GAIS tecknar ungdomsavtal med Carl Juhlin

Vi är glada att kunna berätta att GAIS har skrivit ungdomsavtal med lovande försvararen Carl Juhlin. Carl, som är född 2006, kom till GAIS akademi från Qviding 2019 och sedan en tid tillbaka spelar han i U16-laget.

Kenneth Gustafsson, akademichef 15-19 år:

– Carl är en spelare som ligger långt fram i både det offensiva och defensiva spelet som mittback såväl som ytterback. Han har sina främsta sidor i en god spelförståelse, funktionell teknik och ett bra passningsspel. Utöver sitt eget spel besitter han också starka ledaregenskaper genom sitt sätt att agera och har förmågan att bidra positivt till sitt lag både på och vid sidan av planen. Vi är väldigt glada att Carl ser sin framtid i GAIS och det skall bli spännande att följa och hjälpa honom i hans fortsatta arbete för att hela tiden utvecklas som spelare.

Vi fick ett telefonsamtal med Carl för att få höra hans egna tankar kring detta viktiga steg i hans karriär.

Grattis till kontraktet Carl! Hur känns det här?

– Det känns jätteskönt! Jag är väldigt glad att man visar sådant förtroende och vill satsa på mig. Jag trivs verkligen i GAIS, alla här är jätteschyssta och tränarna är väldigt bra på att ge feedback och se till att vi utvecklas individuellt. Jag känner att det här kommer bli hur bra som helst.

Vilken typ av spelare är du?

– Jag är högerback men kan även spela mittback. Jag har en väldig löpvilja, jag orkar springa mycket längs kanten och har även ett bra passningsspel. Jag försöker spela smart och hela tiden värdera situationer så att jag gör rätt sak i rätt läge.

Kenneth Gustafsson tycker dessutom att du bidrar positivt både på och utanför planen, och att du besitter starka ledaregenskaper. Är du ett lagkaptensämne?

–Jag var kapten i -06 och nu är jag faktiskt en av tre lagkaptener i U16, vi turas om lite. Jag gillar att peppa och lyfta fram det som är positivt, och jag tycker det är väldigt viktigt att vi har en bra sammanhållning och god stämning i laget. Då kommer vi också spela bättre och det blir roligare för alla. Jag är ungefär likadan i skolan, jag försöker hålla samman klassen och få med alla i gänget.

En ytterback som springer mycket längs kanten, som är kapten och bidrar till god stämning. Det låter inte alldeles olikt en annan gaisare vi känner.

– Nej, kanske det! Både jag och Wängberg har ju dessutom spelat i Qviding. Jag började dock som anfallare och mittfältare, det var först när jag kom till GAIS som min tränare tyckte att jag var bättre defensivt och jag blev högerback. Nu känns det som jag har haft den positionen hela livet. Jag tog verkligen stora kliv när jag kom till klubben och under de här två åren har jag utvecklats extremt mycket, både som individ och fotbollsspelare. Det var en väldig skillnad i tempo och kvalitet jämfört med vad jag var van vid, det gällde verkligen att komma in i det. Man ser ju väldigt seriöst på fotbollen här, exempelvis pratas det mycket mer taktik än jag hade varit med om innan.

Vad var det som gjorde att du hamnade i GAIS akademi?

– Jag hade jag en kompis som spelade i GAIS, det var han som tyckte jag skulle provspela. Jag gjorde bra ifrån mig i Qviding men hade vid den tiden börjat känna att det nog var dags för ett lagbyte. Jag ville ta nästa steg och gärna känna på det här med akademispel. Jag provspelade i några veckor och när jag sedan blev antagen och fick börja kände jag verkligen att jag hade hamnat på rätt ställe.

Vad hoppas du ska hända i din utveckling framöver?

– Individuellt vill jag fortsätta utveckla min dribblingsförmåga och jobba på att ta mig förbi spelare i en-mot-en-situationer. Jag vill även bli bättre på avslut med fel fot, så jag blir lika säker med båda. Jag skulle också gärna testa att spela med U17 och utveckla mig mer fysiskt. Det är kul att möta folk som är äldre. Sen på sikt vill jag ju också slåss om platserna i A-laget och för att komma dit måste man jobba hårt, det finns inga genvägar. Du kan ha talang, men lägger du inte ner arbetet så kommer du inte långt ändå. Hard work pays off.

Kan du någon gång känna dig less på fotboll?

– Nej, aldrig. Även när jag inte spelar pratar jag och farsan om fotboll hela tiden. Vi tittar väldigt mycket på Premier League och Champions League, vi följer GAIS A-lag och lirar boll även på fritiden. Jag tröttnar aldrig på fotboll, det är det bästa som finns.

Vi önskar Carl stort lycka till och hoppas få se mycket mer av honom i GAIS framöver!

Text: Johanna Ageborg