GAIS tog efterlängtad seger

2021-08-09 2:00

Anders Fagerlund

Ett av de vackraste vykort staden Göteborg har att erbjuda är den med gaisare, spelare och klack, som gemensamt firar en seger på Gamla Ullevi. Efter så många motgångar på sistone upprepades äntligen den scenen denna måndag kväll i samband med GAIS 2-0-triumf mot Vasalunds IF.

En molnig himmel med enstaka öppningar av ljusblått hälsade de båda lagen välkomna till Gamla Ullevis gröna matta. Den trogna GAIS-klacken på plats som vanligt, bakom målet som vetter mot vattnet och med banderollerna “Gårdakvarnen” och “Kategori GAIS” på sin sektion.

I hopp om att hitta alternativa vägar till framgång formerade Stefan Jacobsson den här kvällen laget med en nykomponerad trebackslinje bestående av Wängberg, Grozdanic och Andersen. På flankerna agerade Johan Andersson och Moënza med trion Lumbana, Egnell och Viktor Alexandersson mer centralt. I forwardslinjen: firma Lindberg & Lindberg, alltså Julius och Jonas.

En 3-5-2-uppställning alltså (eller 3-1-4-2 om vi ska förtydliga Lumbanas mer defensiva position) som snabbt förvandlades till 5-3-2 när laget ställde om till försvar, med Andersson och Moënza som ytterbackar.

Om det var det nygamla spelsystemet eller om det mer handlade om en längtan och iver från spelarnas sida att visa vad laget egentligen går för är svårt att säga. Men faktum är att GAIS första halvlek var mycket bra. Gaisarna verkade uppträda med en kontrollerad vrede, med elva spelare på plan beredda att visa att resultaten hittills denna säsong inte motsvarar deras egentliga nivå.

Grönsvart uppvisade ett brett och rörligt anfallsspel, där Andersson och Moënza återkommande fyllde på på respektive kant. De offensiva intentionerna hade “Myggan” Lindberg som kreativt nav. Han verkade finnas överallt, hårt jobbande (även i återerövringsspelet) och hela tiden villig att utmana. Han fick dessutom en hel del stryk under matchens gång, och hade inte alltid lycka med domarens bedömningar (åtminstone inte enligt hemmapublikens objektiva åsikter).

På det defensiva mittfältet var Boris Lumbana en general i mittens rike. Han plockade åt sig bollar, stoppade motståndarnas offensiva försök och hittade rätt medspelare i speluppbyggnaden.

Emin Grozdanic var en lugn oas i mittförsvaret, trygg, brytningssäker, ständigt på rätt plats. Dessutom matchen igenom med korrekta uppspel från sin defensiva position.

Och kring dessa spelare resten av gänget med inställning, fokus, energi och stor revanschlusta. Samtliga spelare levererade, på samtliga platser på planen.

Och med det goda spelet kom också målen. 1-0 redan efter två minuter där “Myggan” Lindberg hittade sin namne Julius som vände bort en back och behärskat rullade in bollen i mål. 2-0 en kvart senare då August Wängberg dök upp perfekt och vinklade in Adam Egnells frispark i högra krysset.

Det fanns mer från en väl genomförd första halvlek. Egnell till exempel, han träffade klockrent vänster stolpe i den 40:e minuten. “Myggan” hade också ett skott strax därefter som tvingade Radu Mitu i vasalundsmålet att tippa till hörna.

Frågan var om GAIS skulle orka behålla energin till den andra halvleken. Svaret på den frågan besvaras med ett “kanske inte helt och hållet”, men insatsen efter paus var ändå tillräcklig för att försvara den efterlängtade trepoängaren. Hemmalaget ska dock vara glada över att Vasalund inte fick utdelning under halvlekens inledande fem minuter då anfallarna Nikola Vasic och Ekin Bulut (comeback i laget efter sin återkomst från IK Sirius i veckan) tillsammans hade tre vassa chanser i boxen. Vi får tacka Mathias Karlsson som räddade Grönsvart från baklängesmål vid dessa tillfällen.

Därefter lyckades GAIS hålla undan, även om Vasalunds tilläts ha mer bollinnehav under slutperioden. Dessutom hade hemmalaget två ypperliga chanser att utöka ledningen och därmed säkra segern definitivt. Julius Lindberg misslyckades med en straffspark i 65:e minuten (kanske påverkad av att han fick vänta tre minuter på att slå straffen) och i slutminuterna fick Adam Egnell ett friläge med Mitu, dock utan att lyckas överlista målvakten.

Som helhet gjorde dock GAIS en bra match med en rättvis seger som belöning. Vi kunde också glädja oss åt en efterlängtad återkomst då Richard Yarsuvat äntligen fick göra säsongsdebut efter sin långa skadefrånvaro, inbytt i matchens slutskede.

På söndag startar höstsäsongen med bortamatch mot Trelleborgs FF, inför den matchen ligger GAIS på 10:e plats och nu är det en match i taget som gäller. Framåt Atleter!

Text: Andy Bolander