Information

GAIS uppmanar fotbollförbundet att agera, markera och protestera mot VM i Qatar

I samband med GAIS årsmöte måndagen den 15 mars beslutade en överväldigande majoritet av föreningens medlemmar att uppmana Svenska Fotbollförbundet till bojkott av VM-slutspelet i Qatar 2022 om Sverige kvalificerar sig dit.

I ett brev till Svenska Fotbollförbundet (se länk nedan) har GAIS, efter styrelsemöte 31/3, kungjort föreningens ståndpunkt och ställt ett antal frågor och krav till förbundsstyrelsen om hur de ser på att mästerskapet arrangeras i Qatar och ett eventuellt svenskt deltagande i mästerskapet.

Bakgrunden till ställningstagandet från GAIS är att VM-slutspelet tilldelades Qatar efter omfattande mutor och annan korruption för att mästerskapet skulle förläggas i just Qatar. Detta faktum har bevisats av en rad trovärdiga medier, organisationer och institutioner i demokratiska länder.

Så sent om i slutet av februari 2021 avslöjar den brittiska tidningen The Guardian att mer än 6 500 gästarbetare från fem länder; Indien, Bangladesh, Nepal, Pakistan och Sri Lanka har dött under arbetsvistelsen i värdlandet under de tio år som gått sedan mästerskapet tilldelades Qatar. Dödsfallen är både arbetsplatsrelaterade, självmord och i många fall oklara omständigheter då myndigheterna inte registrerar och dessutom sannolikt mörkar statistiken.

Värdskapet för VM ledde till ett enormt samhällsbyggnadsprogram för arenor, hotell, vägar, nya städer, transportsystem, flygplatser för att Qatar skulle klara av värdskapet. För att lyckas förbereda landet i tid har mängder med gästarbetare från framför allt de fem ovan nämnda länderna, men också bland annat Filipinerna och Kenya, bjudits in till landet för att färdigställa alla projekt.

Vid sidan av de Olympiska Spelen är Fotbolls-VM världens största idrottsliga prestigeprojekt särskilt för länder med skamfilat rykte på grund av upprepade brott mot mänskliga rättigheter och avsaknaden av demokratiska institutioner.

Göteborgs Atlet- och idrottssällskap uppmanar nu Svenska Fotbollsförbundet att agera, markera och protestera mot att Internationella fotbollsförbundet, FIFA, låtit sig korrumperas av regimen i Qatar för att fotbolls-VM ska gå av stapeln i landet.

Vi inser att klockan verkligen är fem i tolv vad gäller arrangemanget, men att Svenska Fotbollsförbundet inte skulle göra allt som står i deras makt för att förändra beslutet att arrangera fotbolls-VM i Qatar hösten 2022 vore ett svek mot många av de ideal som svensk fotboll står för.

En rörelse bland spelare, ledare och förbund håller på att formas på initiativ från våra vänner i Norge. Svensk fotboll bör vara en aktiv del av den rörelsen som vill visa att fotboll är mer än bara ‘big business’.

Våra krav och önskemål på förbundet i korthet:

  • Ta offentlig ställning för mänskliga rättigheter så som Norges och Tysklands landslag har gjort under den gångna kvalveckan.
  • Informera och utbilda våra landslagsspelare så att de kan bli goda ambassadörer för demokrati och mänskliga rättigheter.
  • Missa aldrig en chans att i officiella sammanhang markera och protestera mot att VM-slutspelet avgörs i Qatar.
  • Initiera en diskussion med övriga fotbollsförbund inom i första hand Europa för att försöka flytta mästerskapet från Qatar.
  • Lyft frågan om att flytta slutspelet med ledningen för FIFA.
  • Om ingen förändring av spelplats gör bör SvFF överväga att bojkotta slutspelet om landslaget lyckas kvalificera sig till mästerskapet.

Via denna länk kan du läsa GAIS skrivelse till SvFF angående VM i Qatar.