2391-980x500

Westman vill ta revansch i cupen

Nu fortsätter GAIS äventyr i Svenska cupen med resa till Närke och match mot Örebro SK. För tränare Benjamin Westman och lagets supportrar väntar ett kärt återseende, men också kravet på att vinna för att ha kvar chansen till kvartsfinal.

GAIS.se fick tag på en förhoppningsfull tränare Westman efter avslutad fredagsträning i syfte att undersöka om laget lyckats ladda batterierna efter debaclet i Helsingborg.

Då var det dags för GAIS att ta sig an nästa allsvenska motståndare, hur bra uppdaterad är du på ÖSK?

– Jag har sett deras match mot Forward tre gånger och man kan ju säga att resultatet inte speglar matchen. ÖSK dominerade stort och hade bland annat tre bollar i virket. Dom borde ha vunnit med 3-4 mål men åkte på ett billigt mål tidigt i matchen. Men dom lyckades ju vända matchen till 2-1 innan deras dittills bästa spelare, Kalle Holmberg, åkte på ett rött kort. Det gav Forward tillräckligt med energi för att de skulle orka komma tillbaka och till slut få in en kvittering.

– Men ÖSK hade ett bra anfallsspel i matchen och för att få ett resultat med oss måste vi vara mer kompakta i vårt försvarsspel än mot HIF. Dessutom krävs det att vi blir bättre offensivt för att kunna sätta tryck på ÖSK och då krävs att vi vårdar bollen bättre när vi går till anfall. Mot HIF tappade vi den alldeles för enkelt vid ett antal tillfällen.

Du verkade missnöjd direkt efter matchen mot HIF, hur känns det nu en vecka senare?

– Nej, vi var ju inte alls nöjda direkt efter matchen och det är vi inte nu heller. Men man måste bryta ner spelet i mindre delar för att kunna analysera och dra lärdomar. Du kan räkna med att jag har vevat den många gånger i repris och det ger faktiskt lite annat intryck än hur jag upplevde den från sidlinjen.

– Det första intrycket var ju att vi var ute och flaxade en del, speciellt i första halvlek. Men när man tittar lite närmare på saken så får man en mer nyanserad bild. Det är klart att HIF vinner välförtjänt men de skapade faktiskt bara fyra klara målchanser på hela matchen och då bjuder ju vi dessutom på två av dessa. Att de sedan gör tre mål på fyra chanser visar ju att de hade hög kvalitet i sina avslut och då brukar man vinna.

Hur ser du på vår insats nu en vecka senare då?

– Under de första 20 minuterna tycker jag att vi är med helt ok. Under den perioden skapar vi några fina lägen, Luther har ett bra distansskott till exempel och Kieron får två riktigt fina chanser. Men sedan mellan minut 20 och 35 ungefär så går vi ner oss och vi tappar våra positioner i banan. Då blir det långa avstånd mellan lagdelarna och då får vi springa väldigt mycket i tomma intet.

– Sedan tycker jag att vi lyckas komma igen och kan förbättra spelet till andra halvlek. Vi pratade i paus om att vi måste pressa deras backlinje bättre och försöka vinna boll högre upp i plan för lite snabbare omställningar. Och det var ju precis det som vi lyckades med när vi reducerade, ett fint mål via bollvinst, omställning och avslut. Sedan får tyvärr HIF 3-1 alldeles för snabbt så vi hann aldrig riktigt få tryck på dom och det målet var ju en riktigt fin prestation av Bojanic.

Så vad har ni jobbat med under veckan för att vi ska vara bättre mot ÖSK?

– Vi har jobbat med lite av varje men givetvis också det som brast mot HIF. I tisdags körde vi t ex en rejäl dos av positionsspel med fokus på att pressa, täcka, ge understöd och hålla ihop laget och jag hoppas att det är något vi kan få se prov på nu på lördag.

– Sedan vill vi också få till lite bättre anfallsspel mot ÖSK. Jag tycker faktiskt att vi visade bättre offensiva takter mot Häcken och HBK än i matchen mot HIF. I lördags hamnade vi ofta i situationer där vi var tvungna att söka alltför svåra lösningar. Det blir gärna så när det inte riktigt stämmer, att vi hamnar i svårare spelmönster än vad vi kanske klarar av och att vi ska försöka hitta näste gubbe med en yttersida.

Mot HIF hade vi en del spelare borta, hur är läget i truppen nu?

– Det som är positivt är såklart att Shkelqim Krasniqi är tillbaka och med i matchtruppen för första gången i år, det ska bli roligt att se vad han kan bidra med. Men tyvärr har vi ju också några spelare som är utanför truppen, till att börja med är Danny Ervik avstängd efter utvisningen och Simon Guli har varit sjuk och kan inte spela.

– Sedan hade vi ju hoppats på att ha James Sinclair tillbaka, men eftersom han inte är klar till 100 % än så får han vila en vecka till. Detsamma gäller Dan Keat som åkte på ett motlägg mot HIF och kanske skulle kunna spela, men vi sparar även honom till kommande matcher.

– Johan Lundgren har flera veckor kvar innan han är tillbaka och även Liam Davis behöver lite mer tid innan han kan spela match igen. Sedan är tyvärr Luther Singh i Sydafrika för att förnya sitt pass inför träningslägret. Det är inte optimalt men vi vill ju ha med honom på lägret så det var inte mycket att välja på. Till sist så har Craig Henderson börjat träna med oss men han är inte spelklar för GAIS ännu.

Det låter som ett stort manfall. Inte den bästa uppladdningen inför match mot ett lag från Allsvenskan?

– Nej, skador och sjukdomar kommer ju sällan med lämplig tajming, men man kan inte fokusera på de som inte är med. Nu handlar det om att hitta en positiv känsla i den grupp som vi har att jobba med och jag är säker på att vi kommer att göra ett bra jobb när det blir dags. Dessutom är det ju viktigt att inte stressa de spelare som har skador eller överansträngningar så att de får tid till ordentlig rehab.

Och nu får vi också chansen att ge fler U-spelare en bra chans att närma sig A-laget. Pascal och Felix har ju varit med innan men nu får vi också i tävlingssammanhang säga välkommen till Emil Ursholm, Mattias Kano och Albin Nilsson.

Du nämnde vårt senaste nyförvärv Craig Henderson, hur har han sett ut på träning?

– Han ligger bra till rent fysiskt men han saknar den rätta touchen på bollen eftersom han inte har spelat tillräckligt många matcher under hösten. Men det vet både han och vi om och den känslan kommer snart tillbaka nu när han har kommit med i laget. Craig är en riktigt intressant spelare som kan spela på en kant men som jag främst ser i rollen som ”påfyllande” mittfältare. Han kommer att ge oss fler löpningar bakom motståndarens backlinje och just det är ju något som vi pratat mycket att vi vill förbättra.

Och i morgon ställs du mot din tidigare kollega Alexander Axén. Hur känns det?

– Inga konstigheter, Alec är en fantastisk kille och jag uppskattar honom både som människa och tränare. Man kan inte annat än att respektera hans fotbollskunskap och engagemang i det han gör. Jag har faktiskt precis pratat med honom på telefon och det verkar som att även ÖSK har några killar som kommer att få vila på lördag. Det blir ett kärt återseende att träffas inför matchen men när domaren blåser så tänker man ju inte på vem som står på andra sidan.

Till sist, är det något mer som du tror att GAIS-supportrarna behöver veta inför matchen?

– Det var härlig stöttning i Helsingborg och jag hoppas verkligen att många tar tillfället i akt och kommer med även till Örebro. Jag fick möjlighet att prata med några av alla de supportrar som var på plats i Helsingborg och det är kul att få förmedla hur mycket killarna uppskattar stödet. Sedan tror jag ju att det är många fans som tycker att det är kul när vi möter lag från Allsvenskan, det är ju lite mer namnkunniga lag och spelare där än i Superettan.