GAIS skriver ungdomsavtal med målvakten Hampus Bryngelhed

GAIS har under hösten signerat ungdomsavtal med målvakten Hampus Bryngelhed, född 2005. Avtalet sträcker sig från början av 2022 till slutet av 2024.

Såhär säger målvaktstränare Pelle Sjöberg om Hampus:

”Hampus är en mycket duktig målvakt med många intressanta egenskaper. Under det året han har varit i GAIS har han haft en skarpt uppåtpekande utvecklingskurva och ständigt presterat i match såväl som träning. Hampus har allmänt goda målvaktsegenskaper och har framförallt sina styrkor i sin snabbhet, smidighet och explosivitet vilket gör att han behärskar målvaktsspelets samtliga defensiva aspekter på ett bra sätt. Han är dessutom en trygg startpunkt för lagets egna offensiva spel. Det ska bli mycket intressant att få fortsätta jobba med Hampus och se till att han fortsätter att utvecklas och når sin fulla potential.”

Kenneth Gustafsson, akademichef 15-19 år, tillägger:

”Precis som Pelle nämner har Hampus haft en stark utveckling under året och det med god hjälp av lagkamrater, ledare och Pelle. Utöver sina egenskaper som målvakt har Hampus också ett starkt driv att bli bättre, som visar sig i hans fokus under träning och match samt vilja att träna extra när tillfälle ges. Det gör att vi tror starkt på en god utveckling de kommande åren”

Vi fick ett snack med Hampus för att få höra hans tankar kring detta viktiga steg i hans karriär.

Grattis till avtalet! Hur känns det här?

– Tack! Det känns jättebra att GAIS tror på mig och att klubben vill satsa på spelare från akademin.

Hur skulle du beskriva den typ av spelare du är?

– Jag är en modern målvakt som är bra med fötterna, gillar att spela högt upp och vara med i både det defensiva och offensiva spelet. Jag gillar att snacka mycket på plan, peppa laget och styra mitt försvar. Jag tittar mycket på Ederson i Manchester City, han är den typiska moderna målvakten så jag försöker lära mig mycket av honom.

Kenneth och Pelle säger att du redan haft en stark utveckling, men vad känner du att du skulle vilja fortsätta jobba på?

– Jag vill jobba med mina svagheter, vilket mycket handlar om fasta situationer och inläggsspel. Jag vet att jag hela tiden måste fortsätta träna på alla delar av spelet för att kunna få spela med de äldre. På sikt vill jag ta en plats i a-laget.

Känner du att du får bra stöttning i akademin för att nå dina mål?

– Ja, jag får jättemycket hjälp av Pelle och Kenneth och mina andra tränare. Jag får även gå hos en mental coach som heter Niklas för att bli bättre på att hantera misstag och motgångar, att inte älta sådant för länge. Jag har fått träna med U17 och spela mycket matcher med U16 och det är ett väldigt bra upplägg eftersom jag vill lära mig av de äldre samtidigt som jag vill få så mycket speltid som möjligt. Nu i slutet på säsongen när vi fått ha publik igen har det varit extra roligt, särskilt matcherna mot ÖIS och Elfsborg då det kom mycket folk. Jag älskar att spela inför publik, jag blir mer taggad då.

Hampus kommer från Öckerö och började spela fotboll när han var fem år.

– Pappa är fotbollsintresserad så jag började tidigt titta på fotboll med honom, och när det startades ett lag för -05or i Öckerö IF började jag spela där. Sedan dess har det bara varit fotboll som gäller för mig. Jag har varit både utespelare och målvakt, men när jag var 14 och började spela med -04orna på heltid fick jag flest chanser som målvakt, så det var uppenbarligen det jag var bäst på. Sedan blev jag och klubben kontaktade av GAIS och de bjöd in mig till att provspela för akademin. Jag fick ett bra intryck och kände direkt att det här var klubben jag ville spela i. De visade också att de verkligen ville ha mig, så det kändes väldigt kul.

Sedan har du visst en särskild koppling till ett sydafrikanskt lag?

– Ja, ett lag som heter Kusasa Stars. De brukar ha träningsläger på Rörö innan Gothia cup och jag hade mött dem med Öckerö i en träningsmatch 2018. Jag hade köpt chips till dem då, och när de skulle spela Gothia cup 2019 ville de att jag skulle vara med och hjälpa till. Så jag var med dem på träningar och matcher under en vecka och hjälpte dem med det mesta.

Vad gör du när du inte spelar fotboll?

– Jag går ekonomi med fotbollsinriktning på Katrinelundsgymnasiet, och förutom skolan och träningen och pendlingen fram och tillbaka brukar det mest bli plugg eller ta det lugnt hemma och hänga med kompisar. Sedan följer jag GAIS a-lag och Arsenal också. Eftersom pappa är öisare har jag följt ÖIS tidigare men det har det blivit ändring på nu när jag är i GAIS akademi.

Vi önskar Hampus stort lycka till och hoppas få se mycket mer av honom i GAIS framöver!

Text: Johanna Ageborg
Foto: Caroline Gut