GAIS29-3

Tung förlust borta mot Halmstads BK

En pigg inledning och en hyfsad kvitteringsjakt räckte inte nere i Halland utan GAIS förlorade återigen med uddamålet när Halmstads BK vann Västkustsmötet med 1-0

Efter den tunga förlusten senast mot Helsingborg väntade nu en ny match på Västkusten, denna gång en bit längre norr ut då Halmstads BK och Örjans Vall bjöd in till söndagsfotboll. Trots att matchen började först 17.30 och att vi bara är inne i maj ännu bjöd Halmstad på ett väder som till och med hade betecknats som direkt hett om man så befunnit sig nere i södra Europa.

GAIS inleder skapligt

Förutsättningarna var med andra ord alldeles exemplariska för fotboll på fint belägna Örjans Vall och GAIS i form av gästande bortalag bjöd tidigt upp till dans i matchen och inledde på liknande sätt som man gjort i många seriematcher hittills. Makrillarna tog tidigt tag i taktpinnen och hade redan efter några minuter vaskat fram tre hörnor.

En av dessa föregick av att Jonas Lindberg sköt ett skott som såg ut att bli ganska bra men Halmstad hann emellan och kunde som sagt täcka ut till en hörna. Även om GAIS inte under den absoluta inledningen lyckades få bollen förbi målvakt Malkolm Nilsson i hallänningarnas mål hotade hörnorna hyfsat och Grönsvart kunde fortsätta med att styra inledningsvis.

För den som sett Atleterna under säsongsinledningen av Superettan kom kanske inte matchbilden som en direkt chock – GAIS tog initiativet i matchen med ett gediget bollinnehav och pressade ner motståndarna som stod lågt på egen planhalva. Tråkigt nog lyckades GAIS inte heller under söndagskvällen riktigt kapitalisera på det stora och initiala spelövertaget utan avsluten kom lite för sällan och de absolut stekheta målchanserna blev det inte allt för många av.

Det ska dock också poängteras att även om Halmstad stod lågt och väntade in GAIS i stor utsträckning så var man för den sakens skull inte ofarliga när man gavs läge och utrymme. Problematiken med bolltapp på offensiv planhalva och omställning emot sig uppenbarade sig för grönsvart del även i den här matchen och redan efter sex minuter kunde HBK kontra till sig ett vasst läge där man i ”halvt friläge” kunde kruta på ett skott som utmärkte Alexander Nadj räddade.

HBK tar ledningen och matchbilden byter skepnad

En dryg kvart in i matchen skulle dock GAIS få sin dittills allra bästa målchans när man efter ett fint anfall kom i utmärkt läge när Marcus Bergholtz avancerade med bollen. Han drog bollen förbi sin försvarare och från ett vänsterläge inne i straffområdet sköt han ett mycket bra skott men tidigare nämnde Nilsson kunde parera med en utmärkt räddning.

Bara fem minuter senare skulle matchen tyvärr kom att förändras i stor utsträckning efter att GAIS inte lyckats få undan bollen och HBK kunde slå in ett inlägg från sin vänstersida. Initialt framstod det kanske inte som någon superchans men hemmalagets forward var påpasslig och genom en snabb skarv låg bollen i Alexander Nadj nätmaskor och GAIS hade återigen hamnat i ett relativt tidigt underläge vilket kändes frustrerande.

Hade det känts irriterande att GAIS inte lyckats omsätta sitt spelövertag i målchanser innan HBK:s mål så var det nog föga frustrerande jämfört med hur det kändes när hemmalaget dessutom lyckats ta ledningen. På samma sätt fick istället Halmstad rikligt med energi efter sitt mål och anföll flitigt för även ett andra mål.

Matchbilden bytte som sagt helt skepnad efter målet och hade det inte varit för två alldeles utmärkta räddningar från för dagen rödklädde Alexander Nadj i GAIS-målet hade underläget i pausvilan varit större än 1-0. HBK fick som konstaterat inte mer utdelning än så och under de sista minuterna av halvlek nummer ett kunde GAIS sakta men säkert reda ut stormen och åter komma in i matchen igen.

En tam kvitteringsjakt blir bättre och bättre

Efter pausvilan lyckades inte GAIS inleda på samma sätt som i den första halvleken utan Halmstad kunde där och då spela av matchen på ett relativt bekvämt sätt. Båda lagen stod för en del byten och tempot var minst sagt begränsat under den inledande fasen av halvlek nummer två.

En utmärkt möjlighet i strävan efter kvittering lyckades GAIS dock skapa strax efter pausvilan. Detta när GAIS efter ett anfall kom till ett bra skott när ex-HBK:aren Junes Barny snyggt släppte in en boll snett inåt bakåt till Jonas Lindberg som med fart drog ett hårt skott. Men även denna gång kunde HBK freda sitt mål genom en utmärkt målvaktsparad.

I övrigt hade GAIS ganska stora svårigheter med att där och då skapa målchanser av hög kvalitet. Istället skulle det dröja till minut 68 och den händelse då HBK-målvakten valde att plocka upp bollen efter en tillbakapassning och Grönsvart tilldelades en indirekt frispark inne i motståndarnas straffområde.

Det blev först en petning och sedan skott signerat Halmstadssonen Dusan Djuric. Skottet var inte dåligt men gick i den abnorma muren av försvarande hemmaspelare ståendes strax framför egen mållinje. Bollen damp dock direkt ut till Jonas Lindberg som sköt men när inte han fick träff gick bollen till Marcus Bergholtz. Bergholtz drog på ett riktigt bra skott från bara några meters avstånd men Halmstadsmålvakten gjorde en helt superb räddning på vad som nog borde ha varit en 1-1-kvittering.

I slutet pressade GAIS på bättre när man flyttade upp mycket folk och lyckades skapa några ytterligare hyfsade lägen till att kvittera och få med sig poäng hem men även idag saknades effektiviteten framför mål och GAIS har nu fem raka matcher utan seger. Det är med andra ord mycket viktigt att på fredag komma till Gamla Ullevi och stötta Atleterna när man tar sig an AFC Eskilstuna i en mycket viktig kamp.

Matchen i korthet

Laget
Ndj–Andersén, Nyström, Olsson–Ilic, Bergholtz, Barny, Djuric, Östling–Lindberg, J. Westermark

Publik

3034, bara gaisare

Poängligan
2 poäng: Jonas Lindberg (1+1), Edin Hamidovic (2+0) Calle Wede (1+1)
1 poäng: Jesper Westermark (1+0), Dusan Djuric (1+0), Niclas Andersén (0+1)

 Text: Linus Ahlgren