Adnan Maric klar för GAIS

GAIS förstärker med 23-årige mittfältaren Adnan Maric och får därmed tillbaka ytterligare en spelare med tydlig koppling till klubben.

2012 debuterade en då 15-årig Adnan Maric i Gunnilse IS A-lag i division 2 och var allmänt betraktad som en av regionens mest lovande talanger. Inför säsongen 2013 lyckades GAIS säkra hans namnteckning på ett treårskontrakt framför flera uppvaktande klubbar. Han debuterade under försäsongen och gjorde sitt första mål för klubben i 3-1-vinsten över norska Østsiden IL och det blev totalt sju matcher för Makrillarna under säsongen.

Bara drygt ett år senare flyttade han vidare till Swansea City FC och det Walesiska lagets akademi, ett avtal som under 2016 förlängdes med ytterligare tre år. När avtalet sedan gick ut sommaren 2019 valde Adnan att inte förlänga och sökte efter en ny klubb, under hösten började han istället provträna med BK Häcken och där har han spelat fram till idag.

GAIS har noga följt Adnans framfart i BKH och noterat att han i första hand har spelat och tränat i de offensiva mittfältspositionerna i klubbens traditionella 4-2-3-1. Med tanke på att vi under sommarfönstret främst vill stärka vår offensiva styrka har intresset för att försöka plocka hem Adnan har varit mycket stort. Med tanke på att Adnan inte fått så mycket speltid på andra sidan älven tog GAIS kontakt med klubb, spelare och agent – och fick positiva svar från alla parter.

Under tisdagen skrev Adnan Maric på ett avtal om 2,5 år med GAIS vilket alltså gör att han spelar i grönsvart till och med säsongen 2022. Övergången har registrerats hos Fotbollsförbundet och vi hoppas att Adnan kommer att vara spelklar inom några dagar.

Nicklas Karlström, sportchef i GAIS, kommenterar övergången:

– Adnan har bra teknik och tillslag och kommer att kunna ha en central roll i laget. Han är väl skolad både i defensiven och offensiven och kommer in med ett bra tempo i kroppen. Det här är en framtidsman för GAIS och en kille som vet vad han vill med sin fotboll.

Stefan Jacobsson, huvudtränare i GAIS, kommenterar övergången:

– Adnan är en kompetent spelare med mycket erfarenhet trots att han bara är 23 år. Jag ser detta som en strategisk värvning som vi kommer att ha mycket nytta av under de kommande åren, men också som en spelare som mer eller mindre direkt kommer att kunna bidra till laget. Han kan spela i flera roller och kommer att bidra i spelet fram till straffområdet men också genom att fylla på i våra anfall.

Adnan Maric kommenterar sin återkomst till GAIS:

– Det är jättekul att vara tillbaka i GAIS och jag hoppas verkligen att jag ska kunna bidra till att vända trenden till något bättre. Nu längtar jag ut på planen, få speltid och visa vad jag kan göra för laget.

Du har pratat med tränarna om hur dom vill spela och din roll i laget, vad har ni kommit fram till då?

– Det var nyttigt att få höra mer om hur tränarna tänker och hur dom vill spela. För min egen del har vi pratat om flera olika roller utifrån vad det är som laget bäst behöver. Men jag är ju mycket av en box till box-spelare och jag hoppas kunna bidra både framåt och bakåt.

Det är länge sedan du var i GAIS, vad är du för en spelare idag?

– Ja, man är ju inte 17 längre så det är klart man har förändrats både som spelare och person. När jag flyttade till Swansea var det för att bli en bättre fotbollsspelare och det tycker jag verkligen att jag har blivit, jag har kvar dom egenskaper som jag hade tidigare men har utvecklats så att jag kan bidra mer offensivt.

Hur var det att flytta utomlands när du var så ung?

– Det var tufft helt klart, men det är inget jag ångrar. Det mesta har varit bra och jag har fått träna och spela mycket vilket också var det jag ville.

Lycka till i GAIS, det är garanterat många som kommer att bli glada över att du är tillbaka.

– Tack så mycket, så känner jag också. Det är kul att vara här igen.