Joackim Åberg: Formen går uppåt för varje vecka

För två år sedan spelade han med Onsala BK mot IFK Malmö och på måndag väntar en ny utmaning – GAIS mot Malmö FF. Oavsett motstånd är Jocke Åberg alltid taggad och fokuserad när han går ut på planen, enbart inställd på sin uppgift – att vinna matchen.

Vi tog en lägesavstämning och lite snack om hur det var i Häckens akademi, hur lagsammanhållningen känns just nu och vilken musik det spelas omklädningsrummet.

Jocke Åberg har fått en lovande start på den nya säsongen. Han stod bland annat för en stilig framspelning till Adnan Marics mål mot Trollhättan och en egen balja i samma match, och han bekräftar att det känns bra just nu.

– Jag tycker faktiskt att formen går uppåt för varje vecka som går och att det är stor skillnad jämfört med samma tid förra året. Nu har jag ett år med spel i Superettan i benen, och jag har jobbat mycket med fysträning med Conor, framförallt för att bli starkare och förbättra tempot och explosiviteten. Det märks att sådant faller på plats på ett annat sätt i år jämfört med förra säsongen.

Skillnaden mellan tempot i Superettan och division 2 är tydlig, menar han. Det är en annan nivå som krävs när det kommer till kondition och styrka.

– Jag kan ju se tillbaka på förra säsongen och visserligen tycka att jag gjorde en godkänd insats men också se att man torskade på löpningar eller någon duell för att man helt enkelt inte var tillräckligt snabb och stark. De bitarna har jag som sagt verkligen jobbat på och det har gett resultat.

– Jag har dessutom kunnat slipa ännu mer på passningsspelet, så jag kan ta lite större risker och därmed hota framåt lite mer, istället för att spela safe. Vi har överlag haft som inriktning nu under försäsongen att vi ska vara mer intensiva, ha mycket bollinnehav och jobba mycket med passningsspelet. Och det ska såklart med in i serien.

Hur ser ert schema ut?

– Det är lite olika beroende på om vi har match eller inte, men vi har en dag i veckan ledigt, alla andra dagar är det antingen ett eller två pass. Resten av tiden försöker jag vila eller köra rörlighet hemma eller på gymmet, det behövs när man som jag är ganska stel. Och så blir det en del dataspel med några av de andra. Jag är bäst i laget på Call of Duty.

Jocke är uppväxt i Kungsbacka och spelade fotboll i Kungsbacka IF från femårsåldern fram till han skulle börja högstadiet.

– I sjuan började jag i fotbollsklass och där spelade i stort sett alla i Onsala BK, så då bytte jag dit för att få spela med klasskompisarna. När jag blev uttagen till landslagsläger var det i stort sett bara killar från storklubbar, och så jag och en kille till från lilla Onsala. Och så vann vi Gothia Cup när jag var 16, vilket bidrog till att Häckens akademi tog kontakt med mig. Det var bra tajming, jag kände att jag ville gå vidare med fotbollen och deras verksamhet verkade passa mig. Vilket det också visade sig göra, det var en jättenyttig tid.

– Hela grejen med att få spela i en så stor klubb med så bra ledare och mycket resurser, träffa mycket nytt folk… Man utvecklades både som människa och fotbollsspelare. Det är klart att det var tufft ibland, men jag har hela tiden tyckt att fotboll varit så roligt och jag tror det är det viktigaste om man vill gå långt, att man älskar det man gör.

Hur reagerade din omgivning på din satsning? Vad tyckte familjen?

– Min familj har alltid varit väldigt stöttande. De har inte missat många matcher, alltså. Och om jag tyckte det var jobbigt någon gång, om man var trött på pendeltåget och sånt, så skjutsade de mig till träningen istället. De har alltid ställt upp.

Efter tiden i Häckens akademi återvände Jocke till Onsala BK, som då låg i division 4. Han var med laget upp till division 2, innan han värvades av GAIS inför säsongen 2020.

När du kom till GAIS sa du att du gillade satsningen på yngre spelare och att man ville jobba med individuell träning. Känner du att klubben har levt upp till förväntningarna?

– Till 100%. Vi har ju en väldigt ung trupp nu och jag tycker vi har haft en positiv utveckling, både individuellt och tillsammans. Inför förra säsongen ville jag jobba på större jämnhet i min prestation över längre perioder, och det tycker jag verkligen jag har fått möjlighet att slipa på. Dessutom har vi så bra ledare och folk runtomkring som hjälper oss.

Hur känns sammanhållningen och gruppdynamiken just nu? Upplever du att ni har kommit ihop er på ett bra sätt i laget?

– Ja, verkligen. Alla hänger med alla, det är inga grupperingar på något sätt. Vi har väldigt roligt ihop vilket jag tror är väldigt viktigt om man ska nå resultat. Precis i början på året hade vi en heldag med aktiviteter på GAIS-gården som en slags teambuilding. Dessutom har Håkan, vår mentala coach, både gruppövningar och individuella övningar med oss. Vi är bra på att lägga tid på den sociala biten och umgås en del privat också.

Lyssnar ni mycket på musik i omklädningsrummet?

– Ja ja, varje dag. Är det Ladan eller Emin som bestämmer blir det alltid rap. Andersén älskar inte det, han är ju rockkille. Jag har väldigt blandad musiksmak så jag tycker det mesta funkar.

Sjunger Boris mycket för er också?

– Nej, han sjunger för lite! Ibland kan han bjuda på några strofer men jag skulle vilja höra mycket mer. Han är ju grymt duktig.

Som fotbollsspelare är man en del av ett lag som tränar och tävlar tillsammans, samtidigt som man konkurrerar med en del av sina lagkamrater om en plats i startelvan. Jocke menar dock att han inte tänker så.

– Alla vill bara att man ska vinna matcherna. Jag och Jesper Brandt exempelvis är bra kompisar, det är inga hard feelings på något sätt. Man vill ju självklart spela varje match men det är upp till Stefan att ta ut truppen. Man kan bara göra allt man kan för att man ska bli uttagen.

Precis som Julius Lindberg, och säkerligen de andra i laget, längtar Jocke till dagen då han får spela inför publik.

– Det suger verkligen att inte ha supportrarna på plats. Jag tror definitivt det hade gett oss en extra skjuts att publikens stöd. Alla i laget som var med innan 2020 har pratat om hur grymt det är och man har sett klipp från tidigare säsonger. Man vill ju prestera för deras skull, man vill göra dem glada.

Känner du att du fått offra mycket för att komma dit du är idag?

– Nej, det tycker jag inte. Kanske det här med att gå på krogen i så fall men det är jag ändå inte intresserad av, så jag ser det inte som något jag har offrat. Men visst, jag hade säkert haft bättre betyg på gymnasiet om jag inte spelat så mycket fotboll. Man fick gå tidigare från lektioner för att hinna till träningen och sånt. Så skolan har jag väl fått offra litegrann.

Jocke har ett år kvar på sitt kontrakt, vilket han ännu inte funderar så mycket över.

– Jag tänker inte så långt fram. Jag vill bara vara här just nu och göra det så bra jag kan och vinna fotbollsmatcher, sen får man se vad som händer längre fram. Just nu trivs jag bara väldigt bra i GAIS.

Och nu väntar cupmatch mot Malmö FF. Vad krävs av dig och er i en sådan match?

– Ett jäkla hårt jobb såklart. Sen tror jag vi måste våga göra det vi är bra på i vårt anfallsspel, och vi måste jobba för varandra. Gör vi det kan vi nog ge dem en bra match.

Stort lycka till, vi hoppas ni känner stödet från oss supportrar trots att vi inte är på plats!

– Jadå, det gör vi!

Inför matchen

Detaljerna
Vad: GAIS – Malmö FF
När: Måndag 1/3 kl. 19.00.
Var: Du följer matchen på CMore.
Domare: Bojan Pandzic

Följ matchen
Matchen spelas utan publik, men använd denna länk om du vill läsa mer om hur du kan följa matchen via CMore.

Ladda inför matchen
Du hittar GAIS matchtrupp och en intervju med Stefan Jacobsson via denna länk. Motståndarkollen om MFF hittar du via denna länk.