Dalkurd-6

Westman vill se ett modigare GAIS mot Dalkurd

GAIS har slickat såren efter förra helgens förlust mot AIK och är nu redo inför mötet med Dalkurds FF. Tränare Benjamin Westman hoppas nu att få se lite modigare Atleter och att laget tar ytterligare steg i det egna spelet. 

GAIS genomförde på fredagseftermiddagen den sista träningen inför den andra matchen i Svenska Cupens gruppspel mot Dalkurds FF. Därefter satte sig truppen på bussen med kurs mot Borlänge och morgondagens drabbning på Domnarvsvallen. GAIS.se tog sedvanlig kontakt med tränare Benjamin Westman för att stämma av läget i laget.

Hur ser du på matchen mot AIK nu när du fått lite distans till den?

– Till att börja med är det ju aldrig roligt att förlora, men efter att ha sett matchen några gånger så får man ju lite perspektiv på saker och ting. En första slutsats är ju att det både finns bra saker som vi ska ta med oss men också att det finns saker som vi måste lära oss av. Vi fick ju en trist start med ett tidigt insläppt mål och det gjorde ju att vi kom lite snett in i matchen. Det var ju väldigt olyckligt och man kan ju inte låta bli att fundera på vad som hänt och vi hade rett ut den situationen.

– Men sedan var vi ju under rejäl press, framför allt på deras vänsterkant, under första halvtimman och då var det rejält jobbigt. Vi gjorde en korrigering efter halva första då Johan Svahn gick närmare Nisse Johansson och Sebastian Möller fick ta ett kliv fram. Det gjorde att det blev svårare för AIK att sätta bollen i yta bakom backlinjen och då fick vi också bättre kontroll på dem.

– Sedan har vi ju 3-4 ganska hyggliga chanser som vi måste förvalta bättre. Vi har ett två mot två-läge som vi borde kunnat göra något mer av, Niclas Andersén var farligt framme vid ett tillfälle och även när Dardan bröstade ner bollen till Luka. Framöver blir det ju oerhört viktigt att få till det där sista momentet.

– I paus pratade vi sedan om att vi måste vara lite modigare och att vi ska kliva dit på dem lite mer och det tycker jag också att vi gjorde. Jag tänker till exempel på när Alexander Leksell klev fram och bröt ett uppspel vilket ledde till att Malkolm fick ett bra läge som också kunde ha resulterat.

– Men killarna arbetar bra under hela matchen och det märks att de är villiga att göra jobbet för varandra. Dessutom släpper vi ju inte till så mycket i det öppna spelet och det är ett område som ser bättre ut jämfört med vid samma tidpunkt förra året. Sedan får vi jobba med att vara lite modigare och att kliva på motståndaren lite mer.

Om du jämför årets lag med var GAIS stod vid samma tidpunkt 2016, vad kommer du fram till då?

– Man kan ju jämföra matchen mot AIK med förra årets cupmatcher mot Helsingborgs IF och Örebro SK. Då får man ju till att börja med säga att jag tycker att AIK är ett bättre lag än HIF och ÖSK och att de är ett av få svenska lag som verkligen uppträder som en maskin. De är fantastiskt synkade och alla vet vad de ska göra vid en viss given signal. Så redan där finns ju stor skillnad som man får ta med sig i jämförelsen.

– Men annars tycker jag att vi har kommit längre i år än i februari förra året. Vi har truppen klar tidigare och har haft färre skador och sjukdomar. Det gör att laget sitter ihop bättre nu än då och som jag sa innan så släpper vi inte till något i det öppna spelet. Mot HIF så var vi ju väl frikostiga med vad vi släppte till och där har vi tätat bra. Tittar man på de mål vi släppt in så är det en fast situation och två individuella misstag, men inget i öppet spel.

– Fortfarande har vi en bit kvar avseende vårt eget spel, men så var det ju faktiskt även förra året under försäsongen och den biten får vi jobba vidare med.

Är det något som ni gnuggat extra på i veckan?

– Nu jobbar vi mycket med vårt eget spel och vad vi ska göra i sista tredjedelen. Vi började ju bakifrån i januari och gick igenom målvaktens och backlinjens agerande, sedan har vi efter hand lagt på mittfält och forwards och kommit längre fram i plan. Nu sätter vi fokus på hur vi ska få till längre anfall och längre perioder av bollinnehav på motståndarens planhalva. Det hoppas jag att vi tar med oss till matchen i morgon och att vi kan se bra tendenser redan då.

Nu möter vi ytterligare ett lag som spelar 3-5-2, är det något ni pratat extra om?

– Det finns styrkor och svagheter med alla spelsystem och det pratar vi såklart om. Men här får man ju säga att det inte finns någon bättre trebackslinje i Sverige än den som AIK ställde på benen. Kanske kan det göra att vi bättre kan utnyttja svagheterna i en 3-5-2:a mot Dalkurd än mot AIK?

– Sedan handlar det en del om hur vi sätter in vår press, att vi kan komma lite högre upp på dem. Men Dalkurd är ju lite mindre förutsägbara än ”maskinella” AIK, det såg vi även förra året då någon i backlinjen helt plötsligt dyker upp som vänsterforward. Det är ju något som kan vara svårt att handskas med men också något som vi kan vända till vår fördel.

– Jag har sett matchen mellan Kristianstad FC och DFF och måste säga att KFC såg riktigt bra ut, framför allt under första halvlek. Då var Dalkurd lite trögstartade och kom inte riktigt igång med sitt spel. Men det får vi räkna med att de har korrigerat till matchen i morgon.

– Sedan har de kanske en lite annan profil i år, inte minst med tanke på att de fått in Yarsuvat och Bangura. Det ser ut som att de är mer villiga att hota i djupled än förra året då det var mycket fokus på bollinnehav – och det måste vi såklart se upp med. Men Dalkurd är ett bra lag och med tanke på vad de investerar i sin trupp så är det inte så konstigt.

Blir det några förändringar i truppen jämfört med förra veckan?

– Det blir en ändring då Arvin Shojaee utgår efter det att han varit sjuk i veckan. Vi har ju haft något som gått runt i truppen under några veckor och nu var det Arvins tur. Men det är ingen fara med honom och han är säkert tillbaka nästa vecka.

– Det innebär ju också att Calle Nyström och Dan Keat står över denna matchen men också där är tendensen positiv. Calle var med och tränade med boll igår och Dan Keat har också växlat upp och varit med på en del bollövningar under veckan.

– Så vill man jämföra med förra året så är ju också skadeläget bättre. Då hade vi ju flera spelare som var skadade eller sjuka vilket gjorde att det var svårare att få kontinuitet i laget. Min känsla är ju att det är en konsekvens av att vi arbetar lite annorlunda i år, med Conor som ansvarig för det förebyggande arbetet och att vi inom ledarstaben är överens om att inte riskera något med spelare som har känningar.

Lycka till i morgon!

– Tack ska du ha, vi ska göra jobbet och hoppas att vi kan se att vi lärt oss av förra matchen.

Inför matchen

Detaljerna:
Vad: Dalkurds FF-GAIS.
Var: Domnarvsvallen (hitta hit).
När: Lördag 25/2 kl. 14.00.
Domare: Jim Pettersson, Motala.

Matchtruppen:
Damir Mehic, Tobias Johansson, James Sinclair, Sebastian Möller, Steven Old, Aleksander Leksell, Niclas Andersén, Johan Svahn, Andreas Peterson, Erik Westermark, Dusan Djuric, Mattias Kano, Daniel Janevski, Pascal Olsson, Malkolm Moenza, Felix Kasper, Luka Mijaljevic och Dardan Rexhepi.

Koll på Dalkurd:
Missa inte den tidigare publicerade texten om DFF för att få bättre koll på GAIS nästa motståndare.

Dalkurd Away:
Det finns platser kvar i Gårdakvarnens bussar till Borlänge. Läs mer och boka din plats här. I entrérna till Domnarvsvallen accepteras Swish och kontanter.