Henrique och Marcelo

Henrique Moura om Instagram-succén, den svenska naturen och framtiden i GAIS

Henrique Moura kommer med lätta steg uppför backen från träningen och hälsar på de som stått och tittat på. Tio minuter? frågar han på portugisiska med blicken vänd mot min brasiliansk-svenske vän som dagen till ära ställer upp som tolk. En stund senare är den hyggligt nyanlände försvarsgeneralen ombytt och vi går in och sätter oss.

Hur mår du idag, Henrique?
– Jag mår bra, jag är lycklig, vilket är det viktigaste. Det har jag varit ända sedan jag kom hit, både jag och min fru trivs väldigt bra här.

Han ser onekligen välmående ut, det krispiga höstvädret har inte börjat tära på sydamerikanen ännu. Han berättar att han känner sig självsäker inför morgondagens match mot Jönköpings Södra. De har studerat motståndarna noga och tränat hårt under veckan.
– Om Gud vill så vinner vi.

Henrique har startat sex matcher för GAIS och blev snabbt omtyckt av supportrarna. Med stor pondus har han styrt och ställt i backlinjen, hur kommer det sig att han klev in i den rollen?
– Jag var beredd på att ta en sådan roll. Inte att någon sa till mig innan att det skulle bli så men jag tycker om att ta ansvar, det passar mig bra och det motiverar mig. Men jag delar ju ansvaret med mina lagkamrater, vi hjälper varandra och det är viktigt för att få bra resultat.

Hans starka insatser på planen har förstås glatt publiken, samtidigt som oron börjar stiga. Kommer en så här bra spelare vilja och kunna stanna i klubben?
– Vi har ju inte påbörjat någon diskussion om förlängning ännu, det kommer efter att säsongen är slut. Men jag vill gärna stanna. GAIS är en klubb som öppnar dörrar för mig, och där jag trivs väldigt bra. Superettan är med mina mått mätt en liga med kvalitet, alla matcher vi spelat har varit utmanande.

– Vi har ju inte påbörjat någon diskussion om förlängning ännu, det kommer efter att säsongen är slut. Men jag vill gärna stanna. GAIS är en klubb som öppnar dörrar för mig, och där jag trivs väldigt bra. Superettan är med mina mått mätt en liga med kvalitet, alla matcher vi spelat har varit utmanande.

Jag frågar hur Henrique trivs med sina lagkamrater, och som vore han en tankeläsare tittar plötsligt Calle Nyström in genom fönstret och formar händerna till ett hjärta. De brister båda ut i skratt.

– Jag har en bra relation med alla, jag har blivit väldigt väl mottagen av laget och tränarstaben. Jag känner så mycket tacksamhet till alla här.

Även Sverige som land verkar ha tagit Henrique Moura med storm. Han berömmer alla vackra grönområden, den väl fungerande kollektivtrafiken och miljömedvetenheten.
– Ni är ett välutbildat folk som respekterar lagar. Det tilltalar mig, det är väldigt viktigt för ett land. Det är ett av världens bästa länder, för allt fungerar

Vi ska komma in på det som utöver Henriques styrkor som fotbollsspelare, rönt mest uppmärksamhet, nämligen hans Instagram-konto och videoklipp på Stories.
– Jaså, följer GAIS supportrar mig? Tack så mycket! Majoriteten av mina följare bor i Brasilien eller Costa Rica och känner inte till Sverige, så jag använder Instagram för att visa upp mitt nya hemland. Jag berättar om fördelarna med Sverige, och de är väldigt förundrade över det jag tar upp.

Majoriteten av mina följare bor i Brasilien eller Costa Rica och känner inte till Sverige, så jag använder Instagram för att visa upp mitt nya hemland. Jag berättar om fördelarna med Sverige, och de är väldigt förundrade över det jag tar upp.

Panta burkar och flaskor till exempel, jag har aldrig sett något liknande. Brasilien har inte den kulturen att återvinna, så det tycker jag mycket om, det är bra för vår planet. Jag vill visa hur det fungerar i i-länder för resten av världen måste ta efter det här beteendet.

Infrastruktur är ett annat ämne som återkommer på Instagram-klippen. Henrique berättar att han fascineras av hur man bygger saker med vädret i åtanke. Hus som måste hålla värmen om vintern, och trottoarer som stöter bort snö. Trähus är också intressant, eftersom det inte existerar i Brasilien.
– Jag filmar allt. Er kollektivtrafik är också något extraordinärt, den bästa jag upplevt både i kvalitet och effektivitet.

Han verkar genuint överväldigad av alla positiva intryck, och när jag ber honom nämna det bästa med Sverige så återkommer han till naturen.
– Man känner frid och kan andas ren luft, sån här grönska stöter man inte på i mitt land. Är det sant att varje invånare i Sverige har motsvarande en tennisplan av naturområde? Det är verkligen intressant med så mycket naturskönhet och biologisk mångfald.

Är det sant att varje invånare i Sverige har motsvarande en tennisplan av naturområde?

Henrique Moura med hundUtöver de svenska upptäckterna så är djur frekvent återkommande på hans Instagram, och det visar sig att Henrique är en djurvän av rang. När han bodde i Costa Rica adopterade han en hund från ett djurhem, och i Azerbajdzjan tog han sig an två smutsiga och hungriga gatukatter.
– Hunden bor kvar i Costa Rica, den är frisk och stark nu. Katterna mår också jättebra, jag fixade alla papper och pass för att de skulle kunna följa med till Brasilien. Det kostade en del, men det var det värt.

Även i det ämnet är han imponerad över Sverige, för här springer inga herrelösa djur på gatorna, som han tvingades vänja sig vid i de tidigare hemländerna.

Det börjar bli dags att avrunda intervjun, men vi har en fråga kvar. Podden “Från gräset i Götet” ville veta, med Henriques stora intresse för infrastruktur, är han för eller emot Västlänken? Först får vi förklara projektet och han nickar åt beskrivningen av tågtunneln och förhoppningen om en bättre trafiksituation i framtiden, dock med år av trafikstörningar innan dess som konsekvens.

– Jag bor ju i Mölndal, där är det väldigt lugnt och jag berörs inte av vägarbeten. Här finns inget oljud och inga föroreningar. Men om det är bra för Göteborg och dess invånare, då är jag för Västlänken.

När jag kollar Henriques Instagram Stories ett par timmar senare klappar han både en hund och en katt, för att senare förklara ytterligare en svensk höjdpunkt; kanelbullen. Undertecknad kan inte annat än att rekommendera alla gaisare att följa mourahenrique05 på Instagram. Och förstås, alla till Estadio Stadsparksvallen!