Matchrapport

GAIS förlorade genrepet i Degerfors

Grönsvart förlorade mot ett för dagen starkare Degerfors IF i ett målchansrikt genrep. Moenza gjorde sitt första mål sedan återkomsten och Michael Kargbo imponerade med ett energifullt inhopp. .

Det var med viss vind och växlande molnighet som GAIS togs emot av Degerfors IF på Stora Vallas B plan. Två lag med flera kopplingar med varandra. Framförallt då Stefan Jacobsson tränat Degerfors och har varit en bidragande faktor till lagets framgångar som ledde dom upp till Allsvenskan.

Matchen inleddes på ett frejdigt sätt från båda håll. Hög press med ambition att äga bollen. I GAIS pratas det en del om den process som förhoppningsvis skall leda till framgång och i den processen så ingår det att rulla ut bollen från målvakt och spela bollen framåt i banan på marken. Detta straffade sig rejält mot Varbergs BOIS och även i denna matchen så fick GAIS betala för denna ambition. I ett uppspel så spelar Häcken lånet Aiham Ousou med hög risk varpå Johan Bertilsson kan bryta och lätt sätta 1-0 till värmlänningarna.

Frejdigheten fortsätter och likaså vilda western-fotbollen. Detta gynnade främst Degerfors även om GAIS också kunde bryta ett uppspel från motståndaren och skapa en farlighet.

Bertilsson får ytterligare ett jätteläge när Ferhad Ayaz kommer runt på Wängbergs kant och kan spela in bollen i boxen. Bollen når degerforsspelaren som får stå och måtta några meter framför Karlsson men bollen tar i inneribban. Degerfors rinner även igenom ett par gånger till i den böljande fotbollen men Karlsson lyckas avvärja även då med hjälp av virket, denna gången stolpen.

GAIS skapar också en del målchanser i halvleken men är inte alls lika farliga. Framförallt har Ousou möjlighet att revanschera sig när han får ett fritt läge i straffområdet efter en hörna, men avslutet var inte tillräckligt skarpt.

Halvtidsvilan känns behövlig i slutändan då Degerfors varit farliga flera gånger i GAIS straffområde. Däremot såg Grönsvart ändå ganska fina ut i offensiven.

Inför andra halvlek byter GAIS ut ett nyförvärv mot ett annat. Michael Kargbo kommer in och Adam Egnell går ut. Alexandersson som startade matchen på en kant flyttade in på mittfältet.

Det är dock Degerfors som öppnar halvleken bäst och är nära på att utöka sin ledning men Karlsson, som var bra i GAIS idag kan avvärja båda en och två gånger. GAIS jobbar sig in i matchen metodiskt och Kargbo som kommit in var pigg och kom in med energi. Han kändes farlig varje gång han fick bollen och han ville framåt och vågade utmana sina motståndare.

Det är också han som assisterar Moenza till ledningsmålet. GAIS rullade upp fint på högersidan och den ständigt ångandes August Wängberg släpper ut till Kargbo som skickar in bollen precist till Moenza. Malkolm hinner sedan att ta emot bollen innan han dundrar dit den i målvaktens högra hörn. Ett mycket fint mål av GAIS efter ett välregisserat anfall.  Förhoppnings kan vi få mer av den varan när processen i GAIS spel nått högre höjder.

Efter kvitteringen så tar Degerfors över matchen igen och på en frispark precis utanför GAIS straffområde släpper Karlsson en retur som Sean Sabetkar kan sätta i nät. Välförtjänt sett till matchen men trist för Karlsson som gjort en gedigen insats fram tills dess.

GAIS gör några byten och fortsätter rotera friskt på manskapet men lyckas inte få till den där riktigt heta kvitteringschansen. Främst är det Kargbo som hotade med sin frenesi och sitt mod. Fortsätter han på samma sätt kan han bli ett väldigt nyttigt tillskott till säsongen.

Matchen slutar 2-1 till Degerfors och de vinner välförtjänt. Degerfors är ett steget före på flera plan och borde nog också vara det med tanke på att de trots allt spelar i Allsvenskan kommande säsong. För GAIS gäller det att förbereda sig för ett Falkenbergs FF som vi kryssade mot på försäsongen.

En klart bättre försäsong på flera plan om vi jämför med förra året. Vad som framförallt är märkbart är att GAIS har gått runt på väldigt mycket folk där tränare Jacobsson testat olika relationer på planen. Han förväntar sig att spelarna kan intensifiera sitt spel i jämförelse med förra säsongen. Detta bland annat med en hård och snabb första press. Ibland satt pressen bra mot Degerfors och gav möjlighet till fina anfall men flera gånger vart GAIS bortspelade när pressen inte satt som den skulle.

Jacobsson tyckte, förlusten till trots, att det ändå var ett bra genrep mot Degerfors denna långfredag. Han menar också att vi är på väg att bygga en bra spelidé och ett bra arbetssätt även om det är en bit kvar på på vägen. Nästa helg, men ar Jacobsson också, att vi ska vara redo för seriepremiär.

Text: Mikael Engelbertsen

Matchen i korthet

Laget
Mathias Karlsson – Wängberg(Hultqvist), Ousou, Grozdanic, Moenza(Johansson) – Ladan, Åberg(Lindberg), Egnell(Kargbo) – Alexandersson(Jatta), Maric, Andersson(Andersen).

Målen
1-0 Johan Bertilsson
1-1 Malkolm Moenza
2-1 Sean Sabetkar.

Publik
Nej.