2021-05-30 2:00

Anders Fagerlund

Senaste nytt

Huvudbild på nyhet

Efter tre raka och frustrerande förluster tog GAIS en välbehövlig trepoängare i Superettan i samband med besöket på en solig och varm Borås Arena och mötet mot Norrby IF. 2-0 blev slutresultatet efter ett snyggt högerskott i krysset från August Wängberg i första halvlek samt en nick på hörna direkt efter paus från Daniel Sterner.

För första gången sedan premiären i Falkenberg fick vi se Daniel Sterner från start vilket innebar att Adnan Maric, med offensivt ansvar på mittfältet, kunde ta den roll han förmodligen trivs bäst med. Det var också första gången - med anledning av Malkolm Moënzas avstängning - som Johan Andersson (höger) och Michael Kargbo (vänster) tog varsin kant i anfallet, tillsammans med nämnde Sterner i mitten av anfallet.

Det vore felaktigt att påstå att förändringarna i Stefan Jacobssons uppställning resulterade i en sprudlande anfallsfotboll från GAIS sida. Det fick vi inte se särskilt mycket av. Däremot bjöd de grönsvarta på en habil insats, en arbetsinsats, som bland annat ledde till att i mångt och mycket neutralisera Norrbys offensiva intentioner. Dessutom lyckades GAIS ta till vara ett par av de få chanser som skapades framför Anton Cajtoft i hemmamålet. Det räckte gott och väl till seger.

Det är just de två målen som definierar den här matchen. August Wängbergs 1-0-mål, i samarbete med Johan Andersson på högerkanten, var en riktig delikatess. Ett väggspel som lurade Norrbys försvar och därefter ett skott med högern som gick likt en projektil förbi Cajtoft och upp i hans högra kryss.

Fram till ledningsmålet, som föll i den 25:e minuten, hade matchen varit jämn och skulle så förbli fram till slutsignalen. Därför var 2-0 i inledningen av andra halvlek så viktigt för GAIS. En hörna från Johan Andersson nicktouchades av Daniel Sterner och letade sig sedan in i mål via en norrbyförsvarare.

Fortsatt jämnt på plan alltså men nu kunde GAIS lugnt spela sig igenom resten av matchen med vetskapen om att de hade en trygg 2-0-ledning i ryggen. Man fick heller aldrig utstå en särskilt tung forcering från hemmalaget. Norrby skapade visserligen några halvlägen, inte minst genom pigge Bubacarr Jobe (inbytt i paus) från sin vänsterkant, men hemmalaget saknade tillräcklig energi för att på riktigt utmana GAIS denna eftermiddag.

En stor anledning till att vi gaisare kunde andas förhållandevis lugnt efter 2-0-målet var backlinjens stabila spel, där mittbacksparet Aiham Ousou och Emin Grozdanic stoppade samtliga försök från Norrby. Positionsspelet var för det mesta perfekt, brytningarna resoluta och utan pardon, uppspelen oftast bra.

Boris Lumbana och Nikola Ladan hjälpte också till på det defensiva mittfältet. Adnan Maric, som vanligt, med sitt idoga jobb över stora arealer på plan.

August Wängberg gjorde inte bara ett snyggt mål utan visade sig också som ett ständigt alternativ på den offensiva högerkanten, flera gånger i samarbete med Johan Andersson, framför allt i första halvlek. Även Niclas Andersen, på den andra sidan, syntes hota offensivt några gånger.

Men trots segern finns mer att önska anfallsmässigt och inte minst i omställningsspelet. Men idag nöjer vi oss med en fin 2-0-seger och att GAIS åter är ett vinnande lag efter en period av negativa resultat. Det är utmärkt att ha med sig inför kommande äventyr i Superettan, närmast hemma mot Landskrona BoIS tisdagen den 8 juni.

Text: Andy Bolander