August-Wängberg-1

Wängberg vill vinna till varje pris

När GAIS under transferfönstrets sista dagar plockade in August Wängberg så plockade man inte bara in en vinnarskalle, allroundspelare och Göteborgskille utan även en spelare som följt tränare Bosko Orovic hack i häl under nästan hela sin seniorkarriär.

GAIS.se fick sig en pratstund med den blonde vinnarskallen där han bland annat berättar om ett USA-äventyr, hans relation till Bosko och vilken som egentligen är hans favoritposition.

Hej och välkommen till GAIS August! Först och främst: Hur kom det sig att det blev GAIS nu i sommar?

– De hörde av sig och var intresserade och GAIS är ju en storklubb så det var klart man var intresserad. Och sedan så känner jag ju Bosko sedan innan och vet hur han vill spela och trivs bra med det liksom. Och han vet vad han får ut av mig.

Vad är dina första intryck av klubben så här långt? Du har varit här i en vecka ungefär?

– Det var väl en vecka sedan jag skrev på, ja! Det är väldigt professionellt och jävligt schysst lag. En familjär klubb känns det som – alla tar hand om varandra och man kommer snabbt in i det.

Trots din ålder har du hunnit med att representera Qviding i flera omgångar, Syrianska samt även ett äventyr i USA om jag förstått det rätt?

– Precis!

Har du lust att berätta lite kort om din karriär hittills?

– Qviding var där jag fick chansen i A-laget. Det var inte klart till en början att jag skulle få vara med i A-laget och sedan jag var 15-16 hade jag velat åka på collage (i USA) och testa att spela där. Jag hade hört att det skulle vara kul så då hade jag beslutat mig för att åka dit och testa. Sedan så blev jag trots det uppflyttad till Qvidings A-lag när Bosko var där – alltså samtidigt som det här då (USA-äventyret). Jag spelade ett halvår i A-laget där jag fick spela riktigt mycket, tyckte det var jävligt kul och trivdes riktigt bra men då hade jag redan bestämt mig för att åka till collage och jag tänkte att ”jag får ju testa det liksom!”

– Jag åkte dit och fick spela väldigt mycket även där men jag trivdes inte riktigt utan jag ville testa på det här hemma igen istället. Jag kom hem till Qviding igen och hade Bosko som tränare på nytt. Jag var i Qviding i två år och sedan skulle Bosko lämna samtidigt som mitt kontrakt gick ut varpå jag kände för lite nya utmaningar.

– Bosko gick till Syrianska och ville ha med mig dit helt enkelt. Sedan lämnade Bosko SFC efter 4-5 månader, jag minns inte exakt. För mig var det inte optimalt att plugga här i Göteborg samtidigt som jag tränade och spelade i Södertälje. Det blev för mycket och för stor uppoffring. Det var inte lika kul att spela fotboll utan jag ville komma hem och jag att jag rev kontraktet med Syrianska under sommaren. Jag kom tillbaka till Qviding där man kände sig hemma och visste vad man fick. Då låg ju klubben näst sist i division 1 när jag skrev på. Det kändes bra att få hjälpa till klubben att hålla sig kvar och det lyckades vi ju med.

Det låter som att du och Bosko följts åt en hel del. Hur skulle du säga att han är som tränare?

– Han är väldigt bestämd. Han vet vad han vill och är väldigt rolig. Jag går aldrig till träningarna och tänker att ”nu blir det en tråkig träning” som man vet att man ibland kan ha med andra tränare. Så har jag aldrig haft det under Bosko utan det har alltid varit ”fan vad kul det ska bli att träna” och man känner att man utvecklas. Så det är det jag främst har känt. Sedan får man lägga ner ett hårt jävla arbete för att han ska gilla en också. Det har jag ju märkt.

Men det har du ju lyckats med också uppenbarligen då?

– Ja, jo, precis (skratt).

Bosko har talat om dig som en ”utpräglad vinnarskalle”. Vad säger du om det?

– Jo, det stämmer väl. Så är det ju. Det är väl därav han gillat mig extra kanske – för att man vill vinna till varje pris.

Det behövs! (Skratt)

– Jo, precis! Han är en riktigt skicklig tränare. Den överlägset bästa jag haft.

Du är en mångfacetterad spelare vad jag förstått – vilken är din egentliga favoritposition?

– Det är väl i backlinjen jag trivs allra bäst egentligen men sedan så som sagt – jag kan spela över allt och där han och ledarna sätter mig. Det är bara väldigt kul att få representera GAIS också! Det är en riktig möjlighet.

Jag tackar så jättemycket för att du ställer upp! Lycka till på söndag mot Helsingborg!

– Det var inga problem alls. Tack så mycket!

Inför matchen

Detaljerna
Vad: Helsingborgs IF-GAIS.
När: Söndag 20/8 kl. 15.00.
Var: Nya Olympia.
Domare: Per Melin, Kävlinge.
Avstängda: Anton Wede och Alibek Aliev, GAIS.

HeIF Away
Åk med och stötta GAIS i Helsingborg på söndag! Gårdakvarnens buss kommer avgå kl 09:30 från Nya Ullevi. Resan ligger på 200 kr för samtliga. Anmäl dig direkt via denna länk.

Åker du med Makrillarna ska du befinna dig på Heden vid Exercishuset senast kl 10:30 då bussen avgår. Priset är 50 kr för dig som är medlem i Makrillarna och 100 kr för övriga. Anmäl dig direkt via denna länken.

Biljetter
Du köper förköp till matchen via denna länk.