image

Vem blir GAIS nästa cuphjälte?

Malkolm Moenza var det i augusti förra året och Andreas Drugge för nästan precis två år sedan. Vem blir nästa Gaisare att knipa hjälterollen i ett cup-drama? Kanske blir det Luka Mijaljevic som vi hälsar välkommen in i GAIS matchtrupp för första gången.

Äntligen är det dags för GAIS att inleda tävlingssäsongen 2016. De kommande tre veckorna ska Atleterna försöka ta sig vidare i Svenska cupen via matcher mot Helsingborgs IF (b), Örebro SK (b) och BK Forward (h).

I den fas av Svenska cupen som startar nu är de 32 kvarvarande lagen lottade till åtta grupper med fyra lag i varje. Segraren i respektive grupp går vidare till kvartsfinaler som lottas efter gruppspelets avslutning och spelas i mitten på mars. Samtliga lag spelar alltså tre matcher i gruppspelet och först ut för GAIS är alltså Helsingborgs IF på Olympiafältet. plan 10 på lördag 20/2 kl. 14.00.

Nu ska nya hjältar födas

Varje år skapar Svenska cupen en rad hjältar som med hjälp av avgörande insatser och mål kan försäkra sig om en plats i supportrarnas hjärtan. När GAIS betvingade Norrby i höstas var det Malkolm Moenza som fick hjälterollen efter att ha avgjort straffdramat. Många Grönsvarta supportrar kommer säkert också ihåg spänningen och glädjen då GAIS tog sig till kvartsfinal i cupen för två år sedan. Då kom avgörandet i gruppspelets sista match på Valhalla då Andreas Drugge avgjorde på straff på övertid mot AFC United.

GAIS hade som helhet gjort en tämligen blek insats i matchen och allt pekade på att det skulle bli en mållös tillställning. Men i slutet av matchen flyttade dåvarande tränaren Askebrand upp mittbacken Marcus Översjö på topp mellan Fredrik Jonson och Linus Tornblad och belöningen skulle komma. I matchens skälvande slutsekunder så gick nämligen just Översjö omkull efter en närkamp vilket fick domare Lerjéus att peka på straffpunkten. Klockan hade passerat de tre tilläggsminuter som aviserats när Drugge i matchens sista spark säkrade en 1-0-seger och avancemang till kvartsfinal för GAIS.

Tyvärr blev det sedan respass i nästa match och då, precis som i morgon, var det Helsingborg som stod för motståndet. HIF lyckades via mål från David Accam och GAIS-bekantingen Alvaro Santos vända matchen efter Bobby Warshaws tidiga ledningsmål. När Grönsvart nu åter springer ut för att möta de rödblå skåningarna i cup-sammanhang har vi alltså revansch att utkräva.

GAIS ska göra jobbet för bättre offensiv

GAIS har under försäsongen spelat två träningsmatcher med varierande spelkvalitet under olika perioder i matcherna. I den första matchen mot BK Häcken inledde GAIS starkt för att sedan få se hemmalaget ta över taktpinnen och trycka tillbaka Atleterna. Förra helgen startade HBK piggt på Valhalla men Grönsvart kunde efter hand stärka sina positioner utan att för den skull dominera händelserna. Mot HIF hoppas firma Westman & Ljung säkert att få se en prestation där laget kan hålla jämna steg med motståndarna över 90 minuter.

GAIS.se fick tag på Jesper Ljung efter fredagens träning för att fråga hur tankegångarna går inför matchen.

Hej Jesper, hur är förväntningarna inför matchen?

– Vi är riktigt sugna på att komma igång och det har synts i spelarnas ögon att de nu känner att det är ytterligare ett snäpp upp från träningsmatcherna. I de två matcherna vi har spelat så har vi sett bra ingredienser i vårt spel men nu vill vi se att vi kan göra det bättre i längre perioder under matcherna. Det handlar såklart om att ständigt vilja bli bättre men också att kunna hålla en hög nivå över en hel match.

– Ytterligare en sak som vi vill se är att vi kan lyckas bättre i det offensiva spelet och kan skapa fler målchanser. Det handlar om att vi måste ta oss fram med bättre kontroll och att spelare ska göra rätt val i sista tredjedelen. Det handlar mycket om att hitta tajming och kemi mellan de offensiva spelarna och att det ger ett bättre samspel dessa emellan. Det är små marginaler och i vissa situationer har chanserna uteblivit för vi har gjort fel val i den sista passningen.

Berätta lite om hur GAIS matchplan kommer att se ut?

– Man kan ju säga att vi är lite ”underdogs” ur perspektivet att HIF är allsvenska och vi spelar i Superettan, men det är inte så det känns och det är inte så vi tar oss an matchen. Vi går in för att jobba med vårt spel och försöka att hitta vägar framåt genom mittfältet. Vi ska våga ha boll och bygga upp anfallen, inte bara försvara och försöka hitta lägen för omställningar.

– Som vanligt är det också viktigt att vi gör jobbet. Att alla spelare fortsätter att göra sitt yttersta för laget och då brukar det komma ut bra saker ut av det. Det finns såklart fler delar av vår matchplan men att spela vårt eget spel och att göra jobbet är viktiga delar ur ett övergripande perspektiv.

Nu är det är dags för nya cup-hjältar att födas, hur kommer ni att formera laget? Vilka får chansen att bli hjälte?

– Ja, laguttagningen håller vi gärna på till i morgon. Men det är ju riktigt kul att kunna meddela att Luka Mijaljevic nu är tillbaka och redo för att spela sin första match i GAIS. Däremot är ju Johan Lundgren skadad sedan HBK-matchen och Shkelqim Krasniqi får vänta en ännu vecka på att bli matchklar. Tyvärr har också både James Sinclair och Liam Davis känning av överansträngningar och de kommer också att få vila.

– Vi väntar också på att Felix Kasper Eliasson och Pascal Olsson ska bli registrerade för att få spela tävlingsmatch i seniorsammanhang så denna gång är vi tyvärr någon man kort i truppen.

Tack Jesper och lycka till mot HIF. Det ska bli spännande att följa er i morgon!

– Tack för det. Vi ska göra allt vi kan för att det ska bli en kul cup-helg.

Dags för cupfest

Vi tror att matchen kommer att locka ett stort bortafölje och rekommenderar dig som tänker se matchen på plats att ta del av information i separat artikel.

GAIS har tagit ut följande trupp till matchen mot HIF:

Tommy Vaiho, Jesper Johansson, Danny Ervik, Carl Nyström, Steven Old, Björn Andersson, Malkolm Moenza, Dan Keat, Arnar Bragi Bergsson, Kieron Cadogan, Luther Singh, Pule Maraisane, Simon Guli, David Johannesson, Luka Mijaljevic.

Vågar vi hoppas på att Luka Mijaljevic får bli GAIS cuphjälte i sin första insats i den grönsvarta tröjan? Ett avgörande mål i debuten skulle ge honom en säker plats i många supporterhjärtan. Välkommen till Olympiafältet, plan 10 för att stötta GAIS till nya framgångar i Svenska cupen.

Väl mött!