GAIS förlorade borta mot Östers

2021-11-08 1:00

Anders Fagerlund

GAIS kamp för att säkra en förnyad tillvaro i nästa års Superettan fick sig ytterligare en rejäl törn efter söndagens förlust mot Östers IF i Växjö. Slutresultatet 1-0 till hemmalaget innebär att vägen till säkrat kontrakt blev ytterligare lite mer krokig och svårnavigerad.

Du kanske vill ha en kortfattad och sammanfattande illustration av GAIS bistra säsong 2021, illustrerad i bara ett par matchsekvenser från novembermatchen på Visma Arena i Växjö? Ja, då kan vi ta dig till minut 39 mellan Öster och GAIS. “Myggan” Lindberg har just prickat stolpen, August Wängberg skott på returen har i panik nickats ut till hörna av hemmaförsvaret. Varpå följer en perfekt genomförd omställning av Öster som leder till att Tatu Varmanen får fritt spelrum för ett avslut bakom Mathias Karlsson. Det kunde blivit 0-1. Istället står det 1-0 på tavlan.

“En kontrollerad halvlek från vår sida”, sa en deppig Stefan Jacobsson i halvtid. Han refererade till den uppförsbacke som tenderar att möta lag i motgång, ett stolpskott utbytt mot ett baklängesmål på några få sekunder.

Nej, det här är fotbollsåret då spelet för GAIS kanske inte alltid flyter, men där chanser ändå kan skapas och då laget gång på gång straffas obarmhärtigt hårt för sina misstag.

För den som gillar tempofattig fotboll utan några större chanser framför mål var för övrigt den första halvleken något att verkligen rekommendera. GAIS hade några fasta situationer framför Östers mål men förutom “Myggans” stolpskott, som verkade komma från ingenstans, saknade Grönsvart alternativ i sina försök att bygga ett rejält anfallsspel.

Öster lyckades sätta GAIS försvar på prov under några moment efter en dryg halvtimme men kändes inte direkt tunga heller. Det blev mål på en kontring, annars hade Jacobsson rätt i att hemmalaget var satta “under kontroll”.

Andra halvleken? Ja, det går inte att kritisera GAIS för att de inte försökte. Efter att hemmalaget inlett starkast efter paus tog Atleterna över mer och mer men det avgörande inspelet, den avgörande passningen saknades, den avgörande individuella prestationen saknades.

En jättechans lyckades GAIS trots allt skapa, när nyss inbytte Harun Ibrahim och Jonas Lindberg kombinerade på vänsterkanten i den 62:a minuten. Simon Alexandersson var nära att stöta in det efterföljande låga inspelet men österförsvaret lyckades rensa undan.

Vi kanske kan nämna matchminut 80 också, när hemmamålvakten Mathias Nilsson höll på att schabbla in ett högt inlägg från Wängberg, men bollen gick aldrig över mållinjen.

Dessutom ett läge på tilläggstid där Niclas Andersen fick ett skottläge från nära håll. Den trogna och högljudda GAIS-klacken bakom målet ropade på straff då bollen tog på en försvarares hand, något som reprisbilderna också bekräftade. Marginalerna hade inte grönsvart färg denna eftermiddag.

I övrigt låg Öster lugnt i sina positioner för att invänta sin tionde raka match utan förlust. En klassisk matchbild där det ett av lagen kunde spela på resultatet. GAIS anfallsförmåga var helt enkelt inte tillräcklig för att få med sig åtminstone en poäng från Smålands mörka skogar.

Två omgångar återstår nu. Akropolis IF borta, GIF Sundsvall hemma. “Vinner vi dem ser det ganska bra ut”, konstaterade Niclas Andersen direkt efter slutsignalen. Den positiva inställningen får vi gaisare ta med oss.

Text: Andy Bolander