Jonas-Andersson-4

Valberedningen föreslår Jonas Andersson som ny ordförande i GAIS

Inför GAIS årsmöte den 11:e mars föreslår valberedningen att Jonas Andersson ska bli klubbens nästa ordförande.

I fredags kom information från GAIS valberedning inför det kommande årsmötet. Valberedningen berättade då att man löpande kommer att informera om de personer som man föreslår som ny ordförande, nya ledamöter, eventuella suppleanter, revisorer samt revisorssuppleanter.

På GAIS.se kommer vi under tiden fram till mötet att presentera respektive kandidat i en kortare intervju och först ut är Jonas Andersson som föreslås som ordförande i GAIS. Med tanke på att Jonas är föreslagen i rollen som ordförande har vi dock valt att göra dagens intervju lite längre än de kommande i syfte att ge klubbens medlemmar möjlighet att lära känna honom lite bättre.

Hej Jonas, grattis till att vara valberedningens förslag till GAIS nästa ordförande. Får man börja med att fråga hur det känns?

– Tack så mycket. Jag känner stolthet över att bli tillfrågad, men har också stor respekt för uppdraget och utmaningen.

Du kan väl börja med att berätta lite om din bakgrund och vem du är?

– Jag är född och uppvuxen i Falkenberg men flyttade till Göteborg efter gymnasiet och idag bor jag i Partille. Jag är politiker för Liberalerna och jobbar med Hälso- och sjukvårdsfrågor inom Västra Götalandsregionen där jag är ett av 15 regionråd. Jag är 53 år och min familj består av en särbo och två vuxna utflugna barn.

– Jag har alltid varit väldigt idrottsintresserad både som utövare och åskådare och höll på med flera sporter parallellt under uppväxten. Bland annat spelade jag fotboll i Falkenbergs FF som på den tiden höll till i de lägre divisionerna, men den sport som jag höll på med längst var faktiskt volleyboll. Som åskådare är jag allätare och ser gärna på sport både live och på tv, allt utom möjligen motorsport och kampsport.

Hur hamnade du i Göteborg?

– Jag var tidigt också politiskt engagerad och då inte minst kring internationella frågor, bistånd och att isolera Sydafrika och jag gick tidigt med i (det som då hette) Folkpartiets ungdomsförbund. Efter gymnasiet flyttade jag till Göteborg i samband med att jag blev erbjuden att jobba som ombudsman i ungdomsförbundet. Sedan fick jag lite större ansvar i en roll som förbundsombudsman och på den vägen är det. Det var roliga år och starten på en yrkesbana inom politiken och där är jag fortfarande är kvar, precis som att jag också är kvar i Göteborg.

Har du varit politiker i hela ditt yrkesliv?

– Nej, inte riktigt. Jag startade och drev ett eget företag under en tid för länge sedan. Min erfarenhet och utbildning finns inom personal- och organisationsfrågor och affärsidén handlade om att jag skulle kunna hjälpa entreprenörer som drev företag i tillväxt med administration, personal- och strukturfrågor. Men jag var för dålig på att sälja mig själv, och framför allt för dålig på att ta betalt för mitt arbete, så det lyfte inte riktigt.

– När det sedan blev klart att man skulle slå ihop landstingen i väst till Västra Götalandsregionen 1998 så kände jag att det där är ju en av de största samhällsförändringarna i modern tid och där vill jag vara med. Så då var det ett enkelt val att pausa företagandet och gå tillbaka in i politiken. Fast mitt företag finns faktiskt kvar än idag men nu handlar uppdragen istället om att jag anlitas som mötesordförande, moderator eller konferencier.

– Det kanske också är så många gaisare känner igen mig, för jag har varit mötesordförande vid GAIS årsmöten under de senaste åren.

Hur ser din koppling till GAIS ut?

– Det är något jag har med mig sedan väldigt unga år. När jag var barn så hade jag en gammelmorbror, om det heter så – alltså mannen som var gift med min mormors syster, som var gaisare och det var han som planterade klubben i mitt huvud. Jag minns till exempel att han hade spelat pingis med Karl-Alfred och när jag sedan fick en GAIS-vimpel av honom så blev ju min koppling till klubben väldigt påtaglig.

– Jag kommer ihåg att jag 1973 hade kommit över ett spelschema för Allsvenskan och minns att jag kollade vad det gick för matcher på min födelsedag. På den tiden spelades ju i regel alla matcher på samma dag, men på min 8-årsdag gick det bara en match och det var mötet mellan GAIS och Hammarby. Så jag önskade mig att få gå på den matchen som födelsedagspresent och så blev det.

– Det blev min första GAIS-match och jag minns att den slutade 2-2 och att Ronnie Hellström stod i Hammarbys mål, Kjell Uppling stod för övrigt mellan stolparna för GAIS.

Och sedan var du fast eller?

– Både ja och nej. Under ungdomsåren följde jag mycket engelsk fotboll och jag blev inte riktigt aktiv GAIS-supporter förrän flera år senare. Det var 1999 då jag, lite av en tillfällighet, hamnade på GAIS-Falkenberg på Gamla Ullevi och det blev ett kärt återseende. Sedan dess har jag inte missat många hemmamatcher och har dessutom fyllt på med ett antal bortamatcher varje år. Det handlar för mig som för så många andra gaisare om en stor, men ofta obesvarad, kärlek till klubben.

Nu är du föreslagen som ordförande, kan du berätta lite om processen och dina diskussioner med valberedningen?

– Jag hade kontakt med valberedningen för ett par år sedan och då handlade det om om en plats i styrelsen. Tyvärr passade ett engagemang i klubben inte så bra in för mig med tanke på vilka andra uppdrag jag hade så då blev det inget med det. Men nu under hösten 2018 så tog vi upp diskussionen igen och eftersom jag nu är på väg att avveckla några av mina uppdrag så passar det bättre.

– Sedan när frågan om ordförandeskapet dök upp så sa jag först att jag är osäker på om jag har rätt profil för den rollen. Jag har en annan bakgrund än de personer som haft posten de senaste 20 åren och jag har inte något stort kontaktnät avseende beslutsfattare i större företag. Men valberedningen menade att man sökte en lite annan profil till ordförandeposten nu och att det kommer att finnas andra i styrelsen som sitter på bra kontaktnät i näringslivet. Så efter hand som jag fick mer information så insåg jag att valberedningen sökte efter en person som matchar rätt bra in på min profil.

Det låter intressant – vad är det som du hoppas kunna bidra med?

– Jag kommer från en bakgrund där det gäller att organisera hur man arbetar och där det är viktigt att man kan få med många på tåget. Jag har en demokratisk ledarstil, gillar att skapa struktur och vill hjälpa till att få fram och kanalisera den energi som vi alla vet finns kring klubben. Jag är van att jobba långsiktigt och det tror jag kommer att behövas också i GAIS under de kommande åren.

– Dessutom skulle jag säga att jag är en föreningsmänniska och att det gör att jag har förståelse för vilken logik som finns i verksamheten.

Att vara ordförande i GAIS låter som en stor utmaning, vet du vad du ger dig in på?

– Ja, det tror jag faktiskt. Jag har haft många och långa diskussioner med valberedningen, de som blir kvar från nuvarande styrelse och givetvis också avgående ordförande Glenn Heiman och tidigare ordföranden Tomas Andersson. Sedan har jag såklart också träffat de som kommer att föreslås av valberedningen till den tillträdande styrelsen och diskuterat nuläge och framtid med dem.

– Så jag vill nog säga att jag har bra koll på hur läget ser ut och vad det är för utmaningar som väntar. Jag ser utvecklingspotential för klubben men jag vet också att det inte kommer att bli någon dans på rosor under de första åren.

Hur skulle du säga att klubben mår idag?

– Läget är inte lika nattsvart som det ibland låter, men heller inte så bra som man önskar. Om jag får koppla liknelsen till mitt jobb inom vården så kanske man kan säga att vi mådde sämre för ett tag sedan och att vi nu håller på med vår rehab.

– Inför året kommer klubben att ha den mest försiktiga budget som vi haft på många år och det bidrar till att risken för överraskningar är mindre än tidigare. Läget just nu är att vi har ansträngd ekonomi men att vi vet varför det ser ut som det gör. Så om vi bara klarar av att hålla kostnadssidan framöver så ska vi kunna driva klubben framåt i positiv riktning. Ska jag återknyta till vårdtermer så andas vi i alla fall utan respirator nu och det är ett viktigt steg för tillfrisknande.

Så vad tänker du att styrelsen och klubben behöver fokusera på för att må ännu bättre framöver?

– Jag skulle säga att det finns några områden som är väldigt högt prioriterade. Till att börja med måste vi se till att klubben får en bättre ekonomisk situation och det gör vi genom att successivt öka intäkterna.

– Sedan är det viktigt att vi kan få ordning på vår organisation och hur vi arbetar i och utvecklar klubben. Här finns nog ett antal ordning och reda-frågor som är viktiga att klara ut. Vi kommer också att behöva få till ett framtidsdokument som bättre beskriver vart vi är på väg och hur vi ska ta oss dit.

– Det känns också prioriterat att utveckla Gaisgården för att få en bättre fungerande träningsanläggning och hemmaplan.

Ekonomin kommer även fortsatt att stå i fokus alltså?

– Ja, över tiden är det helt nödvändigt att vi kan öka klubbens intäkter även om det är en svår ekvation. Verkligheten är ju att mycket bestäms av hur det går på planen, spelar vi bra och tar poäng så kommer det fler åskådare på matcherna och då blir det mer intressant att vara med som partner vilket ger ökade resurser att satsa på sporten och så snurrar det hjulet på.

– För att lyckas på intäktssidan är det viktigt att vi har ett strukturerat och effektivt sätt att arbeta och att rätt personer kan fokusera på denna uppgift. Det är kanske viktigare att de som är skickliga på att göra affärer kan ägna tid åt det, istället för att delta i diverse möten som handlar om annat. Men jag vill inte gå något i förväg här, utan detta blir en fråga som styrelsen och verksamheten får diskutera mer efter årsmötet.

– Angående ekonomin kan man ju också tillägga att det är viktigt att vi nu kan uppvisa disciplin i klubben och se till att hålla oss till planer och inom budget. Att ha kontroll på kostnaderna är en viktig fråga i år och framöver.

Vad har du för tankar kring hur styrelsen respektive klubbens personal ska arbeta?

– Jag tror att det finns ett antal ordning och reda-frågor som vi behöver reda ut. Vem i styrelsen gör vad, vem i klubben gör vad, hur fattar vi beslut och hur kommunicerar vi ut det såväl internt som externt. Det måste finnas någon form av ramverk som visar på hur vi ska jobba inom klubben och som gör att vi inte genar i hörnen.

– Jag vill ha högt till tak och förväntar mig att det kommer att vara diskussion kring för klubben viktiga frågor. Men när beslut väl är fattade är det viktigt att alla jobbar i enlighet med vad vi har bestämt.

– Jag kan bidra till klubbens utveckling genom att jag har en bakgrund i att skapa struktur och organisation. En ordförande ska se till att vi fattar beslut på goda grunder, men det är inte jag som ska utföra arbetet själv. Snarare tvärtom så tror jag att det viktiga är att fördela ut uppgifter så att både styrelsen och personer som deltar i olika arbetsgrupper kan se till att det händer saker som är bra för GAIS.

– Men totalt sett känns det som att det finns en väldigt god samlad kompetens i den föreslagna styrelsen och bra förutsättningar för att kunna skapa en positiv utveckling för klubben på lite sikt.

För några veckor sedan kom det information om GAIS nya sportråd. Hur ser du att den gruppen ska arbeta?

– Vad gäller sportrådet så är jag glad för att vi har knutit ett antal kunniga personer till den gruppen, men sedan gäller det att vi från styrelsen kan formulera en uppdragsbeskrivning som berättar vad det är som de ska lägga arbeta med och hur de ska prioritera och rapportera. Det gäller helt säkert även inom andra områden och för andra grupper som är eller kommer att vara verksamma inom klubben.

Vad ska vi förvänta oss för utveckling och resultat under året?

– Ser vi till sporten så är det nog bra om vi kan skruva ner förväntningarna och inte per automatik utgå ifrån att vår historik gör att vi kommer att tillhöra serietoppen. Jag hoppas såklart att det ska gå så bra som det bara kan, men jag är en ganska krass person och är medveten om att det lika väl kan bli en säsong där vi får kämpa i fel ände av tabellen. GAIS kommer knappast att tillhöra favoriterna till direktuppflyttning men det kan å andra sidan vara ett bra utgångsläge för oss.

– Vi måste vara realister och det kommer ju inte att bli någon Allsvensk medalj inom de närmaste åren. Men blir jag vald vid årsmötet så är det en resa som börjar då och som jag ser långsiktigt på, även om jag också vet att det finns många här och nu-frågor för klubben. Men får vi ordning på det kortsiktiga så kommer det finnas bättre möjligheter för klubben framöver.

Vad är en rimlig målsättning för klubben på längre sikt?

– Jag vill inte gå i förväg och hitta på mål eller en vision för klubben, det ska vi jobba fram på ett sätt som känns rätt för klubben, styrelsen och medlemmarna. Jag tror att vägen framåt är att klubben måste bli lite bättre för varje år och vi får ha respekt för att det vi hoppas på inte ligger om hörnet.

– Jag nämnde ju tidigare att det är viktigt att formulera ett framtidsdokument, men det viktiga är ju att det blir rätt snarare än att det går fort. Den typen av arbete måste få ta tid men det är viktigt att det ska kunna pågå och drivas framåt samtidigt som vi jobbar med här och nu-frågorna.

– Men om jag får uttala mig bara som supporter så kan jag ju säga att det vore en dröm att få åka på en bortamatch i Europa om sådär tio år eller liknande.

Fotnot

GAIS valberedning består av följande kvartett: Anders Björklund, Bert Granberg, Peo Ek och Tommy Leandersson.

Du hittar mer information om årsmötet via denna länk.