BW-träning-GU

Välkommen på fotbollsfest – dags för hemmapremiär!

Äntligen är det dags för en av årets stora högtidsdagar – hemmapremiären för GAIS. Nu väntar en tuff match mot en kompetent motståndare, förhoppningsvis inför storpublik och med grym stämning på läktaren. Och kanske med ett nytt konstverk från GAIS Tifo?

Efter 160 dagar utan matcher på Gamla Ullevi är det äntligen dags igen. Den 30:e oktober 2016 stod Dalkurd FF som motståndare i förra säsongens sista hemmamatch och nu, lite drygt fem månader, senare får GAIS chans till revansch efter det som då slutade med en snöplig 0-1-förlust.

Välkommen att stötta GAIS i hemmapremiären – lördagen den 8/4 kl. 16.00 är det som gäller och vi rekommenderar att du skaffar årskort eller förköpsbiljett så att du slipper köer på plats.

Köp biljett till GAIS-Dalkurd FF

Köp Årskort

Välkommen på fotbollsfest

I förra årets hemmapremiär vann GAIS med 2-0 över IK Frej inför drygt 4000 på läktarna. Matchkvaliteten var kanske inte vad supportrarna hade hoppats på men man kunde glädjas åt tre vunna poäng trots att Malkolm Moenza blev utvisad med nästan en halvtimma kvar av drabbningen. Dessutom var det många som var imponerade av det fantastiska tifo som GAIS Tifo skapat inför matchen – en hyllning till några av Atleternas största spelare.

Du kommer säkert ihåg att Makrillarna under 2016 gjorde Gamla Ullevi till en ointaglig borg och att laget radade upp tolv hemmamatcher utan förlust. Det skulle dröja fram till slutet av september – och den 13:e hemmamatchen – innan Ljungskile SK lyckades bryta sviten. Totalt sett blev det två förluster på hemmaplan under hela säsongen och det andra laget som lyckades med det konststycket var som ovan nämndes just morgondagens motståndare Dalkurd FF.

Det finns all anledning att tro att 2017 års hemmapremiär kan bli en match som lockar mycket folk. Superettan är hetare än på många år, det ser ut att kunna bli riktigt fint vårväder och våra gäster är seriefavoriten Dalkurd, som dessutom förmodas ha ett gäng supportrar på plats.

GAIS är starka på hemmaplan, klubben har en stark trupp och spelare och lagledning har tagit sikte på en plats inom topp-5. Initierade källor talar också om att GAIS Tifo har något extra på gång – men vad är självklart hemligt. Allt talar alltså för att det kommer att bli en riktigt fin fotbollsfest när GAIS drar igång hemmasäsongen.

Som uppladdning inför hemmapremiären har GAIS tränat de sedvanliga passen under veckan, dock kryddat med en öppen träning på Gamla Ullevi inför ett gäng trogna supportrar. Underlaget på arenan är som bekant nytt för i år och under 2016 ska Atleterna spela på en matta med 95% naturgräs förstärkt med 5% konstgräs. Nu fick spelarna en möjlighet att känna på underlaget som en del i förberedelserna inför säsongen och spelarna gav hybridgräset fina vitsord efter träningen.

A-öppen-träning

Under den öppna träningen visade spelarna uppskattning också att man är rejält taggade inför lördagens match och allt fokus ligger på att få till en bättre prestation än i mötet med Norrby. GAIS tränare Benjamin Westman var ju besviken efter matchen på Borås Arena och i en intervju tidigare i veckan efterlyste Calle Nyström ett bättre passningsspel över hela linjen. GAIS.se fick möjlighet att prata med Benjamin efter fredagens träning och matchgenomgång och var såklart nyfikna på förutsättningarna lördagens match.

Nå Benjamin, hur ser du tillbaka på premiärmatchen nu nästan en vecka senare?

– Jag känner fortfarande att vi inte fick igång vårt eget spel på det sätt som jag hoppats på. Norrby gjorde det trångt för oss centralt, vi fick inte fart på passningsspelet och då är det svårt att etablera något anfallsspel. Sedan måste man också nämna att Norrby gör det bra och att de visar det som vi var förberedda på, att de är ett taktiskt skickligt lag och att de inte kommer att släppa några billiga poäng under året.

– Vi kan ändå ta med oss ett stabilt försvarsspel och det var glädjande att Damir Mehic fick möjlighet att visa upp vilken fantastiskt duktig målvakt han är. Dessutom kan jag och spelarna inte nog understryka vilket fantastiskt stöd vi får från läktarna. Det var igen helt magiskt och jag önskar såklart att vi kunde återgäldat stödet med en vinst.

– Mitt intryck var också att vi blev bättre på slutet och det kändes som att vi kom allt närmare ett mål. När domaren blåste dök ju tanken upp att man skulle velat lägga till 5-10 minuter till så kanske vi hade klarat det. Men både lagledning och spelare är helt överens, vi har en högre nivå i laget än vad vi visade och det ska vi plocka fram mot Dalkurd.

A_GU-PRAC-20170406-MJ-25

Nu väntar ändå en rejäl utmaning då vi ställs mot de topptippade dalmasarna. Hur tänker du kring matchen?

– Det är ett bra lag men vi har haft tre jämna matcher mot dem under senaste året och det kommer att bli något liknande i morgon. Vi har två 2-2-matcher i Borlänge och en förlust på hemmaplan där vi ju brände en straff på slutet. Så skillnaden mellan lagen är inte stor och det kommer som vanligt att avgöras på små detaljer och marginaler.

– Jag har såklart sett flera av deras matcher och nu senast premiären mot BP. Då fick de inte riktigt igång sitt spel i första halvlek men blev bättre i andra, delvis för att BP då blivit trötta av att ha löpt mycket för att stänga ytor. Det är såklart något som vi måste ta med oss, att vara smarta i press och löpningar – att göra jobbet men också se till att vi kan hålla en hög nivå över 90 minuter.

Hur ser läget i truppen ut, har vi några spelare som kommer tillbaka efter sjukdomar och skador?

– Det går helt klart åt rätt håll men det gäller att vara smart i hur vi disponerar spelarna. Niclas Andersén ser bra ut men vi vill inte chansa med honom nu utan han får en vecka till på sig. Han har tränat med laget ett tag nu och får han köra fullt under nästa vecka så kommer han vara med därefter. För Arvin Shojaee är det ungefär samma läge, hade det varit sista matchen så kunde han också spelat, men med en vecka till i träning så är han också ”fit for fight”.

A-GU-PRAC-20170406-MJ-11

– Sedan åkte ju Dusan Djuric på en rejäl influensa i förra veckan och han började träna med laget idag, men han är inte redo att spela till helgen. Men bedömningen är att det är samma läge för honom, om det inte händer något så kommer han vara tillbaka i full träning på måndag och det innebär att vi nästa vecka har hela truppen i full gång.

Det är ju fina nyheter för såväl dig som alla fans, men har vi några förändringar i truppen inför morgondagens match?

– Vi har gjort precis som inför Norrby-matchen och tagit ut en bruttotrupp om 20 killar och sedan kommer vi att minska ner den till 18 inför matchen. Det innebär att vi kallar samma spelare till match som förra helgen och sedan får vi se vilka som kommer med i den slutliga truppen.

– Men förra veckan så fick ju både Felix Kasper och Dan Keat stå utanför truppen och de har fått en veckas träning till så de är kanske med och aspirerar på en plats på lite annat sätt än mot Norrby. Men vi väntar som sagt med att fatta beslut om det till efter vi vet hur alla killar känner sig på matchdagen.

Lycka till i matchen i morgon!

– Tack för det. Vi ska göra allt vi kan för att se till att det blir en bra prestation och förhoppningsvis en fin fotbollsfest för alla på läktarna.

Foto: Mattias Järelöv

Inför matchen

Detaljerna
Vad: GAIS-Dalkurd FF
När: Lördag 8/4 kl. 16.00.
Var: Gamla Ullevi.
Domare: Jim Pettersson, Motala.

Matchtruppen
Damir Mehic, Tobias Johansson, James Sinclair, Carl Nyström, Steven Old, Alexander Leksell, Sebastian Möller, Erik Jonasson Westermark, Daniel Janevski, Johan Svahn, Malkolm Moenza, Andreas Peterson, Pascal Olsson, Felix Kasper, Dan Keat, Luka Mijaljevic, Dardan Rexhepi,  Ajdin Zeljkovic, Alibek Aliev och Rickson Mansiamina.