Gefle-GAIS-1

Tung förlust på övertid i Gävle

Lördagens möte med Gefle IF slutade med en tung förlust för GAIS. För även om avgörandet kom först på övertid på en tveksam straff, så grundlades motgången genom en svag första halvlek.

GAIS åkte upp till Gävle och årets nordligaste bortamatch när idrottsföreningen med samma namn fast med annorlunda stavning, Gefle, stod för motståndet. Motståndarna, som trots allsvenskt spel så sent som ifjol, har haft en riktigt tuff förstahalva av Superettan och parkerade inför omgången på seriens sista och sextonde plats med sina blott åtta inspelade poäng – tio stycken efter grönsvart.

Bortalaget kom till spel med en 4-3-3-formation, precis som i föregående match mot Öster på Gamla Ullevi. Den här gången kom dock inte Dusan Djuric till start utan i hans frånvaro fick Daniel Janevski flytta upp på mittfältet medan Alexander Leksell var tillbaka i startelvan och utgjorde mittbackspar tillsammans med lagkapten Carl Nyström.

Hemmalaget startar bäst

Gefle inledde matchen direkt i ett starkt tempo och tog tidigt initiativet. Redan innan matchuret hade tickat upp till 30 sekunder hade Gefle fått sin första av många frisparkar i den första halvleken. Denna frispark, som tilldömdes mitt på grönsvart planhalva, slogs in framför mål och nickades av hemmaspelare i famnen på utmärkte Damir Mehic i GAIS-målet.

Riktigt farligt blev det för första gången två minuter senare. Då lyckades norrlänningarna nyttja sin högerkant för att slå in ett hårt och lågt inlägg som hittade in till en vitklädd spelare vars skott var farligt från nära distans. Som tur var för grönsvart hann Alexander Leksell styra undan bollen till en hörna.

Just det här med frisparkar för Gefle var symptomatiskt för den första halvleken. Hemmalaget var piggt, initiativrikt och energifyllt. Spelidén var tydlig där man satte stenhård press på GAIS redan i den tidiga uppspelsfasen, något som GAIS hade problem med. Makrillarna hamnade ofta i tidsnöd och slog man inte bort en boll till en vitklädd så drog man ofta istället på sig en frispark.

Gefle såg knappast ut som ett lag hemmahörandes under nedflyttningsstrecket utan spelade med en stor dos frenesi och vilja. Man lyckades nyttja planens bredd bra och kom ofta till inlägg som föregicks av fina crossbollar.

När matchuret så började närma sig tvåsiffrigt kom ett nytt inlägg – denna gång från vänsterkanten. Efter miss i kommunikationen mellan det grönsvarta mittbacksparet damp bollen plötsligt ner framför Christian Ljungberg i Gefle-tröjan som drog på för allt vad han var värd på halvvolley. Bollen gick som en raket förbi Damir Mehic och inte ens en formtoppad Oliver Kahn i sina bästa dagar hade haft en chans att ta den bollen. 1-0 till hemmalaget och det var allt annat än orättvist.

Tyvärr fortsatte matchbilden i samma riktning. Gefle trummade på och gång efter annan var 2-0 nära. Först i trettonde minuten när en ny frispark slogs in framför mål och Calle Nyström kunde rädda laget i sista stund med en rensning när bollen studsade på mållinjen och därefter i den artonde minuten när Gefle slog en kort frispark snabbt, varpå man sköt överraskande från distans i stolpen.

Nyförvärvet Wede var aktiv igen

Grönsvart skapade under den här perioden i princip ingenting utan stod mest lågt med större delen av laget djupt på egen planhalva och när man väl vann bollen återerövrade Gefle den illa kvickt. GAIS första avslut kom först i den tjugoförsta spelminuten när James Sinclair provade lyckan från distans, dock utan att vara i närheten av att göra mål.

GAIS lyckades trots allt ta sig ur den första halvan av halvlek nummer ett med ”blott” 1-0-underläge. GAIS riktigt första giftiga målchans kom i matchminut 25 när Anton Wede drog på men skottet gick i block varpå Luka Mijaljevic krigade på och lyckades så gott som helt bryta sig fri. Avslutet gick dock tyvärr utanför den forne LSK- och Degerfors-burväktaren August Strömbergs stolpe.

GAIS jobbade sig sakta men säkert in i matchen något och från matchminut 25 och framåt gjorde grönsvart det helt ok samtidigt som Gefle inte orkade hålla uppe samma tempo som man gjort från början. Anton Wede kom mer och mer till sin rätt och låg bakom nästan allt som Atleterna skapade i offensiv väg.

Ett flertal gånger lyckades GAIS erövra boll när Gefle lyft upp ganska mycket folk och grönsvart kunde ställa om till ganska hyfsade kontringslägen. Tyvärr för Atleterna kom man aldrig riktigt till vassa avslutslägen utan skotten avlossades istället en bit utanför boxen och blev således aldrig riktigt farliga.

GAIS kommer in i matchen i andra

Den andra halvleken inleddes bättre ut GAIS-synpunkt. Gefle var för den sakens skull inte dåliga men kvalitetsmässigt gjorde man en sämre andrahalvlek. Bland annat skaffade sig Luka Mijaljevic ett ypperligt läge när han återigen bröt sig loss efter en långboll och lossade bössan. Farligt blev det men Strömberg kunde avstyra till hörna.

Framför allt var GAIS betydligt mer ”påslaget” i andra halvlek än i inledningen på den första och rörligheten och aggressiviteten hos bortalaget var betydligt mer påtagliga efter paus även om bortalaget inte gjorde någon superhalvlek för den sakens skull.

När det så inte återstod mer än en kvart av matchen knep nyinbytte Alibek Aliev bollen påpassligt från en Gefle-försvarare runt mittlinjen. Domaren valde att inte blåsa för frispark utan Aliev fick fortsätta med bollen och GAIS serverades ett jättekontringsläge när man kom fyra mot två. Medspelarna erbjöd passningsalternativ och korslöpte bra för att dra isär försvaret medan Alibek fortsatte att avancera och sedan enkelt sopade upp bollen själv i nättaket – 1-1!

Ett alldeles utmärkt och snyggt mål och dessutom Alievs andra mål på en vecka – båda gångerna som inhoppare. Efter målet försökte Gefle lyfta upp en del folk men det slutade oftast med att GAIS kunde ställa om och när klockan började ticka mot slutet såg hemmalaget ganska tröttkört och ängsligt ut. Istället var det GAIS som hade det mesta av bollen.

Trist avslutning på övertid

Gefle fick dock en frispark med enbart sekunder kvar av ordinarie tid som slogs över och lagen bytte lite halvchanser med varandra i en match som såg ut att sluta 1-1. Bedrövligt nog ur GAIS-perspektiv blev det inte så utan med blott 40 sekunder kvar av matchen tappade GAIS bollen lurigt på mittplan så att Gefle kunde ställa om.

Omställningen tog uppenbarligen GAIS lite på sängen och hemmalaget serverades ordentligt med ytor. Efter ett inspel kunde en Gefle-spelare så nära bryta sig fri men fälldes istället av ett lite omtumlat GAIS-försvar. Trots att reprisbilderna visade att incidenten skedde någon decimeter utanför straffområdeslinjen valde domaren olyckligt nog att peka på straffpunkten och från elva meter kunde sedan Gefle säkert göra 2-1 i vad som skulle komma att bli en oerhört tung grönsvart eftermiddag.

Summa summarum borde förmodligen Gefle avgjort matchen redan i första halvlek och man vinner inte alls oförtjänt men likväl tar sig GAIS in i matchen och gör en hyfsad andrahalvlek som så när räcker till en poäng. Ett snöpligare slut får man leta efter men nu är det bara nya tag som gäller till nästa lördag då Falkenbergs FF kommer på besök till Gamla Ullevi. Väl mött då!

Text: Linus Ahlgren
Bildcredd: Cmore

Matchen i korthet

Laget
Damir Mehic – James SInclair, Calle Nyström, Alexander Leksell, Niclas Andersén – Daniel Janevski, Erik Westermark, Anton Wede – Malkolm Moenza, Luka Mijaljevic, Andreas Peterson.

Målen
1-0 Christian Ljungberg
1-1 Alibek Aliev
2-1 Piotr Johansson

Varningar
Niclas Andersén och Erik Westermark.

Publik
1319, bara gaisare.

Poängligan
Efter matchen mot Gefle IF ser GAIS interna poängliga ut som följer:

  • 4 poäng:  Luka Mijaljevic (3+1).
  • 3 poäng: Dardan Rexhepi (2+1).
  • 2 poäng: Andreas Peterson (2+0,  Alibek Aliev (1+0), Malkolm Moenza (1+1), James Sinclair (0+2) och Johan Svahn (0+2).
  • 1 poäng:  Calle Nyström (1+0), Alexander Leksell (1+0), Dan Keat (1+0), ), Dusan Djuric (1+0), Steven Old (1+0), Sebastian Möller (0+1), Ajdin Zeljkovic (0+1), Daniel Janevski (0+1) och Anton Wede (0+1).

Varningsligan
Inför matchen mot Gefle IF ser GAIS interna varningsliga ut som följer:

  • 5 varningar: Niclas Andersén
  • 4 varningar: Calle Nyström och Johan Svahn.
  • 3 varningar: Dan Keat och James Sinclair.
  • 2 varningar: Alexander Leksell, Alibek Aliev, Dusan Djuric och Erik Jonasson Westermark.
  • 1 varning: Damir Mehic.