Julius Lindberg klar för GAIS

Qviding FIF gjorde under 2019 en riktigt fin säsong och vann sin division 2-serie. Flera av spelarna i laget har lockat till sig intresse från såväl Allsvenskan och Superettan – inte minst från lagen i Göteborg. Nu har två av de eftertraktade talangerna skrivit på för GAIS – och en av dessa är 20-årige Julius Lindberg.

Julius Lindberg är en poängstark offensiv spelare som noterade 17+10 poäng under säsongen 2019 och som gjort över 30 mål över de två senaste säsongerna. I Qvidings möte med BK Häcken i Svenska Cupens andra omgång i augusti så visade Julius att han kan hota även på högre nivå – med respektlöst spel och en notering i målprotokollet.

När ett spelbolag med stöd av sportjournalister, bloggare, tränare och fotbollsexperter korade de bästa spelarna i division 2 under säsongen 2019 blev Julius utsedd till bästa mittfältare i Västra Götaland-serien. Tidigare har han spelat i Ytterby där han seniordebuterade redan 2016.

Jonas Östergaard, fotbollsansvarig i GAIS styrelse, kommenterar nyförvärvet:

– Vi har bra koll på dom lokala serierna och har följt Julius noga under säsongen som gått. Han är en snabb och finurlig poängspelare, enormt duktig på att skapa lägen både åt sig själv och lagkamraterna. Det känns väldigt bra att vi lyckats locka lokala talanger till GAIS, inte minst när det funnits intresse från fler elitklubbar i regionen, och det kommer bli spännande att följa hans utveckling i klubben.

I samband med att Julius besökte Gaisgården för att skriva på ett tvåårskontrakt med Atleterna så passade vi på att fråga honom lite om hur han ser på nästa år.

Välkommen till GAIS, hur känns det nu när avtalet är underskrivet?

– Det känns riktigt bra att det är klart nu. Jag har haft en period då jag har tittat på olika vägar vidare i karriären och försökt att komma fram till vad som är bäst för mig. Men sedan jag väl bestämde mig så har det känts helt rätt.

Vad var det som fick dig att bestämma dig för GAIS?

– GAIS är en intressant klubb som verkar ha fått till en bra organisation inför kommande år. Jag har pratat en del med sportrådet och förstått att dom har koll på mig som spelare och att dom tror att jag kan utvecklas i klubben. När jag har pratat med Stefan (Jacobsson) så har det också känts positivt och jag hoppas få vara en del av en rolig resa för klubben.

Vad ska gaisare förvänta sig att få se av dig under kommande säsong?

– Jag vill väl egentligen att man ska bilda sig en uppfattning om mig som spelare utifrån vad jag gör på planen. Men jag brukar få höra att jag är en irrationell spelare som är bra på att skapa chanser och komma till avslut.

Du har gjort mycket poäng i Qviding, vilka egenskaper är det som krävs för ett sådant facit?

– Jag är ganska snabb och kan slå min motståndare och det gör ju att man kommer till bra lägen. Sedan har jag tränat på att få till mina avslut och att kunna sätta medspelare i bra lägen och då kommer också poängen.

Var spelar du helst?

– I Qviding har jag spelat mest på vänsterkanten, men jag kan spela även till höger och som 10:a. Från kanten kan jag ju både komma runt till inspel men också bryta in och söka eget avslut så det är en rolig position.

Hur ser du på att ta steget från tvåan till Superettan?

– Jag vet att det är ett rätt stort steg. Men vi har ju sett flera spelare som har lyckats med det under senare år, så jag tror att man kan anpassa sig på relativt kort tid. Det är en utmaning såklart, men också något som jag ser fram emot så jag räknar med att jag ska komma in i det.

Ni spelade ju mot BK Häcken i Svenska Cupen i augusti, då mötte du ju ett lag från ännu högre nivå. Hur tycker du att det var?

– Jo, det var en tuff match. Häcken kom med ett bra lag och det kändes ju att det gick snabbare än vanligt. Men vi gjorde också en bra insats och krigade för varandra och under stora delar av matchen så kunde vi mäta oss med dom på ett bra sätt.

Du gjorde mål i den matchen.

– Ja, det handlade ju mer om att jag är rätt bra på att läsa spelet och få en känsla av var bollen kommer att hamna. Så jag kunde bryta en bakåtpassning från en av deras mittbackar och fick ett friläge som jag satte. Men ska väl inte dra för stora växlar av en enstaka match, men jag hoppas att jag ska kunna prestera på en högre nivå nästa år.

Vad hoppas du på av säsongen 2020?

– Jag hoppas och siktar på speltid. Jag vill vara på planen och bidra till laget och därmed också få bra förutsättningar för att kunna bli en bättre spelare.