Förlust i träningspremiären

Årets första träningsmatch slutade med förlust för Grönsvart. Gästande Varberg lyckades besegra GAIS med 0-2 inför 917 åskådare på Bravida Arena.

Det var många nya ansikten som äntrade planen för ta sig an årets första träningsmatch. Dessutom saknades några av spelarna som väntas bära laget, såsom Nikola Ladan, Niclas Andersén och Richard Yarsuvat. Den nykomponerade elvan började dock lovande och visade tendenser i offensiv riktning som på sikt kan bära frukt. Man hittade ofta ytor centralt och kunde stundtals spela sig igenom Varbergs lagdelar. I målchansväg var Marcelo närmast när han kom högst på en hörna och tvingade gästernas målvakt till en bra räddning.

I defensiv riktning såg det inte lika bra ut och trebackslinjen fick om stundom jobba hårt för att freda det egna målet. De för dagen vitklädda gästerna från Halland, spelade sig flera gånger fram till gynnsamma positioner när det var för stort avstånd mellan atleternas lagdelar. Målen skulle också komma.

Efter ett bolltapp på egen planhalva fick Varberg fram bollen till Astrit Seljmani som inte gjorde några misstag när han kom fri mot Mathias Karlsson i GAIS-målet. Bara någon minut senare skulle det ringa igen. Varberg kontrade in 2-0 efter en offensiv fast situation där GAIS stannade med alldeles för få spelare på egen planhalva. Resultat blev att gästerna kom flygande med fem man mot GAIS två, och Keanin Ayer kunde avsluta anfallet. 0-2 var ett faktum.

GAIS kunde tyvärr inte riktigt hämta sig från baklängesmålen och spelet började halta för hemmalaget. I paus byttes fem spelare ut till förmån för en del unga GAIS-förmågor. Ytterligare fyra byttes ut en kvart in i andra halvlek och matchens kvalitet blev överlag sämre, som så ofta i träningsmatcher. Spelare som stack ut var bland annat wingbacken Fredrik Martinsson som med sin snabbhet, spelförståelse och sitt passningsspel gång efter annan lovordades från läktarhåll. Vidare blixtrade de offensiva ungtupparna Julius Lindberg, Julius Johansson och Donat Zejnullahu till emellanåt och spred värme i den kylslagna januarikvällen. Sammantaget en ryckig tillställning där man bitvis fick se ett GAIS som visade fina tendenser, men det var även tydligt att spelet inte riktigt har satt sig än.

Text: Andres Kriisa

Laget (3-4-3)
1. Mathias Karlsson
6. Carl Elfgren Nyström
18. Boris Lumbana
3. August Wängberg
13. Fredrik Martinsson
14. Jesper Brandt
20. Predrag Randjelovic
25. Anton Snibb
8. Joackim Åberg
9. Paulo Marcelo
11. Julius Lindberg

Följande spelare byttes in i den andra halvleken:

2. Kenan Karaduz (U)
5. Marvin Dje Runqvist (U)
7. Donat Zejnullahu (U)
12. Youssef Fayad (U)
16. Adam Wästlund
17. Nuha Jatta
19. Julius Johansson
21. Sebastian Bertolozzi (U)
24. Joakim Bruhns (U)
30. Erik Wästgärds (U)