Supportrar-6

Upp till bevis för GAIS i klassikermötet

Den fjärde matchen i årets serie ska leda till den första vinsten för GAIS. Det är målet för Benjamin Westman och spelarna inför klassikermötet med Helsingborgs IF på Gamla Ullevi, lördag kl. 16.00

Säsongsinledning för Makrillarna har inte blivit vad varken spelare, ledare eller supportrar hoppats på och efter den tunga förlusten i Södertälje har truppen satt sig ner och rensat luften. Den minnesgode kommer ihåg att ett liknande möte skedde efter vårderbyt förra året och att det gav bra effekt. Efter den mållösa drabbningen mot lokalrivalen visade laget per omgående upp ett mer vägvinnande spel och säkrade en fin svit om åtta matcher utan förlust.

Förhoppningsvis får vi se samma effekt efter detta snack och det har märkts på träningarna att ribban har höjts. Nu gäller det att ta med de positiva tendenserna in i match också eller som Benjamin Westman uttryckte saken: ”Nog snackat, nu är det upp till bevis”.

GAIS.se fick tag på huvudtränare Westman efter det att man genomfört fredagens matchförberedande träning för att höra om hur man kommer att ta sig an drabbningen mot Helsingborgs IF.

Hej Benjamin, hur är läget inför matchen?

– Jo tack, det är helt ok. Men visst är veckorna tyngre efter en förlust. Det har ju svidit en del efter matchen i Södertälje men vi har rensat luften och lagt det bakom oss. Sedan har vi haft en bra vecka med hög intensitet och kampvilja, så det har gått åt rätt håll efter hand och nu är allt fokus på nästa match.

Inte för att vi ska älta SFC-matchen nu när ni lagt den bakom er, men kan du ändå säga något om hur ser du på den drabbningen med lite perspektiv?

– Vi får en dålig start och gör en svag insats framför allt under de första 20-25 minuterna. Det blir såklart extra jobbigt när vi hamnar i underläge och sedan får vi jobba i uppförsbacke under stora stycken av matchen.

– Sedan får man inte låta känslorna styra analysen av matchen för mycket. Det är lätt att det blir nattsvart efter en förlust och att man vid en vinst har lättare att bortse från eventuella misstag i matchen. Mot SFC äter vi oss ändå tillbaka in i matchen och hade vi haft lite marginaler med oss så kunde vi fått med oss ett bättre resultat hem.

– Jag tänker till exempel på Malkolms skott som räddas på mållinjen, James får ett friläge efter sin fina löpning in från kanten och stolpskottet i slutsekunderna. Vi är ju också två mot en i straffområdet vid sista chansen men returen från stolpen landar på backens fötter. Visst borde vi gjort en bättre insats, men det gäller att ha lite marginaler med sig även när man inte spelar på topp.

Både GAIS och Öster har skjutit 23 skott på tre matcher men det skiljer en del i poängskörden.

– Ja, det är ju ett bra exempel. Öster har fått en fin start på serien och det kan man inte ta ifrån dem. Men har man sett deras matcher så kan man nog hålla med om att de haft god utdelning i förhållande till hur matcherna sett ut. Men vi kan bara påverka vår egen insats och det är det enda som vi fokuserar på. Nu handlar det om att det finns mycket i vårt spel som kan bli bättre och det är vår uppgift att se till att det blir så, sedan kommer resultaten som en följd av det.

Vad tänker du främst på som behöver bli bättre?

– Framför allt att vi måste hitta in i ett snabbare spel och nå fram till våra toppar tidigare, det är kanske det främsta utvecklingsområdet. Jag tycker att vi gjort en det helt ok i två tredjedelar men sedan inte lyckats när vi närmat oss målet. Vi har transporterat bollen för långsamt och därmed fått en tjockare mur av motståndare att spela oss igenom. Kan vi göra saker lite enklare och aktivera våra toppar lite mer så tror jag att det kommer att ge positiv effekt. Så där har vi några viktiga saker som kan och ska bli bättre och lyckas vi med det så kommer vi också att öka på antalet skott och målchanser.

Det handlar alltså inte om att vi inte är i form?

– Nej, jag tycker att våra spelare är i bra form men vi behöver få ut det på planen också. När man jobbar lite i uppförsbacke är det lätt att spelare börjar tänka för mycket på vad de ska göra eller inte göra. Då är det lätt att man tar ett extra tillslag eller att man tvekar inför en löpning som man borde göra. Det bästa är om spelares agerande går lite mer på automatik vilket det ofta gör när man har medvind och det är då som man får riktigt momentum i laget.

– Men vi vet ju att det är resultaten som räknas och att det är mitt och lagets ansvar att se till att vi kan rätta till det som inte varit tillräckligt bra i tidigare matcher. Vi vet ju vad det är vi ska göra annorlunda och vi korrigerade faktiskt en del saker till U21-matchen i veckan och det såg intressant ut.

Ja, det blev vinst med 13-0 i den matchen så det låter ju bra.

– Haha, tyvärr kan vi inte dra några slutsatser av det eftersom motståndet inte var det starkaste. Men om vi bortser från resultatet så fanns det en del andra intressanta detaljer som slog väl ut. Bra rörelse, bra löpningar och ett spel där vi hittade fram till bra lägen. Förhoppningsvis kan vi få se en del av det mot HIF också.

– Vi vet att det är resultaten som räknas och det är vårt ansvar att se till att vi gör prestationer som kan ge oss bättre resultat. Det är dock viktigt att understryka att det inte finns några spår av sjunkande moral i truppen utan bara en stor vilja att göra saker bättre framöver.

Vilka är det då som ska göra jobbet mot HIF? Är alla tillgängliga?

– Vi har valt att ta ut en 20-mannatrupp till matchen och sedan kommer vi att titta lite extra på killarna i morgon innan vi bestämmer oss för vilka som får en tröja. Så de 18 som var med i Södertälje kompletteras av Ajdin Zeljkovic som gjorde hattrick i U21-matchen mot Landskrona och Felix Kasper som också nätade i samma match. Det finns en positiv konkurrenssituation i truppen just nu och det tror jag vi kommer att ha nytta av.

– Dusan Djuric gick ju ut senast efter en armbåge mot hakan, men han har tränat bra i veckan och det ska inte vara någon fara för hans medverkan mot HIF. Sedan har det smällt lite extra på träningen denna veckan och inför matchen vill vi säkerställa att det inte är någon som dras med någon känning av det.

Apropå HIF, är det något speciellt som ni har förberett er på?

– Nej, inte direkt. HIF har många bra spelare och tittar man på deras förväntade startelva så har de mycket individuell skicklighet och allsvensk rutin. Oke Akpoveta är en bra anfallare, Jesper Lange har varit het och gjort poäng i upptakten, Peter Larsson är en duktig mittback som är farlig på fasta situationer och Adam Eriksson är en riktigt bra vänsterback.

– Det finns mycket som vi behöver se upp med men det finns också svagheter som vi ska försöka att utnyttja. HIF såg vassa ut i premiären mot Trelleborgs FF, men sedan haltade det lite när de fick ett kryss i Varberg och senast mot Gefle IF så hade man svackor i matchen även om man också visade goda kvaliteter. HIF är ett bra lag, men som vanligt så vill vi lägga fokus på vår egen prestation.

Lycka till i morgon!

– Tack för det. Vi hoppas att det blir välfyllda läktare och att vi får möjlighet att visa supportrarna att även GAIS är ett riktigt bra lag.

Inför matchen

Detaljerna
Vad: GAIS-Helsingborgs IF.
När: Lördag 22/4 kl. 16.00.
Var: Gamla Ullevi.
Domare: Johan Krantz, Uppsala.

Truppen
Damir Mehic, Tobias Johansson, James Sinclair, Carl Nyström, Steven Old, Alexander Leksell, Sebastian Möller, Niclas Andersén, Dusan Djuric, Erik Jonasson Westermark, Johan Svahn, Malkolm Moenza, Andreas Peterson, Dan Keat, Felix Kasper, Luka Mijaljevic, Dardan Rexhepi, Alibek Aliev, Rickson Mansiamina och Ajdin Zeljkovic.

Biljetter
Vi rekommenderar att du som inte redan har årskort köper förköp via denna länk.

Köp souvenirer
GAIS har inför HIF-matchen utökad souvenirförsäljning utanför Gamla Ullevi. Vi har temporärt stängt ner Gaisare.se och slår i morgon istället upp tälten vid Gunnar Gren-statyn. Då finns hela sortimentet, inklusive veckans heta nyheter, till försäljning utanför arenan.

Formen
Helsingborg kommer närmast ifrån ett kryss på hemmaplan mot ex-allsvenska kollegan Gefle IF. I lagets enda bortamatch under året tappade man en 3-0-ledning till ett oavgjort resultat mot Varberg. Under tre omgångar har laget visat att man har en bra högstanivå, men också att man haft svårt att hålla den nivån över 90 minuter.

GAIS kommer ifrån två raka förluster men truppen brinner av revanschlust och ska jaga årets första vinst mot ett hittills obesegrat HIF.

Poängligan
Just nu är det enkelt att sammanställa den interna poängligan i GAIS. Calle Nyström har gjort säsongens enda mål utan assist. Förhoppningsvis blir det ett större arbete att redovisa poängligan till nästa match.