GAIS tog viktig seger i Jönköping

GAIS tog andra raka segern när man besegrade topplaget Jönköping Södra på bortaplan. Hemmalaget låg på för en kvittering mot slutet av matchen men mål av August Wängberg och Paulo Marcelo säkrade tre sköna poäng.

GAIS kom till spel med en ändring jämfört med elvan som startade i förra omgången mot Norrby, Leonard Pllana ersatte avstängde Karl Bohm. Det innebar att Marcus Bergholtz som var åter efter en lättare skada började på bänken och att Boris Lumbana behöll sin plats på centralt mittfält bredvid Niklas Olsson. Formationen på laguppställningen var ånyo 3-5-2 med Netinho och Wängberg på kanterna och Paulo Marcelo som så kallad 10:a.

Det var hemmalaget som startade matchen bäst, åtminstone om man ska se till bollinnehav och man ockuperade under långa stunder Makrillarnas planhalva. Men Atleternas numer så säkra defensiv stod pall även i denna match och smålänningarna hade svårt att komma till farliga avslutslägen. GAIS hade några tillfällen för spelvändningar men framstötarna oroade inte Frank Pettersson i hemmamålet något nämnvärt.

På hela taget var första halvlek chansfattig även om Edin Hamidovic hade två lägen att ge hemmalaget ledningen. Ett av dessa var ett skott som smet utanför Marko Johanssons vänstra stolpe och det andra en gyllene chans i boxen då anfallaren helt missade bollen. Därmed stod det fortsatt 0-0 på resultattavlan när domare Daradic blåste för pausvila.

Det var inte något dålig halvlek av GAIS, men vi fick inte riktigt till vår press och vann få bollar högt upp i plan. Men det var något som skulle bli bättre efter paus. Helt plötsligt hade Grönsvart mer boll, våra båda vingar kom med i spelet högre upp och forwards både hotade i djupled och var tillgängliga för uppspel längs marken.

Därmed jämnade spelbilden ut sig och Södras spelövertag ersattes av en mer jämn fördelning avseende vem som hade bollen. Dessutom var GAIS bättre på att komma fram och hota i straffområdet och knappt tio minuter in i halvleken skulle man också få utdelning på det. Netinho slog ett inlägg från högerkanten, Aaron Drinan skarvade bollen mot bortre stolpen där August Wängberg dök upp och satte bollen otagbart i bortre gaveln.

Södra gjorde därefter ett antal byten med offensiv framtoning men lyckades inte koppla grepp på bortalaget. Istället var det GAIS som var farligare i sina framstötar och hemmalaget stångade sig trötta mot bortalagets säkra försvarslinje. Trebackslinjen med Nyström, Andersén och Henrique var säkerheten själv och man fick utmärkt skydd av Olson och Lumbana.

Marcus Bergholtz ersatte just nämnde Lumbana efter 72 minuter och några minuter sernare frispelade han Paulo Marcelo efter en bollvinst på mittplan. Marcelo slog bollen förbi Södras keeper och blev sedan nerdragen strax innanför straffområdeslinjen. En solklar straff som Marcelo sköt i ribban och ner på målvaktens ben varefter han själv kunde slå in returen. Sköna 2-0 var ett faktum och därmed kändes matchen avgjord.

Men fem minuter senare skulle hemmalaget få en fribiljett tillbaka in i matchen. Marko Johansson gick ut och boxade bort en höjdboll in i straffområdet och blev sedan rammad av hemmalagets Jakob Orlov. Det som var en solklar frispark för seriens bästa målvakt dömdes dock som en straff för hemmalaget – och Alexander Jallow kunde reducera Grönsvarts ledning.

Med sex minuters tillägg, som visade sig bli sju minuter, hade hemmalaget efter målet 12 minuter på sig att få till en kvittering. Dessutom fick man extra hjälp av att Netinho blev utvisad just innan 90 minuter och de sista minuterna var GAIS-målet under belägring. Men Atleterna höll alla framstötar stången och kunde landa andra raka segern.

Efter matchen firade laget självklart med den tillresta GAIS-klacken och blandningen av glädje och lättnad över tre pinnar var tydligt. Även tidigare GAIS-spelaren Edin Hamidovic tackade klacken och bjöds på kramkalas i retur.

Den fina insatsen i derbyt gav ett kryss med mersmak och därefter har GAIS tagit två sköna uddamålssegrar på bortaplan. Det verkar som att firma Ingelsten, Erixon och Gustafsson har hittat ett spelsätt som spelarna köper in på och krigar för i 90+7 minuter om så krävs. I och med segern gick GAIS förbi Västerås SK upp till en 11:e plats i tabellen och vi har nu fem poäng ner till kvalstrecket.

Med nio poäng kvar att spela om är dock inget avgjort och nu gäller det för laget att kunna visa upp samma fina prestationer även efter landslagsuppehållet som väntar. I nästa omgång väntar sedan nästa topplag – Varbergs BoIS – på Gamla Ullevi i den så kallade Gratismatchen.

Välkommen att stötta GAIS på plats och ta gärna med släkt och vänner på matchen! Med rejält publikstöd ökar naturligtvis chanserna att knipa ytterligare poäng och därmed också möjligheten att klara kontraktet. Vi ses på matchen lördagen den 19:e oktober kl. 13.30.

Foto: Mikael Josefsson

Matchen i korthet

Laget
Johansson – Elfgren Nyström, Henrique, Andersén – Netinho, Olsson, Lumbana (Bergholtz 72), Marcelo (Randjelovic 90), Wängberg – Pllana (Rosenqvist 90+4), Drinan.

Målen
0-1 Wängberg (Drinan)
0-2 Marcelo
1-2 Jallow

Publik
2886, bara gaisare.