GAIS kryssade mot Qviding

2021-03-18 1:00

Anders Fagerlund

Under onsdagskvällen bjöds vi på försäsongsderby på Valhalla när GAIS tog emot Qviding. En match som började friskt och intensivt men avslutades som ett långt inbromsande godståg och till sist slutade 2-2.

En onsdag i mars på ett kylslaget Valhalla stod GAIS som hemmalag mot Qviding, som vanligtvis spelar sina hemmamatcher där. Qviding, som håller till i ettan och kommer från en 2-0 vinst mot ÖIS var riktigt taggade för dagen, vilket märktes i deras inledande höga och aggressiva press.

I Qviding spelar flera gamla GAISare, bland annat Adam Wästlund som var utlånad till Qviding förra säsongen. Dessutom den kanske mer kände Linus Thornblad.

GAIS kom till start med en annan uppställning än den som startade i Västerås. Bland annat med Harun Ibrahim som för dagen startade på mittfältet och Nuha Jatta som mittback.

GAIS inledde likt de tidigare matcherna vi sett i år med ambitionen att äga mycket av bollinnehavet. Detta lyckades man med för det mesta trots Qvidings press. GAIS var de som kom till de bästa och mesta lägena framförallt med Andersen och Wängberg som brukligt kom runt på sina kanter.

1-0 målet kommer också genom att GAIS spelat runt bollen och tillslut hittat ytan mellan mittfält och backlinje varpå Lindberg hittar just Andersen i djupled och han stänkte dit bollen stenhårt i målvaktens vänstra hörn.

Qviding fortsätter med sitt sätt att spela och en djupledsboll av den förre gaisaren Adam Wästlund och en misslyckad utrusning av comebackande Oscar Ekman friställer Daniel Tidstrand som kan slå in bollen i öppet mål. Målet gör att Qviding får energi och kommer in i matchen på ett helt annat sätt än tidigare. GAIS fortsätter på den inslagna vägen och ett misslyckat uppspel av GAIS gör att Linus Thornblad kan komma runt på kanten och spela in till ytterligare en GAIS-fostrad spelare: Daniel Tidstrand. Otagbart för Ekman och 2-1 är ett faktum.

Matchen fortsätter i samma tempo och ännu en gång kommer GAIS runt på kanten och återigen är det Andersen som ångar på. Hans inlägg leder till en hörna där GAIS kan kvittera genom Sterner som får bollen framför sig och kan stöta in den i nättaket via en Qvidingspelare.

I andra halvlek gör GAIS åtta byten. De enda som är kvar på planen från första halvlek är Harun Ibrahim, Nuha Jatta och Julius Johansson. In kom: Adnan Maric, Johan Andersson, Fredrik Martinsson, Erik Westgärds, Malkom Moenza, Nikola Ladan, Joakim Åberg och Aiham Ousou.

GAIS fortsätter andra halvlek precis som man började den första. Snabb återerövring av bollen för att kunna föra spelet. GAIS inleder piggt och till en början känns det som att Qviding har svårt att komma in i matchen ordentligt.

Qvidings försök till att äga bollen och föra spelet blir allt uddlösare, däremot är de vassa när de bryter bollen och ställer om på GAIS. De grönsvarta äger spelet större delen av halvleken men lyckas inte bryta igenom Qvidings försvar och skapa några farliga målchanser. De farligaste målchanserna har Qviding genom sina kontringar och snabba omställningar.

Matchen går ned i tempo och GAIS lyckas inte driva på och fortsätta bygga på den pigga starten. In i matchen kom också för första gången den här säsongen Fayad Youssef men den unge yttern kan tyvärr inte avgöra drabbningen till GAIS favör trots ett hyfsat skottförsök i Qvidings straffområde. Matchen avslutas temposvagt och betydligt segare än den började. Värt att lyfta fram förutom våra evighetsmaskiner på kanterna, Wängberg och Andersen är Harun Ibrahim i första matchen som mittfältare för GAIS. Trots sin unga ålder spelade han behärskat, sprang mycket och ville vara delaktig både i defensiven och offensiven.

Matchen slutar 2-2 och nya friska tag mot Jönköping Södra på söndag kl 14.

Text: Mikael Engelbertsen

Matchen i korthet

Laget i första halvlek:
Oscar Ekman – Niklas Andersen, Emir Grozdanic, Nuha Jatta, August Wängberg – Boris Lumbana, Viktor Alexandersson, Harun Ibrahim – Julius Lindberg, Daniel Sterner, Julius Johansson.

Laget i andra halvlek:Erik Westgärds – Fredrik Martinsson, Aiham Ousou, Nuha Jatta, Malkom Moenza – Nikola Ladan, Joakim Åberg, Harun Ibrahim – Johan Andersson, Julius Johansson, Harun Ibrahim.

Målen
1-0 Niklas Andersen
1-1 Daniel Tidstrand
1-2 Daniel Tidstrand
2-2 Daniel Sterner

Publik
Matchen spelades inför tomma läktare, men med en gaisare som stod utanför arenan och sjöng så det ekade i betongen.