GAIS matchtrupp mot Östers IF

Under tisdagen väntar en toppmatch med publik på läktarna och med chans att få till bästa säsongsinledningen på bra många år – visst låter det kul?!

Vill du stötta GAIS inför matchen så löser du stödbiljett och då får du också chans att vinna ett våra unika priser, läs mer här. Du köper biljetten via denna länk eller via Swish 123 018 6734. Tack för att du stöttar GAIS!

Inför den fjärde omgången toppades serien av Östers IF på fler gjorda mål än GAIS, men efter sina respektive vinster i helgen har IFK Värnamo och Helsingborgs IF passerat. Under måndagskvällen möts Jönköping Södra IF och Trelleborgs FF och vinnaren i den matchen kommer också att smita förbi i tabellen. Men helt oavsett tabellplacering så väntar under tisdagen en match mellan två lag som startat serien starkt och fått fin poängutdelning längs vägen – och vill du läsa mer om Öster gör du som vanligt det i motståndarkollen.

Efter dagens matchförberedande träning fick vi ett snack med Stefan Jacobsson för att få en tydligare bild av förutsättningarna inför matchen.

För den noggranne tabelläsaren så är matchen mot Öster en tidig seriefinal, är det något som man tänker på under träningsveckan?

– Nej, inte direkt. Det är lite för tidigt på säsongen för att prata om seriefinaler. Men det är klart att vi är medvetna om att vi möter ett lag som fått bra utdelning på sina insatser så här långt, precis som vi själva har fått.

Senast blev det en poäng i Eskilstuna, hur ser du på den matchen så här i efterhand?

– Det var en tuff match mot ett bra lag och vi fick verkligen jobba för poängen. Vi var lite baktunga och kom lite långt ner i planen, så det var svårt att komma igenom i det uppställda spelet. AFC är täta i sin markeringsinriktade 5-4-1-uppställning och vi var inte tillräckligt heta för att kunna rubba dom. Så jag hoppas att vi ska kunna komma upp en nivå i offensiven i matchen mot Öster.

Vad förväntar du dig att möta när det är Öster som kommer på besök?

– Det är ett lag som spelar med frenesi och mycket duellspel, men man har också ett bra passningsspel och är tämligen direkta i sitt upplägg. Det är också ett skickligt lag som har mycket på plats redan nu och dom har haft en fin utveckling över några år. Det är ju kanske 60% av spelarna som är där nu som också var med när dom var nära att åka ur för några år sedan. Men dom har satsat på kontinuitet i sin spelmodell och i truppen och det har burit frukt.

Inför förra omgången berättade vi att Atleterna vid vinst hade chans att notera den bästa seriestarten för detta millenium. Nu blev det kryss i den matchen och därmed står årets lag helt jämnt med upplagan från 2005. Men killarna får faktiskt en ny chans i denna omgång, för vid vinst mot Växjölaget har Grönsvart förbättrat resultatet jämfört med för 16 år sedan och det är såklart värt att notera – och vid kryss tangerar man resultatet från 2005 och får i så fall en ny chans i nästa omgång.

Har du koll på att ni vid vinst gör den bästa säsongsinledningen på bra många år?

– Jag har hört det nämnas, men det är inget som vi fokuserar på inför matchen. Vi är glada för poängen som vi vunnit så här långt men vi vet också att det inte garanterar något framåt. Det viktiga är att få laget att utvecklas och att fokusera på att vi gör jobbet fullt ut i nästa match.

– Men skulle vi lyckas att göra en bättre notering än under många andra säsonger så är jag framför allt glad för supportrarna som varit med under dom åren.

En annan nyhet inför matchen är såklart också att vi kommer att ha publik på plats. Förhoppningsvis kan de åtta första åskådarna som lottades fram bland våra årskortsköpare stötta laget på ett sätt som kan ge lite extra energi. Man kommer säkert att få benäget bistånd även från ett antal gaisare som fått plats i restaurangerna på arenan – kanske vi till och med kan få höra lite växelsång mellan de olika läktarna?

Hur går tankarna inför att vi åter få ha publik på läktarna?

– Det ska bli jättekul och jag hoppas att det kan bli lite tryck på arenan även om det är långt ifrån fullsatt. Vi har ju spelare i truppen som aldrig fått spela seriematch inför publik så det är verkligen på tiden.

Det har varit en del fokus på skador under säsongsupptakten. I premiären mot Falkenbergs FF åkte Viktor Alexandersson på en allvarligare fotskada som gör att han är borta ett par månader. Joackim Åberg och Daniel Sterner var tillbaka i matchtruppen senast mot AFC Eskilstuna efter att ha stått över hemmavinsten mot Västerås SK, men då var istället Johan Andersson borta med en känning i en baksida.

Hur ser läget i truppen ut inför Öster-matchen?

– Johan Andersson är tillbaka i truppen igen men tyvärr kan inte Daniel Sterner vara med. Den skada han fick efter ett “genomtramp” har inte gett med sig och han får vila den här matchen. I övrigt är det samma trupp som var med i Eskilstuna.

– För Sterners del så får vi utvärdera vecka för vecka, han kanske kan vara med i nästa omgång men det är inte säkert. Det tar lite tid för en sådan skada att läka men vi ska få fram ett ilägg i skon som kanske kan hjälpa, så vi jobbar med det och hoppas på det bästa.

I väntan på att han är tillbaka så hoppas man såklart också på Ricky Yarsuvat. Hur går det för honom?

– Det såg ju länge bra ut med hans rehab, men tyvärr har det blivit lite två steg fram och ett tillbaka på sista tiden. Vi får utvärdera även det löpande men han har fått lite problem i läkningsprocessen som vi måste vänta ut, så det kommer att dröja ett tag till innan han är i full träning.

Vid sidan av nämnda skador och känningar, hur är läget i truppen?

– Det är bra, killarna har sett pigga ut inte minst de senaste dagarna. Det har varit bra fokus på träningarna och det känns som att vi kommer till match väl förberedda.

Till sist, förra året hade vi svårt mot Öster. Har vi knäckt koden avseende hur man vinner mot dom till i år? 

– Vi har en matchplan som jag hoppas ska kunna hjälpa oss och mycket handlar ju om att hitta in i rätt ytor. Men detaljerna håller vi på tills vidare, det visar sig förhoppningsvis under matchens gång.

Inför matchen

Detaljerna
Vad: GAIS – Östers IF.
När: Tisdag 4/5 kl. 18.30.
Var: Ullevi.
Domare: Ej officiellt ännu.
Avstängda spelare: Nej.
Förväntad publiksiffra: 8.

Följ matchen
Som vanligt kan du följa matchen via Discovery+ förutsatt att du har abonnemanget Total. Teckna ditt avtal via denna länk så får GAIS ett bidrag från Discovery+.

Köp stödbiljett
Ta chansen att lösa stödbiljett till matchen för att ha chans att vinna ett av de unika priserna som står på spel. Du löser din stödbiljett via denna länk – eller via Swish 123 018 6734. Du kan läsa mer om priserna via denna länk.

Matchtruppen
GAIS huvudtränare Stefan Jacobsson har ihop med övriga ledarstaben, Fredrik Holmberg, Conor Mc Donagh och Tomas Vainio, tagit ut följande trupp till matchen:

1. Mathias Karlsson
2. Daniel Hultqvist
3. Aiham Ousou
4. Joackim Åberg
5. Niklas Andersen
6. August Wängberg
7. Nikola Ladan
9. Adnan Maric
10. Adam Egnell
11. Julius Lindberg
14. Michael Kargbo
16. Johan Andersson
17. Nuha Jatta
18. Boris Lumbana
24. Emin Grozdanic
26. Malkolm Moenza
32. Harun Ibrahim
33. Oscar Ekman

Vilka spelare är inte tillgängliga?
Följande spelare i A-truppen är inte tillgängliga i denna match:

Daniel Sterner lider fortfarande av sin fotskada och står över matchen mot Östers IF. Richard Yarsuvat är på väg tillbaka efter sin fotskada men det kommer att dröja ett tag till innan han är tillbaka i full träning. Viktor Alexandersson drog på sig en spricka i foten i premiären och förväntas vara borta två-tre månader. Aiden Harvey och Donat Zejnullahu råkade ut för korsbandsskador under 2020 och kör rehab under våren. Båda bör vara tillgängliga igen framåt sommaren.

Du hittar en mer utförlig presentation av GAIS spelartrupp för säsongen 2021 via denna länk.