Inför måndagens match mot Västerås SK

GAIS tar nya tag efter Brage-matchen och ser fram emot nästa viktiga drabbning: Västerås SK på Gamla Ullevi på måndag.

Det ville sig inte för GAIS i matchen mot IK Brage och efter två raka hemmavinster blev det en 2-1-förlust. De flesta var dock överens om att Grönsvart gjorde en bra insats på Domnarvsvallen och att detta var en av de bättre matcherna på bortaplan under säsongen och att det var små marginaler som gick emot oss.

Det talades ju en del om hemmalagets första mål efter matchen, då Brage tilläts att slå en frispark snabbt från ett läge som var klart längre fram i planen än själva förseelsen. Men vi får inte fastna i synpunkter på domslut och även om vi tyckte oss vara värda poäng så lyckades dalkarlarna med två snabba omställningar – något som tränare Jacobsson hade varnat för inför drabbningen. Tyvärr fick vi inte något riktigt tryck i jakten på en kvittering i matchens avslutning och det måste vi kunna lära av till kommande matcher, förhoppningsvis redan till nästa omgång som väntar redan på måndag.

VSK nästa – redan på måndag

Då kommer Västerås SK till Gamla Ullevi och förhoppningsvis kan Atleterna bygga vidare på ett fint hemmafacit. I hemmatabellen ligger GAIS på en klart godkänd sjätte plats, med 16 inspelade poäng och +4 i målskillnad. På bortagräs har det dock blivit ett sämre utfall med bara tre pinnar och hemska -16 i målskillnad. Vår hemmasäsong har varit långt ifrån perfekt, men visst finns det starkt hopp om att två raka hemmavinster ska bli tre på måndag.

VSK har nämligen inte heller briljerat på bortaplan, förvisso har man noterat en vinst och två kryss och därmed tagit två poäng mer än GAIS. Men deras form har varit vikande och under de fem senaste bortamatcherna har man bara tagit en poäng, vilket kan jämföras med Makrillarna som är obesegrade i de fem senaste hemmamatcherna.

Matchens viktighet understryks av det faktum att de båda lagen har samlat ihop lika många poäng så här långt, nämligen 19. VSK ligger en plats före GAIS i tabellen med hänvisning till bättre målskillnad och båda lagen känner flåset från lagen bakom, där både AFC Eskilstuna och Ljungskile SK närmade sig genom att knipa poäng i förra omgången.

Det är sju lag som ligger inom fem poängs marginal i nedre delen av tabellen och de flesta, eller kanske alla, av de 12 matcher av serien som återstår kommer att kännas som ödesmatcher. Nu gäller det för Atleterna att visa att man kan fortsätta den positiva trend som vi sett under de senaste veckorna.

Viktiga kuggar avstängda i båda lagen

Vad är det då för ett VSK som kommer till Göteborg? Ja, under sommarfönstret roterade man en del i truppen och plockade in fyra spelare, men det var också lika många spelare som lämnade. Västerås gjorde sig bland annat av med Douglas Karlberg som gjorde Brages båda mål på GAIS. Dessutom har man släppt iväg Ahmed Awad, Carlos Gaete Moggia och Samuel Leach Holm.

Som alla lag i serien har VSK haft några skador under sommarperioden, men under de senaste veckorna har flera spelare kommit tillbaka och varit tillgängliga för match. Det gör att Tomas Askebrand under senaste månaden kunnat formera en startelva där vi känner igen många av spelarna, t ex de offensiva spelarna Safari, Span, Tronét och Skogh och Sabetkar och ex-gaisaren Calle Svensson i trebackslinjen. Ett av nyförvärven, Moonga Simba, har varit skadad under ett par veckor men hoppade in i förra omgången och kanske kan vara aktuell för mer speltid mot Grönsvart?

Däremot är kompetente mittbacken David Engström avstängd i mötet med GAIS efter att ha blivit utvisad i förra omgången då VSK föll mot AFC Eskilstuna. Det blir självklart ett avbräck för laget – men kan i detta fall sägas kvittera det faktum att Boris Lumbana, en av Grönsvarts bästa spelare under säsongen, också får se matchen från sidlinjen efter att ha fått sitt fjärde gula kort i Borlänge. Kanske gör Engströms avstängning att vi får se en annan ex-gaisare, Jesper Florén, ta plats i gästernas startelva?

GAIS huvudtränare Stefan Jacobsson säger så här om vår kommande motståndare:

– VSK har en bra trupp och det är ett lag som har kvaliteter för att ligga på övre halvan av tabellen. Dom har haft en lite knölig period där man tappat flera poäng än vad som speglat matchbilden, senast mot AFC gick man på pumpen men hade en rad chanser till kvittering eller mer och man borde verkligen fått med sig poäng i den matchen. Vi har stor respekt för att det är en skicklig motståndare samtidigt som vi också tycker att vi själva har en bra och positiv utveckling just nu.

I GAIS-lägret gäller fortsatt att skadeläget är gott. Vid sidan av de tre långtidsskadade spelarna (Ekman, Harvey och Zejnullahu) och avstängde Lumbana är det bara Fredrik Martinsson som kan sägas vara ett frågetecken inför matchen. Fredrik förväntas dock kunna träna fullt i helgen och i så fall är även han aktuell för matchtruppen.

Matchen mot VSK kickar igång kl. 19.00 på måndag och du kan som vanligt stötta GAIS genom att köpa en stödbiljett. Denna vecka är det mittbacken med den precisa vänsterfoten, Charlie Weberg, som pryder biljetterna. Du löser din plåt via denna länk eller via Swish 123 018 6734.

Inför matchen

Detaljerna
Vad: GAIS – Västerås SK.
När: Måndag 21/9 kl. 19.00.
Var: Sänds på Dplay.
Domare: Johan Krantz.
Avstängda: Boris Lumbana, GAIS och David Engström, VSK.

Köp stödbiljett
Denna vecka är det Charlie Weberg som pryder stödbiljetterna och det finns som vanligt tre olika varianter att välja mellan: Stödbiljett 100 kr, Stödbiljett Familj 300 kr eller Stödbiljett VIP 500 kr. Du gör ditt köp via denna länk eller via Swish 123 018 6734. Tack för att du stöttar GAIS!

Se matchen på Dplay
Vill du följa matchen på tv så behöver du abonnemanget Total hos Dplay. Teckna i så fall gärna ditt abonnemang via denna länk – för då går faktiskt en del av pengen till GAIS. Hittills har gaisares köp av abonnemang gett klubben drygt 41 000 kr!

Matchtruppen
GAIS matchtrupp presenteras som vanligt kvällen före match.