqvist på sig en skada på uppvärmningen och han därmed fick hans debut vänta. Förhoppningsvis är det ingen större fara med mittbacken men direkt efter matchen vågade fystränare Conor Mc Donagh inte spekulera hur lång rehab som behövs. Vi önskar snabbt tillfrisknande och att vi snart få se Daniel debutera för klubben.

Avslutningsvis kan vi glädjas åt att tränare Jacobssons utfästelse om att GAIS startar på en högre nivå i år visade sig stämma bra. Att Grönsvarts insats dessutom utmärktes av just den intensitet som han hoppats få se gör inte saken sämre. Vi drar såklart inga större växlar av årets första träningsmatch men konstaterar i alla fall att det är roligt att starta säsongen med en klar vinst.

På onsdag väntar nästa försäsongsdrabbning då Makrillarna tar sig an FC Trollhättan på Valhalla. Förhoppningsvis kan vi följa upp dagens insats med ytterligare en bra prestation.

Matchen i korthet

Laget
Första halvlek (4-3-3): Mathias Karlsson – Nikola Jelacic, Aiham Ousou, Emin Grozdanic, August Wängberg – Jesper Brandt, Nikola Ladan, Joackim Åberg – Johan Andersson, Daniel Sterner, Julius Lindberg.

Andra halvlek (4-3-3) Mathias Karlsson – Fredrik Martinsson, Aiham Ousou (Emin Grozdanic), Nuha Jatta, Niklas Andersen – Theodore Pettersson, Boris Lumbana, Viktor Alexandersson – Julius Johansson, Adnan Maric, Harun Ibrahim.

Målen
1-0 August Wängberg.
2-0 Nikola Ladan.
3-0 Theodore Persson.

Varningar
Nikola Jelacic

Publik
Nej.