GAIS gick på pumpen i Värnamo

2021-05-10 2:00

Anders Fagerlund

Efter ett antal matcherna där marginalerna varit på GAIS sida blev det idag tvärstopp för de grönsvarta i samband med bortamatchen mot IFK Värnamo på Finnvedsvallen. Hemmalaget vann rättvist med 1-0 även om vi kan grämas åt att målet tillkom efter en felträff. Värnamo tar därmed över serieledningen i tabellen.

Som vi mycket väl vet är ingenting gratis i Superettan. Det finns inga dåliga motståndare och följaktligen inga lätta matcher. Det är ofta kamp, ställningskrig och små detaljer som avgör. Det visade sig med stor tydlighet i den här kampen.

En jämn match mellan två jämna lag som alltså avgjordes på en snedträff. Målet kom i första halvlekens 25:e minut på en hörna. Freddy Winsth, den 30-årige klubbikonen som alltid varit IFK Värnamo trogen, slog en låg hörna till Oscar Johansson som inte fick till ett rent tillslag på bollen. Kanske var det just detta som lurade GAIS-försvaret och Mathias Karlsson - de fick hur som helst se bollen studsa in i nät i sakta mak.

Det första målet kan ibland vara avgörande. Den här gången blev det lite så. Värnamo spelade tryggt och bollsäkert, i vetskapen om att de hade ledningen, dessutom med tre raka segrar i ryggen. Jonas Thern har skapat ett lag med självförtroende.

Samtidigt hade GAIS svårt att etablera ett framgångsrikt anfallsspel. Inlägg och instick fastnade i Värnamos försvarsmur. Precisionen, kylan och skickligheten saknades. Michael Kargbo, som fick en fruktlös återkomst till sin gamla hemmaplan, kom inte riktigt runt på högerkanten och detsamma gällde för Malkolm Moënza till vänster. Stefan Jacobsson försökte råda bot på detta via ett trippelbyte direkt efter paus. Joackim Åberg, Moënza och Kargbo fick ge plats för Nikola Ladan, Julius Lindberg och Johan Andersson. Förändringen ökade energinivån och det skapades också några chanser men, som sagt, inte tillräckligt för att åstadkomma en kvittering.

Johan Andersson hade den finaste kvitteringschansen i 86:e minuten men i fritt läge styrde han bollen utanför den högra stolpen. Små, små detaljer som definierar glädje eller sorg. I den här serien är vägen kort mellan vinst och förlust.

Vi minns några andra lägen som kunde ha gjort den här kvällen mycket roligare för oss med grönsvarta hjärtan. Boris Lumbanas missade touch framför mål på Adam Egnells frispark i första halvlek. Eller samme Egnells nicktouch utanför på Aiham Ousous inlägg i den 79:e minuten. Eller ett par lägen för Adnan Maric.

Men det kunde ju ha gått mer galet åt andra hållet också förstås. Nyazeländaren Joel Stevens prickade Karlssons vänstra stolpe i slutet av den första halvleken till exempel. Edvin Becirovic hamnade i friläge i den 79:e där Karlsson skickligt lyckades styra undan.

Trots förlusten kan vi glädja oss åt ett fint inhopp av unge Harum Ibrahim från Angered. Under hans tio debutminuter i Superettan hann han visa goda kvaliteter, bl a ett väl avvägt inlägg mot Maric samt ett skottläge som han själv skapade med en elegant kroppsfint.

Kvällen slutade med 1-0-förlust och tappad serieledning. Tyvärr. GAIS gjorde en kämpainsats men den här gången utan positivt resultat. Vi kan inte göra annat än att ladda om och se fram emot nästa utmaning: hemma mot Trelleborgs FF, tisdagen den 18 maj.

Text: Andy Bolander