GAIS tog välförtjänt trea i sexpoängsmatchen

Julius Lindberg var segerorganisatör för grönsvart i måstematchen mot AFC Eskilstuna. Hans två mål räckte till en övertygande 2-0-seger på Gamla Ullevi när 261 gaisare löste stödbiljett.

Sin vana trogna inledde GAIS piggt, rappt och beslutsamt. Genom fina spelvändningar och ett snabbt passningsspel lyckades man bryta Eskilstunas linjer. Man var även på vippen att sätta dit ett tidigt ledningsmål på hörna. Dessvärre lyckades en AFC-spelare rensa undan Calle Nyströms nick på mållinjen. Vidare uppstod en väldigt misstänkt straffsituation sedan August Wängberg dragits ner i straffområdet, men domaren valde att fria.

Efter en bra 15-minutersperiod från atleterna tog gästerna från Eskilstuna tag i handlingarna. Man lyckades tämligen enkelt spela sig igenom GAIS försvarsblock ett antal gånger, dock utan utdelning. Istället var det grönsvart som skulle få måljubla. Med åtta minuter kvar av halvleken slog Meinhard Olsen en väl avvägd frispark som Julius Lindberg elegant nickskarvade in till 1-0. Grönsvart spelade smart under den kvarvarande delen av halvleken och kunde gå in till halvtidsvilan med en uddamålsledning.

GAIS startade den andra akten inspirerat och rann igenom två gånger under de första fem minuterna. Både gångerna föll gaisare i straffområdet och ropade på straffspark men utan gehör från domaren. Efter den perioden gick det att skönja en viss nervositet i GAIS-led vilket bjöd in AFC till att dominera matchbilden. Gästerna skapade chanser via distansskott men Karlsson stod för ett par förstklassiga räddningar.

I mitten av halvleken hittade atleterna tillbaka till ett tryggare grundspel och jämnade ut spelet. Julius Lindberg var även ytterst nära att utöka ledningen när han från nära håll tvingade AFC-målvakten till en jätteräddning. Samme Lindberg skulle dock få revanschera sig. Med kvarten kvar iscensatte han själv en kontring och spelade ut på en framstormande Wängberg. Wängberg misslyckades med inspelet till Yarsuvat men Ricky vann tillbaka bollen och serverade en sopren Lindberg som enkelt hittade de bortre nätmaskorna.

Den sista kvarten fokuserade grönsvart på att freda det egna målet, något man gjorde med framgång. Utöver att Karlsson tvingades till ytterligare en jätteparad kändes det aldrig riktigt farligt i defensiv riktning. Det var till och med så att grönsvart kunde, och kanske borde stängt matchen på något av omställningslägena som man skapade mot slutet. 2-0 stod sig matchen ut och GAIS tog en minst sagt mediterande och viktig trepoängare. Julius Lindberg och Mathias Karlsson stod för avgörande insatser och får ses som matchvinnare.

Text: Andres Kriisa

Matchen i korthet

Laget (4-2-3-1)
Mathias Karlsson – August Wängberg, Calle Elfgren Nyström, Charlie Weberg, Niclas Andersén – Boris Lumbana, Adnan Maric – Julius Johansson (Haris Cirak, 68), Meinhard Olsen (Emil Wahlström, 87), Julius Lindberg – Ricky Yarsuvat (Fredrik Martinsson, 90)

Målen
1-0 Julius Lindberg (Meinhard Olsen)
2-0 Julius Lindberg (Richard Yarsuvat)

Varningar: Haris Cirak

Publik
Nej, men 261 gaisare löste stödbiljett.