GAIS gick på pumpen mot Norrby

2020-06-21 2:00

Anders Fagerlund

GAIS åkte på en 3-0-förlust på Borås Arena i årets bortapremiär. Norrby IF var det klart bättre laget och det var aldrig något snack om hur poängfördelningen skulle bli.

GAIS ställde upp i sedvanlig 3-4-3-uppställning och det blev en ändring i respektive lagdel jämfört med premiären. Emil Wahlström tog plats till höger i trebackslinjen, Boris Lumbana flyttade fram och ersatte avstängde Jesper Brandt på centralt mittfält och Joakim Åberg fick chansen till höger i den offensiva trion istället för Julius Lindberg.

Den som sett tidigare matcher mot Norrby IF hade säkert förväntat sig ett defensivt hemmalag, men det skulle snart visa sig att den 3-5-2-formation som man inledde med var taggad för att gå framåt. Matchinledningen blev därför tämligen lik den mot J-Södra där GAIS hamnade långt ner i banan, där motståndarna hade längre sekvenser med bollen och där våra uppspel hamnade under stark press.

Det gick heller inte lång tid innan Mathias Karlsson fick göra sin första fina räddning för dagen och fler ingripanden skulle följa. För det var hemmalaget som kopplade grepp om första halvlek och övertaget blev ännu tydligare när Boris Lumbana tvingades byta efter en känning i en baksida. NIF spelade fortsatt med hög energi och tog ständiga löpningar mot GAIS-målet och man skapade flera halvchanser som dock Atleterna kunde avstyra.

Matchbilden där NIF är rörliga och har mycket boll fortsatte medan Grönsvart spelade statiskt och framstötarna kom främst efter individuella insatser än till följd av bra spel. Mot slutet av halvleken fick Ricky Yarsuvat på ett bra skott utifrån men bollen passerade över ribban. Innan domare Kanerva hann blåsa av halvleken hade August Wängberg också fått till en fint inspel som gick igenom straffområdet utan att hitta någon lagkamrat.

Det var mållöst i paus men med mersmak för hemmalaget. GAIS hade å sin sida en hel del att fundera på – främst vad gäller anfallsspelet. I halvtid gjorde Grönsvart ett byte och Julius Johansson ersatte Joakim Åberg, säkert med förhoppningen att vässa offensiven.

Andra halvlek inleddes dock på sämsta möjliga sätt. Hemmalaget gick fram och fick öppet läge på sin högerkant där Alen Krasnici kunde sätta bollen i nättaken. Uppförsbacke direkt för GAIS som försökte rycka upp spelet, men fortsatt utan någon riktig spets.

Istället utökade hemmalaget till 2-0 efter 65 minuter då nyinbytte Dardan Rexhepi blev frispelad efter att NIF brutit igenom GAIS vänsterförsvar. Nu var vägen tillbaka mycket lång för Makrillarna och ännu värre blev det när hemmalaget fick in 3-0 bara några minuter senare. Åter var det ex-gaisaren Rexhepi som var sist på bollen, denna gång genom en precis nickskarv.

Resten av matchen blev en expeditionshistoria där hemmaspelarna såg ut att vara snabbare och mer energifyllda än sina motståndare. Dessutom spelade man med större självförtroende och såg till att det aldrig blev något snack om saken. Förvisso hade Ricky Yarsuvat en nick i ribban efter ett fint inlägg av Mervan Celik efter 78 minuter, men det förändrade inte helhetsintrycket – och att hemmalaget var närmare ett fjärde mål än vad GAIS var ett första.

Bortapremiären blev en andefattig historia som gav tydligt besked om att GAIS fortsatt har en del att jobba med, inte minst i offensiven där det var svårt att urskilja några tydliga linjer och idéer.

Nästa söndag väntar IK Brage i seriens tredje omgång – då är det läge för en rejäl uppryckning.