GAIS vann derbyt mot ÖIS

2021-09-30 2:00

Anders Fagerlund

GAIS tog en episk derbyseger mot Örgryte IS, denna onsdag kväll den 29 september. 2-1 efter två sena mål från inhoppande Richard Yarsuvat. Det här var en vinst som vi gaisare sent kommer att glömma.

Annars såg det länge ut som Grönsvart, som stod för en riktig kämpainsats i höstregnet, skulle komma från Gamla Ullevi med tomma händer sedan Örgryte tagit ledningen på straff en kvart in i den första halvleken och sedan behållit 1-0 nästan hela matchen. Men den här gången gav allt slit ordentligt resultat via en tung, tung trepoängare mot ärkerivalen.

För Yarsuvat, så otursförföljd av skador denna säsong, blev det en riktigt drömkväll. Han byttes in när klockan stod på 77.00 och endast 30 sekunder senare hade han förpassat bollen i mål efter en passning från Malkolm Moënza och sedan Julius Lindberg mycket påpassligt hade hoppat över bollen för att ge fri passage åt Yarsuvat.

Och en stund senare, med bara två minuter kvar av ordinarie tid, gjorde samme man en skicklig manöver framför straffområdet, gav utrymme åt sin vänsterfot och sköt, via en touch på Haglund Sangré i mittförsvaret, bollen förbi Fredrik Andersson i Öis-målet. Vi gaisare trodde knappt våra ögon. En jobbig situation hade på kort tid förvandlats till en härlig seger.

Det fanns förstås tid för mer drama. Inte minst i samband med matchens absolut sista läge. Det var i form av en frispark framför GAIS straffområde där Ajdin Zeljkovic, ett ständigt orosmoment för de grönsvarta, prickade Mathias Karlssons ribba. Lyckan står den modige bi!

Gais mötte alltså ett Örgryte som kom med självförtroende efter en sekvens på sju matcher utan förlust i Superettan. Dessutom fanns ju den förra derbymatchen i färskt minne, ett möte som de rödblå hade vunnit knappt (1-0) men klart.

Stefan Jacobsson tvingades till ett byte i uppställning på grund av Filip Örnbloms huvudskada i matchen mot Falkenbergs FF. In med August Wängberg i trebackslinjen istället. I övrigt samma startelva som några dagar tidigare, mot Falkenbergs FF.

Matchen inleddes något försenat, klädd i en grönsvart dimma som den manstarka GAIS-klacken bjöd på med hjälp av diverse pyroteknik.

Ett högt och intensivt tempo inledningsvis, med en förväntad matchbild: Öis mer bollförande, Gais beredda på att ställa om snabbt. Både lagen, med lite olika strategier, hade ändå blicken riktad mot motståndarens straffområde.

Tempot mattades kanske något efterhand men hela första halvleken blev en hård kamp mellan två jämna lag. GAIS gjorde en bra insats på flera håll. Jonas Lindberg fanns spelbar i offensiva positioner och laget kunde hota längs båda kanter, både till höger genom Johan Andersson och till vänster genom Malkolm Moënza. Boris Lumbana, som vanligt, en slitvarg i det defensiva arbetet.

Att Örgryte hade det besvärligt med kvicka gaisare kunde illustreras med det faktum att fyra spelare med röd tröja hade fått syna det gula kortet bara efter 25 minuter.

Det hela resulterade i ett antal frisparkar men Adam Egnells servar förvandlades tyvärr inte i mål, endast ett par nickar som Niclas Andersen och “Myggan” Lindberg nickade över, dessutom ett direktskott från Egnell som svävade över Fredrik Anderssons ribba.

Även Örgryte hotade förstås i det offensiva. I Ajdin Zeljkovic fanns ett återkommande orosmoment för GAIS-försvaret exempelvis. Öis hade, förutom 1-0-målet, ytterligare en boll i mål, efter 42 minuter, men den nicken dömdes bort för offside.

Bara ett mål efter 45 minuter alltså och det tillkom tyvärr efter en olycklig insats från Emin Grozdanic vars bakåtpassning till Mathias Karlsson var en aning för snål. I kamp om bollen föll så Elias Gustafson över målvaktens utsträckta ben och domare Richard Sundell pekade på straffpunkten. Ajdin Zeljkovic var säker från elva meter och placerade bollen i mitten av målet. 0-1 efter en dryg kvart.

Andra halvleken genomfördes med resultatet 0-1 som självklar fond och förutsättning. Örgryte kunde spela med vetskapen att de hade ledningen, GAIS var tvungna att luta sig framåt i sin jakt på kvittering. Det var närkamper, brytningar, hårt spel och en ständig ljudkuliss från läktarna. Det var hundra procent derby.

GAIS kämpade och slet och kom också till några lägen, dock utan framgång. Vad saknades hos GAIS? Den sista välriktade passningen in i straffområdet. Det sista välriktade skottet mot mål. Fram till minut 78 det vill säga, och fram till att dagens hjälte, Richard Yarsuvat, äntrade planen.

GAIS-Örgryte 2-1 och vi kunde lyckliga gå hem i den väderlek som passar oss bäst: Makrillväder.

Text: Andy Bolander