GAIS-1966

Ur arkivet: GAIS tar minnesvärd dubbelseger mot ÖIS

Som uppladdning inför årets hemmaderby bläddrar vi arkiven och finner ett jubileum värt att fira! För idag är nästan på dagen 50 år sedan GAIS gjorde processen kort med ÖIS i höstderbyt på Nya Ullevi och därmed säkrade man en fin derbydubbel.

Inför varje derby skriver vi på GAIS.se om minnesvärda rivalmöten från förr. I fallet med ÖIS är ju invigningen av Gamla Ullevi (2009) och seriepremiären 2006 två favoriter, men idag söker vi oss längre tillbaka i tiden och uppmärksammar 50-tioårsjubileet av de dubbla derbyvinsterna 1967.

Denna säsong är värd att komma ihåg inte bara för att GAIS mosade stadens rödblå fotbollsförening. Atleterna gjorde en stark säsong och låg på fjärde plats när slutspurten i serien drog igång. Laget hade ett fint läge men tyvärr räckte inte de grönsvarta krafterna hela vägen för att blanda sig i medaljstriden. Istället blev det blev till slut en fullt godkänd åttondeplats, vilket för övrigt är den tabellplacering som Grönsvart huvudsakligen prenumererade på under 60-talet.

Idag berättar vi om de dubbla derbysegrarna mot ÖIS och förhoppningen är såklart att nutidens GAIS kan notera motsvarande resultat i det stundande derbyt som 1967 års upplaga klarade av.

Guldbollen-vinnare Olsson visar vägen till seger i höstderbyt 

Eftersom det nästan på dagen är 50 år sedan så börjar vi med att minnas höstderbyt då GAIS, precis som nu, är hemmalag. Den 7:s september 1967 tog Makrillarna emot lokalrivalen och självklart var det Nya Ullevi som var matcharenan.

Trots att matchen spelades bara fyra dagar efter det att Sverige gick över till högertrafik så hade drygt 14.000 supportrar hittat till den gamla VM-arenan. Hemmapubliken kom med höga förväntningar och Grönsvart var – inte minst baserat på den fina tabellplaceringen – favoriter i drabbningen.

Det var också GAIS som startade matchen bäst och efter en knapp halvtimma av matchen öppnade lagets stora stjärna Janne Olsson målskyttet. Hemmalaget hade tagit kommandot i matchen och ledningsmålet gjorde greppet om handlingarna tydligare. Visst stack ÖIS upp vid några tillfällen men inte tillräckligt för att på allvar utmana Leif Andersson i målet. Följaktligen stod sig Grönsvarts 1-0-ledning till pausvilan.

Det var för övrigt logiskt att det var just Olsson som fick inleda målskyttet, han vann den interna skytteligan 1967 och var en av Allsvenskans bästa spelare. Janne skulle också belönas för sina utmärkta insatser under fem år i GAIS, till exempel med ett proffsäventyr i Stuttgart och 1970 fick han också ta emot Guldbollen.

Janne-Olsson-1

I andra halvlek försökte ÖIS komma tillbaka in i matchen men Leif Wendt satte stopp för det med sitt 2-0-mål efter 69 minuter. Därefter stängde Thomas Bloom matchen genom att sätta 3-0 åtta minuter senare. Att Agne Simonsson gjorde ett tröstmål för ÖIS i matchens slutskede betydde inget för utgången och de grönsvarta supportrarna fick nöjet att fira en säker seger.

GAIS var det bättre laget och segern var rättvis. Den kreativa trion med nämnde Olsson ihop med Leif Wendt och Hasse ”Guldfot” Samuelsson satte man skräck i motståndarförsvaren i allmänhet och derbyt var inget undantag. Grönsvarts defensiva linjer leddes av tuffe backen Kent Grek som var en av 60-talets mesta gaisare. Den grönsvarte kultspelaren låg mellan 62-69 ständigt i toppen av listan på vilka som spelat flest matcher per år.

GAIS laguppställning i höstderbyt såg ut som följer: Leif Andersson, Yngve Samuelsson, Kent Grek, Lars-Ove Haraldsson, Christer Heideberg, Nils Norlander, Leif Wendt, Thomas Bloom, Gunder Högström, Jan Olsson, Ralf Söderblom och Hasse Samuelsson (avbytare). Som synes hade lagen på denna tiden bara en 12-mannatrupp till matcherna och man förfogade således bara över en avbytare.

Holger Hansson tar en taktisk seger i vårderbyt

Även i derbyt på våren var GAIS det starkare laget och noterade då en ännu större seger än på höstkanten. Arenan var även i detta fall Nya Ullevi och slutresultatet skrevs till slut till 4-1 i Makrillarnas favör inför drygt 18.000 åskådare.

Notabelt i vårderbyt var att alla fem målen gjordes av gaisare!  För Grönsvart nätade de vassa offensiva vapnen Hans Samuelsson och Janne Olsson (2) vilket kompletterades av att också backen Lars-Ove Haraldsson hittade nätet.  Men även ÖIS mål gjordes faktiskt av en gaisare – och det handlar inte om något självmål. För i seglarjackornas laguppställning hittar vi anfallaren Lennart Ottordahl och det var han som fick in bollen bakom keeper Andersson. Tack och lov att Lennart senare hittade rätt i föreningslivet några år senare och, som man ibland säger, resten är historia…

Lennart-O-1

Men vid sidan av målen och målskyttarna finns ytterligare en intressant aspekt av matchen. Det handlar om att GAIS tränare Holger Hansson, som tog OS-brons med Sverige 1952, smidde en slug plan inför matchen och fick god utdelning på denna.

1967 års upplaga av GAIS var en hårdför historia. Atleterna fick snart rykte om sig att spela på gränsen och att inte missa något tillfället att sänka en motståndare. Hansson drog nytta av Makrillarnas tuffa spelstil i derbyt och satte dessutom Gunder Högström till att punktmarkera ÖIS stjärnspelare Agne Simonsson. Den gode Agne hade ingen större nytta av sin bollbegåvning då Högström skavde på anfallaren tills han försvann ur matchbilden.

I efterhand kom draget att punktmarkera Simonsson att betraktas som en viktig faktor för att GAIS tog en klar seger – och Hansson fick rättmätigt omnämnande för sin taktik.

GAIS laguppställning i vårderbyt var följande: Leif Andersson, Yngve Samuelsson, Kent Grek, Lars-Ove Haraldsson, Kurt Axelsson, Christer Heideberg, Leif Wendt, Thomas Bloom, Jan Olsson, Hasse Samuelsson, Gunder Högström och Bengt Johansson (avbytare).

Som helhet en minnesvärd säsong

Säsongen 1967 är minnesvärd ur flera perspektiv, inte bara för de dubbla derbyvinsterna mot ÖIS. Åttondeplatsen i Allsvenskan var varken bättre eller sämre än en rad andra säsonger under 60-talet, men Makrillarna noterades också som bästa Göteborgslag vid slutet av säsongen. GAIS kom in en plats före det som både 1967 och 2017 är Sveriges näst bästa kamratförening och två platser före kommande derbymotståndaren ÖIS.

Göteborgsallsvenskans sluttabell 1967 såg ut så här:

  1. GAIS 23 p
  2. IFK Göteborg 21 p
  3. Örgryte IS 17 p

Framstående spelare under detta år var Kent Grek och Christer Heideberg som spelade samtliga 22 matcher. Under 1967 hade GAIS också hela fyra spelare som fick representera Sverige. Janne Olsson och Kurt Axelsson var givna landslagsmän men nu fick också Leif Wendt och Yngve Samuelsson dra på sig den blågula dressen. Det är verkligen en anmärkningsvärd och minnesvärd notering!

Vi minns givetvis också Hasse Samuelsson som ihop med Olsson och Wendt stod för hela 24 av GAIS totalt 32 mål under säsongen. Ovan nämnde Högström blev derbyhjälte när han raderade ut Simonsson och även målvakten Leif Andersson och Lars-Ove Haraldsson var starkt bidragande till Makrillarnas framfart under året.

Samlarbilder-67

Andra minnesvärda händelser från 1967 är att GAIS värvade Sten Pålsson samt att klubben för första gången träffade på Bosse Falk. Pålle anslöt Grönsvart från Kungshamn i division 3 och skulle senare växa ut till en av klubbens största spelare. Falken spelade 1967 för Elfsborg och satt på bänken när man tog emot Makrillarna, men i andra halvlek fick den rödlätte anfallaren hoppa in och för första gången stifta närmare bekantskap med den klubb som han långt senare skulle tjäna som tränare och klubbdirektör. Bosse Falk kom till GAIS först 15 år senare, 1982, och tog laget från tvåan till ett Allsvenskt brons 1989.

Nu hoppas vi att dagens grönsvarta elva kan hämta kraft ur GAIS historiska derbyövertag på ÖIS. Att man kan kombinera 1967 års hårdförhet med Boskos nutida passningsorienterade fotboll och skapa ett derbyminne som GAIS.se kan referera till om 50 år.

 

Samlarbilder-67-2

Fotnot 1: Tack till Peo Ek, Bengt Gellingskog och Ola Bränholm för hjälp med research.

Fotnot 2: Janne Olsson vann Guldbollen 1970 och är tillsammans med Roland NIlsson, Glenn Hysén och Gunnar Gren de vinnare som representerat Grönsvart. Dock är Janne den ende i den kvartetten som har GAIS som sin första seniorklubb. 

Fotnot 3: Huvudbilden ovan är från 1966 men innehåller flera av spelarna som representerade GAIS under 1967.

Inför matchen

Detaljerna
Vad: GAIS – ÖIS FF
När: Måndag 4/9 kl. 19.00.
Var: Gamla Ullevi.
Domare: Jim Pettersson.
Avstängda: Niclas Andersén, GAIS.

BIljetter
Om det är någon gång det gäller att köpa förköp så är det till derbyt. Du löser din biljett enklast via denna länk. Och tänk på att köpa på rätt sektion så att entrépengen kommer GAIS tillgodo – tack på förhand!