En gång på Östra ståplats – Emin om glädje

Han har under säsongen utmärkt sig med ypperliga insatser i sin rätta position som mittback. Moget, resolut och med en passningsfot av rang har Emin Grozdanic stuckit ut under första halvan av säsongen. Men det finns ytterligare en dimension av honom som även den stuckit ut – glädjen.

När GAIS har vunnit en match och segersången ekar från omklädningsrummet är det numer alltid en och samma man som tar den initiala tonen i lagets segersång. Den som sett klippen på sociala medier har noterat att inlevelsen och passionen håller världsklass och att glädjen är spik närvarande. Vi hörde oss för med Emin om just spetsegenskapen glädje.

Hur kommer det sig att det är just du som leder segersången när GAIS tagit tre pinnar?

– Nej, men det började redan på den tiden, vad var det 2018 2019, med Bosko som tränare. Då var det liksom jag som sjöng i omklädningsrummet och det var jag som kunde texten. Det blev bara en grej och sedan om vi var ute med vännerna eller laget och hade lite kul så var det jag som sjöng, så det blev en grej.

– Förra året var det Calle som ledde sången men detta året har det blivit jag. De gillar min aura men jag har inte bästa rösten men jag lägger ned hjärta i sången liksom. Så det var så det började. 

Har du fått glädjen med modersmjölken?

– Ja, ja! Hon stöttar mig hela tiden och det viktigaste är att hon alltid håller mig om ryggen och hjälper mig med privata grejer. Hon kan inte så mycket fotboll men allt annat omkring är hon där och hjälper mig när det kommer till mat, skolan eller jobb eller annat.

Vad har varit det mest glädjande under sommaren för din del?

– För mig har det mest varit att umgås med mina vänner. Det har varit lite Corona igen och viktigast har då varit att umgås med vänner och familj och samtidigt träna och hålla igång. För mig är fotboll allt och det roligaste som finns är att gå ut och träna, oavsett om det är med GAIS eller om det är med mina vänner. Det är fotbollen som ger mig glädje i livet.

Nu när laget tidigare varit inne i en negativ period, hur gör man för att hitta glädjen i vardagen?

– Det gäller att koppla bort fotbollen från sitt egna privatliv. Det gäller att gå ut och ha kul med sina vänner, att gå ut och ha kul med sin familj. Att ibland försöka koppla bort tankarna som man har. Vi har varit i en negativ trend och man kan inte  gå hem och ägna de tankarna 24 timmar om dygnet. Man försöker tänka bort det och tänka på annat positivt och vara med sin familj och sina vänner.

Förutom GAIS-segrar, vad finns det för andra saker som ger dig glädje i livet?

– Ja, det måste det ju finnas haha. Jag älska att umgås med min bror och vänner. Så fort vi säter oss ned eller går ut så är jag alltid jätteglad och tacksam över den tiden jag får vara med dem. Men annars så finns GAIS också högt upp på den listan.

Vem är lagets största glädjespridare, förutom du själv när vi vinner?

– Andersén, tror jag, han är sjuk i huvudet haha. Han vill ju bara vinna och när han vinner då går han loss och då får man höra det tills nästa match. Jag hörde det senast idag från den senaste matchen. Men när man förlorar får man också höra det och då mår man dåligt haha. Sån är han, en glädjespridare!

Seger mot Vasalund senast, kan du beskriva glädjen efter matchen?

– Det var som att vi vann en Champions League-final, speciellt efter den negativa trenden vi haft. Att få den vinsten gav oss en rejäl boost. Och att kunna fira den med våra fans efter matchen,  det gav inte bara oss spelare glädje utan även publiken så det var jättepositivt.

Härnäst väntar Trelleborg borta och många timmar i en buss. Hur gör man för att hitta glädje på en sådan bussresa?

– Man gör det på olika sätt. Vissa tar det bara lugnt, hörlurar i öronen och lyssnar på musik. Det är inte så lätt att hitta glädje i en buss när man åker fyra timmar, men man försöker. Man kan spela lite kort, eller slappna av och bara ta det lugnt. Alla förbereder sig på olika sätt. Jag gillar att prata så jag sitter längts bak med Adnan…

Vilka är det som sitter längst bak och tjötar?

– Jag, Adnan, Ricky och Kargbo också. Men det är jag och Adnan som håller igång snacket!

Kan vi räkna med att på sociala medier få se och höra dig dra igång ”En gång på Östra ståplats” på söndag?

– Ja, det får vi hoppas! Vi går för att vinna matchen och gör vi det så kommer det låta jävla mycket!  Den stora frågan är hur många supportrar vi får med oss, hoppas på många!

Söndagen är enligt vissa trossamfund vilodag, men för GAIS väntar ingen vila utan hårt arbete om Trelleborg ska betvingas. Kryddas det hårda arbetet med glädje så kan större delen av Trelleborg få höra grönsvart segersång ledd av lagets egna Lasse Berghagen, Emin Grozdanic. 

Text: Daniel Björnalm
Foto: Mikael Josefsson

Inför matchen

Detaljerna
Vad: Trelleborgs FF – GAIS.
När: Söndag 15/8 kl. 15.00.
Var: Vångavallen.
Domare: Fredrik Oppong.
Avstängda: Johan Blomberg, TFF.

Följ matchen:
Som vanligt kan du följa matchen via Discovery+ förutsatt att du har abonnemanget Total. Teckna ditt avtal via denna länk så får GAIS ett bidrag från Discovery+.

TFF har öppnat bortaläktaren för 85 gaisare och här följer lite information för dig som ska se matchen på plats:

  • Parkering för buss och bilar finns vid Söderslättshallen, cirka 200 meter från bortaentrén.
  • Entré består av 2 insläpp samt separat TIFO-grind.
  • Försäljning av sedvanligt kioskutbud inklusive korv och öl finns på plats.
  • Toaletter finns.
  • Hela arenan är rökfri.
  • OBS – inga biljetter säljs på plats.